Az egyik legnépszerűbb alapélelmiszer ára szökhet az egekbe

Az egyre dráguló élelmiszerek listája most egy újabb elemmel bővülhet, eddig ugyanis nem látott mértékben emelkedik a rizs ára.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint öt hónapja emelkedik a rizs ára, a szakértők szerint ez lehet a következő jelentősen mértékben dráguló alapvető élelmiszer – írja az Infostart hírére hivatkozva a Házipatika.com.

Hiányra még nem, drágulásra viszont számítanunk kell

A rizs drágulásnak több oka is van, a növekvő energiaárak és műtrágyaárak mellett az orosz-ukrán háború is közrejátszik, mindehhez pedig még az egyes élelmiszerek kivitelének tilalma (India a búzát, Indonézia a pálmaolajat, Ukrajna többek közt a gabonát, a cukrot és a zabot nem tudja kivinni) is hozzájárul ahhoz, hogy a FAO szerint a rizs is hamarosan a nehezen beszerezhető és drága ételek listájára kerüljön.

Figyelnünk kell a rizs árát, mert a búza árának emelkedése miatt a rizs helyettesítő élelmiszerré válhat, növelve a keresletet, és csökkentve a meglévő készleteket

– mondta Sonal Varma, a japán Nomura bank vezető közgazdásza.

A közgazdász a CNBC-nek azt mondta, pánikra semmi ok, egyelőre bőségesek a globális rizskészletek, és az indiai termés is jó lesz a nyáron, de érdemes lesz odafigyelni a rizs árára.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Rendszerezési tippek hiperérzékeny embereknek

Egy ideális világban az otthonunk egy nyugodt és pihentető sziget, de ebben bizony a lakás szervezettsége is óriási szerepet játszik. Egy zsúfolt szoba megnehezíti a fókuszálást és a kikapcsolódást, ahogy egy rumlis komód is megzavarhatja a napi rutinunkat.

Mucsi Blanka

További cikkek

Ezek az élelmiszerek fognak először eltűnni az életünkből

A klímaváltozás hatásait nem lehet tagadni, hiszen a jelenséget évről évre egyre jobban érezzük a saját bőrünkön. A hőség egyre nagyobb, a víz pedig egyre fogy, ezen felül pedig azzal is szembe kell néznünk, hogy bizonyos élelmiszerek is el fognak tűnni a színről.