Nemrég írtunk nektek arról Anna cikkében, hogy mennyi megdöbbentő tény létezik a világban az ételekkel kapcsolatban, amikről nem is tudunk. Például a halászatról, ami 2048-ra teljesen összeomolhat, ha a termelés a jelenlegi ütemben folyik tovább, vagy arról, hogy a legtöbb élelmiszer, amit boltokból lopnak, az a sajt! Bővítjük az érdekességek listáját, íme - újabb megdöbbentő kajatények!
1. A hawaii pizzát egy Londonban élő, kanadai származású férfi találta fel 1962-ben. Nahát!
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/6E/ko/zq0PRjYvigahX2I3BUsgn76ThjIrK5TVEGoIAy1i.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=c7f61cdbf08a5c6484cf2fbb66b31e32)
2. Egy átlagos amerikai majdnem egy tonnányi ételt vesz magához egy évben - állítják az USDA ( United States Department of Agriculture) legutóbbi kutatásai.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/lB/xS/on8b4dwx46XiR1t3lEKUHOVci6CHDuAVd7oGI2NK.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=4ca32d8fd68f8a8dddbed446dc12a5a7)
3. A parmezán nem vegetáriánus. Ez is egy olyan sajtféle, ami állati eredetű anyagot tartalmaz, ugyanis haszonállatok - például kecske vagy szarvasmarha - gyomrából származó enzimekkel oltják be.
Itt találsz parmezános recepteket
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/ZA/ww/uCCegtUZx6FLPYFMGlSazURnFyJQU9w037tOdnRe.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=956b8514b39bcffc0173ecdba3eb7c8f)
4. A mandula csonthéjas, amiről nagyon jól tudjuk, hogy fán terem. Az viszont újdonság lehet, hogy ugyanabba a családba tartozik, mint a szilva, a cseresznye vagy a barack. És tényleg, ennek tudatában nem feltűnő a hasonlóság a mandula és a barackmag között?
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Py/uP/yHQPFJYnJy5usIkOZm1jMSlFTePlVeP6uqI8sYEP.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=670977d6aca642bafffc0eab04bef6bc)
5. A french fries-ról (sült krumpli) senki nem tudja, hogy miért is francia pontosan, annyi biztos, hogy az első világháborúban Franciaországban állomásozó katonák egyszerűen átnevezték a pommes frites-et french fries-nak.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/bR/tg/8dTLn4nQYXQ5EPkkidjtUQjweNT1ZrLPvHPdHEis.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=44d42d095ebcbdc3867aaae64f8f3134)
6. A méz nem romlik meg! Soha, úgy értsd, soha! Persze csak és kizárólag akkor, ha valódi mézről beszélünk, nem a sajnálatosan elterjedt hamisítványokról. A jó méz mindig jó marad - még kikristályosodva is.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Zk/1i/mp9wE9TAYwhH534qW0hC926o7Nhxhn5ePMKIK3UU.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=e4860d6dd27e42d35bc10af8e99e2be0)
7. A valódi mogyoróvaj rágcsálószőrt és rovarmaradványokat tartalmazhat - úgy néz ki, ez már hivatalos. Az FDA (Food and Drug Administration) szerint ennek jelentősége pusztán ízlésbeli. Érdekes.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Ma/pc/Csd3HTpTogkET2bQglCb1U2H5ldrU3XnreCyhxes.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=17b418b82d0dd39a0cb9c4c2121e1e5a)
8. A jól felismerhető gyorséttermi logóknak már puszta látványa is stimulálja az idegrendszert: türelmetlenséget, megváltozott viselkedést válthat ki az emberekből, ha látványt követően záros határidőn belül nem jutnak hozzá kedvenc hamburgerükhöz.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/0c/7Y/C4maWqaNBW8UMQgjUJpQUFZfqodik1KJPilucw03.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=281187ceb0d8c9a6e58f2b85d8ec831d)
9. A vadlazac színe természetesen rózsaszínű: úgynevezett krillekkel táplálkoznak, ez színezi át a bőrüket. A tenyésztett lazacok viszont nem fogyasztanak ilyen apró rákokat, ezért az ő bőrüket megszínezik.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/xE/7A/xhrsO560juUsQfo5anXqB3U0OhxjeLQrqXDKF6qu.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=03bee0fbee83bbef909e4b431b39d9c3)
(via HuffingtonPost)