Vadlazac

Leírás

Vadlazac – receptek, leírás, tippek

A vadlazac a Jeges-tenger egyik legértékesebb halfajtája, amely kivételes ízével és tápanyagtartalmával tűnik ki. Húsa élénk narancsos-piros színű, omlós, enyhén édeskés ízű, és a tenyésztett lazachoz képest feszesebb állagú. Nyersen (szusiban, sashimiben), sütve, grillezve, füstölve vagy pácolva is élvezetes. Főként szezonban érhető el frissen, de fagyasztva egész évben beszerezhető.

A vadlazac kiemelkedően gazdag ómega-3 zsírsavakban, fehérjében, D- és B-vitaminokban, valamint szelénben és káliumban. Rendszeres fogyasztása támogatja a szív- és érrendszer egészségét, csökkentheti a gyulladásokat, erősítheti az immunrendszert és hozzájárulhat az agyműködés optimális működéséhez.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Vadlazac

Mi az a vadlazac?

A vadlazac kifejezés a természetes élőhelyén, szabad vizekben élő és halászott lazacokra vonatkozik, ellentétben a tenyésztett változatokkal. Leggyakrabban a Jeges-tengerben, Alaszka partjainál, illetve a kanadai, orosz partok mentén fogják. Míg a tenyésztett lazac húsa rózsaszínes-narancsos színű, addig a vadlazac húsa inkább a bordó árnyalataiban játszik. Legismertebb fajai a királylazac, vöröslazac, ketalazac és ezüstlazac. A vadon élő példányok étrendje (plankton, kisebb halak, rákfélék) adja különleges és intenzív ízüket, húsuk omlósabb, ízletesebb, zamatosabb, szálkamentes.

Hogyan tároljam?

Frissen hűtve 1–2 napig tartható, fagyasztva akár hónapokig is megőrzi minőségét. Felengedés után azonnal használjuk.

Hol lehet kapni?

Kedvelt halfajta, halpiacokon, prémium élelmiszerboltokban, halászati szaküzletekben, valamint online rendelve is kapható frissen vagy fagyasztva.

Mikor vegyem?

Friss formában, főként nyár végén és ősszel, a halászati szezonban érhető el, fagyasztott és füstölt változata egész évben kapható.

Mire használhatom?

Sütve, grillezve, párolva, füstölve, nyersen szusiban vagy tatárként, salátákhoz, tésztákhoz, levesekhez. Fűszerezésnél jól illik hozzá a citrom, kapor, fokhagyma, friss bazsalikom és bors.

Még több vadlazacos receptért görgess lejjebb!

142
Kalória
19.8g
Fehérje
-
Szénhidrát
6.3g
Zsír
68.5g
Víz
55g
Koleszterin
-
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Vadlazac

fehérjetartalom

19.84 g

zsírtartalom

55005.623 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

68.5 g

gramm vadlazac?

Top ásványi anyagok

Foszfor

200 mg

Nátrium

44 mg

Magnézium

29 mg

Kalcium

12 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.818 g

Niacin - B3 vitamin

7.86 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.664 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.38 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

19.84 g

Zsír

telített zsírsav

0.981 g

egyszeresen telített zsírsav

2.103 g

többszörösen telített zsírsav

2.539 g

koleszterin

55 g

ásványi anyagok

Kalcium

12 mg

Vas

0.8 mg

Magnézium

29 mg

Foszfor

200 mg

Nátrium

44 mg

Cink

0.64 mg

Réz

0.25 mg

Mangán

0.016 mg

Szelén

36.5 µg

szénhidrát

víz

68.5 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.226 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.38 mg

Niacin - B3 vitamin

7.86 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.664 mg

Folát

25 µg

Retinol

12 µg

B12 vitamin

3.18 µg

A vitamin

12 µg

B6 vitamin

0.818 g

19 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek