Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

8 tipp, amivel te készíted majd a legjobb GOMBÁS ételeket

A szezon sztárja a gomba, ez vitathatatlan - olvasd el tippjeinket, neked is tudunk még újat mutatni! 

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én egyszerűen imádom a gombával készült ételeket: leggyakrabban persze az én konyhámban is a (barna)csiperke fordul meg, de az erdei gombára vadászás a piacon szintén óriási élvezet. A vegák is szeretik, előszeretettel használják  a receptekben hús helyett, magas a fehérje- és alacsony a zsírtartalma, és kis odafigyeléssel hihetetlenül sokoldalúan elkészíthető.

Mire figyelj, hogy a legtöbbet hozd ki a gombából? 

A gombafélék nagyon érzékenyek a hőmérsékletre és a fényre, ezért nem véletlen, hogy sokszor fák tövében, illetve azok törzsén nevelkednek. Rengeteg gombafajta létezik, és függetlenül attól, hogy a sima csiperkét vagy az ázsiai konyhára jellemző shitakét használod éppen, a legfőbb tulajdonságaik ugyanazok lesznek. 

1. Csakis frisset!

Ezt a pontot különösen érdemes betartani, mert az elöregedett gomba élvezeti értéke jóval kisebb, mint a frissen szedetté. Persze ez nehéz is, mert sokszor műanyag fólia alatt kaphatjuk csak meg, előre csomagolva, így jó a kívülről is jól látható jelekre figyelni, mint a penész, vagy az, ha a gombák elkezdtek már összeesni, nyákossá válni. Ha teheted, mindenképp kimérős gombából válassz, keresd a feszes héjú, keménykalapos gombákat!

2. Tisztítsd alaposan!

Ez nagyon fontos! Bár a legtöbb gomba nem igényel gondos tisztogatást, azért a rárakódott földmaradványoktól meg kell őket tisztítani: nincs rosszabb, mint vacsoránál a földtől ropogós gombapörkölt! Egy enyhén nedves konyharuhával áttörölni vagy gyorsan átöblíteni éppen elég lehet, és nem árt a száraktól is megszabadulni, mert ezek túl rágósnak bizonyulhatnak. Hámozni nem kötelező!


3. Tárolás

Általában három-négy napot bírnak ki hűtőben, ezután nyálkássá, használhatatlanná válnak – sose takard le őket fóliával, válaszd inkább a barna papírzacskót, vagy hagyd őket műanyag tálcán levegőzni, amiben vásároltad. 

4. Hogyan készítsd?

Nagyon gyakran készül belőle pörkölt, sokan előételnek megtöltik vagy rántják, esetleg más fogásokhoz használják fel. Grillezésre is alkalmas, illetve sokan megpárolják, vagy éppen mikróban készítik – utóbbinak én kevésbé vagyok híve. 

5. Ne töltsd túl az edényt

Figyelj arra, hogy a gombában rengeteg a nedvesség, így ha túl sokat pakolsz belőlük az edénybe, könnyen lehet, hogy inkább gőzölöd, mintsem párolod őket. Hagyj helyet, vagy használj nagyobb edényt!

Ugyanez a helyzet a sóval: csak azután sózd a gombát, ha már lepirítottad a serpenyőben, mert ha előre megsózod, kiengedi a vizet, és megfő!

6. Türelem a jó gombapöri titka

Ha a fincsi, édeskés gombaízre ácsingózol, akkor bizony nem tudsz spórolni az időn, hagyd megpirulni a gombaszeleteket, mielőtt összerázod vagy újra megkevergeted őket!

7. Felmelegítve csak a káposzta jó?

Oké, ez persze nem teljesen igaz, de a frissen elkészített gombánál jobb nincs, különösen igaz ez, ha megtöltötted vagy bundáztad, mert felmelegítve azok már nem lesznek ugyanolyanok, megfeketednek, és elvesztik az állagukat. Töltelék-alapanyagként, szószokban persze más a helyzet, ott mehet az újramelegítés, de 1-2 napnál tovább ne hagyd a hűtőben se a gombás ételeket!


8. Egész évben

A gomba egész évben terem, de a csúcspont természetesen az ősz és a tél, ekkor van belőle a legtöbb. Mondanunk sem kell, a szezonjában termett gomba a legjobb! 

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!