Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

8 mágikus frissentartó trükk

Elszomorít a nyomasztóan gyorsan barnuló csoffadt banánod a hűtőben? Talán rosszul pakolod el. Nem lehet eleget beszélni róla – az ételek tárolásán tényleg sok múlik!

Ha követed az okosok tanácsait, és néhány teljesen könnyű, olcsó praktikát bevetve végre elkezded úgy tárolni, csomagolni az ételeket, ahogy azt illik, nem kell többet a szottyadt zellerszárat, a száraz és bebüdösödött kenyeret, vagy az idő előtt megpuhuló ráncos paradicsomokat bámulnod kiábrándult tekintettel.
Ezzel spórolhatsz is, meg úgy alapból: miért ne akarnánk helyesen tartani a drága pénzért vett alapanyagainkat? Hát nem? Tanulni sosem szégyen!

És ezt olvastad már?

Tárolás - tippek és trükkök

A kávé legyen mindig friss!

Te – hálisten – nem kapszulázol, hanem aromás-bódító friss (őrölt vagy szemes) kávéból főzöd a feketét? Akkor tárolnod is kell valamiben. Méghozzá egy légmentesen zárható üveg tárolóedényben! Ez a legjobb módja, így megmarad az illata és friss marad.

Zellerszár fonnyadásmentesen

Hát ez sem atomfizika: egyszerűen tekerd alufóliába a zellerszárat jó gondosan-alaposan, majd tárold hűtőben! Így nem vizesedik és fonnyad meg egy hamar.

A barnuló banán problémája

Hát én ezt nem tudtam: frissentartó fóliába (folpackba) kell tekerni a banánok száras végét szorosan (a képen a bal odali vég), így nem barnul meg idő előtt, hiszen nem jut be a levegő! Mi, zöldbanánrajongók most tapsikolunk.

Kenyértartás

Ha nincs kenyértartónk, vagy nincs helyünk illetve kedvünk beruházni, meg amúgy is, minek, szuper megoldás a papírzacskó jól lezárva, összehajtogatva.

Avokádó

Túl sok avokádót vettél vagy szeleteltél fel? Locsolj a gyümölcshúsra egy kevés friss citromlevet, így nem barnulnak meg a kincset érő falatok!

Hagymát a spájzba!

Ne tároljuk hűtőben, sem máshol, csakis egy hűvös és napfénymentes spájzban vagy tárolóban, így tudnak nyugodtan lélegezni és frissek maradni a fejek.

Nyers húst alulra

Ha tálcás nyers húst vásároltál, és nem a mélyhűtőbe raktad, mert nemsoká felhasználod, semmiképp se a felső hűtőpolcra rakd, mert nem higiénikus – a véres nyershúslé alattomosan kipárologhat és ráfolyhat más ételekre a hűtőben. Tedd alulra, ott is friss marad.

Ezt is érdemes elolvasni:

11 élelmiszer, amit ne tegyél a hűtőbe!

Paradicsom és kígyóubi

Ezek sem a hűtőbe valók, és nem is napfényre – tegyük a paradicsomot az asztalra egy kosárkába vagy valahova szobahőmérsékletre – sem a hideg, sem a túl meleg nem jó neki. Érdekesség, hogy a paradicsomból kipárolgó etiléngáz (amivel a gyümölcs/zöldség érését gyorsítják), az uborkát is gyorsabban megfonnyasztja, ezért nem tanácsos őket összepárosítva tárolni.

(via huffingtonpost)

Szólj hozzá!

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Randika
Randika / Randika Thu, 2015-02-12 14:33

nekem csak 1 kérdésem lenne.Mit jelent az hogy csoffadt???? van ilyen szó a magyar anyanyelvben? ez valami szörnyű kifejezés.......

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2015-02-12 15:24

Kedves Randika,
van, a csoffadt = löttyedt, aszott szinonimája. Ettől szép a magyar nyelv, hogy egymillió (akár népi avagy tájegységre jellemző) kifejezés van pl. 1 állapotra vagy akárételre is:) Ha jól tudom Jászságból ered. És ha a banán csoffadt lesz, na az a szörnyű:)))) És látod a szókincsed máris bővült 1 szóval, max nem használod:) Üdv: Gabi
Ps: én pl. nagyon régen nem hallottam már, meg is lepődtem a cikkben való használatán és elmosolyogtam magam:)

rianas
rianas Thu, 2016-02-11 13:40

Maradék avokádót mindig maggal tárolunk. - vagy: A maradék avokádót mindig a maggal tároljuk. (tárgyas ragozás a határozott névelő miatt) - Ha már a magyar nyelv rejtelmeinél tartunk... bocsi, ez is egy recept!