7+1 mosáskönnyítő tipp

Bejárónő híján a mosás mindig mosás marad, ami valószínűleg ránk vár. Meg kell csinálni, nincs mese – hacsak nem keresünk ruha nélküli alternatív lehetőségeket a létezésre.

Legtöbbünknek nem a kedvence a mosás, még akkor sem, ha a gép végzi el a procedúra tetemes részét. Szennyesbe bepakolni, azt kipakolni, szortírozni, szétválasztani a színeket, kényes ruhákat kézzel mosni, esetlegesen bekeveredett taknyos zsepiket kidobni, aztán kiteregetni, száradás után párosítani, leszedni, vasalni, hajtogatni, elpakolni. Attól elfáradtam, hogy leírtam. 7 tippünk könnyíthet ezen, szerintem érdemes a végére járni:

Ha úgy érzed, a mosás csak NYŰG, cserélj stratégiát: csináld sűrűbben, vagy csak heti egyszer

Általában a mosást végzők két táborra oszthatók: vagy 1-2 naponta végzik kisebb volumenű adagokban, vagy hétvégére hagyják, amikor viszont – főleg, ha családosok – ezzel töltik a nap nagy részét. Ha utóbbi ellen vagy, csináld sűrűbben, heti többször, tehát hétközben is, így nem egyszerre szakad majd rád a 20 kiló ruha, ha fordítva érzel, tegyél a mosásra magasról hétközben, és szánd rá csak a vasárnap délelőttöt – sokaknak segít, ha tudják, hogy ekkor és akkor pontosan mi lesz a dolguk, és ilyenkor semmi mással nem foglalkoznak, így tudnak arra leginkább fókuszálni, és teljesen kiüríteni azt a szennyeskosarat. Mindenki másképp működik.

Olvastad már?

Ezt a 6 dolgot mostantól így tisztítsd

Ne úgy gondolj rá, hogy ez CSAK mosás

Ha mégis úgy alakult, hogy most jó pár óráig mosni-teregetni-vasalni-hajtogatni fogsz, tekintsd olyan programnak, ami rólad szól. Anyaként, feleségként hiányzik néha, hogy berakhasd a kedvenc albumod, megnézd a Bridget Jones legjobb jeleneteit, végigfülelj egy hangoskönyvet, esetleg végre megnézd a kedvenc sorozatod egyik epizódját? Most megteheted. Kérd el magad a többiektől kis időre, zárkózz be, énekelj, igyál egy pohár bort, hallgasd, amit szeretnél. Közben persze pörögjön a munka!

Külön kosár ruhaszín szerint

Ruházz be egyszer néhány szennyeskosárba, mondjuk ehhez nem árt egy nagyobb fürdő, előtér vagy esetleg mosókonyha, és vezesd rá kis családodat, hogy minden koszos cuccot már eleve szortírozva dobjanak beléjük. Így mosás előtt már előre dolgoztál (illetve ők), mert szépen külön lesznek válogatva a törülközők, a kényesebb anyagú darabok, az ágyneműk, a színes, fehér és fekete ruhák. Annyi külön kosarad lehet, amennyit csak szeretnél.

„Légyszi, engem moss ki előbb!” kosár

Ez is inkább gyerekes családoknál ajánlott, de eléggé vicces és praktikus módszer lehet: arra az esetre, hogy elkerüljük, hogy férjurunk a tárgyalásra kedvenc inge nélkül maradjon reggel, vagy hogy kisfiunk mez nélkül induljon a focimeccsre, készítsünk ki egy S.O.S-kosarat a legeslegfontosabb szennyesdaraboknak, melyeket, ha jófejek vagyunk, előre veszünk majd mosáskor a sorban. De csak ha tényleg és kizárólag a vészhelyzeteseket dobják bele, és persze ha szépen kérnek minket.

Olvastad már?

25 tipp a legpraktikusabb konyhádért!

Mosható zokniszsák

Ez már nagyon a jövő, de miért ne? Kaphatóak olyan kis tasakok, zsákok, melyek mosógépben moshatók – szerezzünk be annyit, ahány emberre mosunk, és az örökké páratlanul maradó zokniknak lőttek. Legyen ez a zsák csak a zokniké, mindenkié más színű, mosás előtt pedig csak dobjuk a gépbe a szigorúan becipzárazott kis szütyőket, és többé nem kell szembenéznünk a nemzetközi zoknirejtéllyel. Mind meglesz az összes!

Hajtogatás - lehetőleg azonnal

Te melyik típus vagy? Rögtön hajtogatsz leszedés (esetleg vasalás) után, vagy ledobálod mondjuk a kanapéra, mondván, mindjárt elpakolod (és 3 nap múlva is abból a kupacból szemezgeted ki a reggeli bugyidat)?Sajnos itt most nem nagyon van kibúvó - a legtöbben arra esküsznek, hogy érdemes rögtön hajtogatni, mert tényleg úgy fog maradni, elfelejtődik, elmegy a kedvünk, arról nem is beszélve, hogy a tisztaruha-kupacban rettentően összegyűrődik majd minden.

Hajtogatásellenesek megoldása

Na itt, befigyel egy olyan trükk, amit szerintem nálunk egyelőre kevesen alkalmazhatnak, én legalábbis még nem találkoztam ilyen ruhásszekrénnyel. A pólók, felsők (nyilván ingeknél nem működik) összegöngyölése, rolnizása, görgetése a klasszik hajtogatás helyett. A módszert űzők szerint gyorsabb, több helyet spórolhatunk vele a fiókban, és könnyebben átláthatóvá válik, melyik pólónk melyik, mintha szorosan összehajtva egymásra halmoznánk őket.

+1 Saját tisztakosár mindenkinek

Ha unjuk - és joggal - , hogy a legtöbb házimunka, így a mosás is ránk marad, legyünk karakának, és vonjuk be a többieket is. Jelöljünk ki mindenkinek egy kosarat, dobozt, amibe a tiszta, száraz összehajtott ruhákat pakolhatjuk, és innentől az ő dolguk minden. Tessék elpakolni, ami a mienk. Ha nagyon gonoszak (esetleg tanárok) vagyunk, össze se hajtsuk, csak dobjuk a dobozba, ami tiszta, és így a hajtogatást is megúsztuk. Hát nem okos?

Olvastad már?

7 dolog, amire még nem használtad a mosogatógéped!

(via goodhousekeeping)

Címlapról ajánljuk

Tejfölös csirkereceptek

Csirkemell vagy csirkecomb egy-egy finom egytálételben, ráadásul tejföllel gazdagon elegyítve? Ugye hogy máris vágytok egy isteni, tejfölös csirkereceptre?

Nosalty

További cikkek