11 étel, amivel ki is takaríthatsz!

Az ételek nem csak arra jók, hogy megegyük őket. Van, amivel fogyasztása előtt/alatt/után ki is takaríthatsz. Jó, mi?

Írtunk már nektek különféle alternatív takarítási praktikákról, amelyeknél legtöbbször a citrom volt a főszereplő ehető hozzávaló. Most viszont továbbmegyünk. Kiderült ugyanis, hogy egészen különleges kölcsönhatásba tud lépni például a ketchup a rézedényekkel.

Banán+ezüst eszcájg

Ha nagyanyád ezüst evőeszköz-készlete vagy a kedvenc ezüst nyakláncod kicsit megkopott már, dörzsölgesd meg a banánod héjának belső részével, és úgy ragyog majd, mint az új.

Kígyóuborka

Szerintem nem sokan tudják, de a kígyóuborka rendkívül sokoldalú zöldség, és hatékony tisztítószer is. Ledörzsölhetjük vele a falon vagy a konyhai munkalapon levő szennyeződéseket, sőt, ha fürdés előtt átsimogatjuk a tükrünket egy szelettel, megakadályozhatjuk a párásodását!

Ketchup + rézedények

Ez igen meglepő fordulat: ha egy rongyra csöppentesz némi ketchupot, bedörzsölöd vele a megkopott rézedényedet, hagyod rajta egy fél órácskát, majd leöblíted, újra régi fényében fog pompázni. Gondoltad volna?

Hagyma + grillrács

Ha az ételmaradékos-zsíros-koszos grillrácsodat felforrósítod, hogy leégjen róla minden, ami tud, majd ezt követően fogsz egy félbevágott hagymafejet, és végigdörzsölöd vele a rácsot, csodásan tiszta lesz minden.

Dió + karcos fa

Hát ezen is nagyot néztem: állítólag ha félbetörsz egy szem diót, és a dióbéllel megdörzsölgeted a fán éktelenkedő karcot, a kezeddel a fába simogatva a dió olajait, majd hagyod picit hatni, ez ápol, és segít a karcok ellen.

Só + vörösborfolt

Ez talán már a könyökünkön jön ki, de tényleg igaznak tűnik, biztos sokan próbáltátok is: ha a ruhánkra /kárpitra/textilre rálöttyenne a vörösbor, azonnal szórjunk rá konyhasót, mert az szuperül magába szívja az élénk színű alkoholt.

Fehér toastkenyér + üvegszilánkok

Ezt is csak az amerikaiak találhatták ki: ha fogsz egy olyan igazán puha, egészséges összetevőket sosem látott négyzetalakú fehér toastkenyérszeletet, picit benedvesíted, és végighúzod a földön, ahol az imént eltörtél egy poharat, összegyűjtheted vele az apró, láthatatlan, de veszélyes kis üvegdarabkákat. Érdekes felvetés, tuti kipróbálom.

Cola + WC-kagyló

Erről lehetett már hallani mendemondákat, de most megint felmerült: állítólag ha egy dobozos kólát beleöntesz a szennyeződésekkel, piszokkal, vízkővel teli WC-kagylódba, és egy órát hagyod, hogy álljon benne, a cola lemarja róla, amit le kell, kagylód pedig ragyogni fog.

Búza/kukoricakorpa + zsírfolt

Ha rácsöppent a pizza zsírja a kanapéra vagy a gatyádra, szórj az anyagra kb. negyed órára száraz kukorica- illetve búzakoprát, majd lesd meg, hogy eltűnt-e paca. Elvileg igen.

Rizs + kávédaráló

Ha van még köztetek olyan elvetemült vagy – a szó nemes értelmében - régimódi kávérajongó, aki darálja a kávét, az néhanapján tegyen egy adag nyers rizst bele, őrölje porrá, és örvendezzen - a rizsszemek megtisztítják a darálónkat a bennragadt maradék kávétól és szennyeződésektől!

Olívaolaj + gyanta

A gyerek kint játszott a kertben, és gyantás kézzel-lábbal-nadrággal ért vissza, majd huppant rá a kanapéra? Önts egy teáskanálnyi olívaolajat egy rongyra, dörzsöld a foltba, hagyd hatni picit – fellazítja a sűrű, ragacsos gyantát! Ezután tisztítsd ki a foltot mosószeres vízzel.

(via huffingtonpost)

Címlapról ajánljuk

További cikkek