11 étel, amivel ki is takaríthatsz!

Az ételek nem csak arra jók, hogy megegyük őket. Van, amivel fogyasztása előtt/alatt/után ki is takaríthatsz. Jó, mi?

Írtunk már nektek különféle alternatív takarítási praktikákról, amelyeknél legtöbbször a citrom volt a főszereplő ehető hozzávaló. Most viszont továbbmegyünk. Kiderült ugyanis, hogy egészen különleges kölcsönhatásba tud lépni például a ketchup a rézedényekkel.

Banán+ezüst eszcájg

Ha nagyanyád ezüst evőeszköz-készlete vagy a kedvenc ezüst nyakláncod kicsit megkopott már, dörzsölgesd meg a banánod héjának belső részével, és úgy ragyog majd, mint az új.

Kígyóuborka

Szerintem nem sokan tudják, de a kígyóuborka rendkívül sokoldalú zöldség, és hatékony tisztítószer is. Ledörzsölhetjük vele a falon vagy a konyhai munkalapon levő szennyeződéseket, sőt, ha fürdés előtt átsimogatjuk a tükrünket egy szelettel, megakadályozhatjuk a párásodását!

Ketchup + rézedények

Ez igen meglepő fordulat: ha egy rongyra csöppentesz némi ketchupot, bedörzsölöd vele a megkopott rézedényedet, hagyod rajta egy fél órácskát, majd leöblíted, újra régi fényében fog pompázni. Gondoltad volna?

Hagyma + grillrács

Ha az ételmaradékos-zsíros-koszos grillrácsodat felforrósítod, hogy leégjen róla minden, ami tud, majd ezt követően fogsz egy félbevágott hagymafejet, és végigdörzsölöd vele a rácsot, csodásan tiszta lesz minden.

Dió + karcos fa

Hát ezen is nagyot néztem: állítólag ha félbetörsz egy szem diót, és a dióbéllel megdörzsölgeted a fán éktelenkedő karcot, a kezeddel a fába simogatva a dió olajait, majd hagyod picit hatni, ez ápol, és segít a karcok ellen.

Só + vörösborfolt

Ez talán már a könyökünkön jön ki, de tényleg igaznak tűnik, biztos sokan próbáltátok is: ha a ruhánkra /kárpitra/textilre rálöttyenne a vörösbor, azonnal szórjunk rá konyhasót, mert az szuperül magába szívja az élénk színű alkoholt.

Fehér toastkenyér + üvegszilánkok

Ezt is csak az amerikaiak találhatták ki: ha fogsz egy olyan igazán puha, egészséges összetevőket sosem látott négyzetalakú fehér toastkenyérszeletet, picit benedvesíted, és végighúzod a földön, ahol az imént eltörtél egy poharat, összegyűjtheted vele az apró, láthatatlan, de veszélyes kis üvegdarabkákat. Érdekes felvetés, tuti kipróbálom.

Cola + WC-kagyló

Erről lehetett már hallani mendemondákat, de most megint felmerült: állítólag ha egy dobozos kólát beleöntesz a szennyeződésekkel, piszokkal, vízkővel teli WC-kagylódba, és egy órát hagyod, hogy álljon benne, a cola lemarja róla, amit le kell, kagylód pedig ragyogni fog.

Búza/kukoricakorpa + zsírfolt

Ha rácsöppent a pizza zsírja a kanapéra vagy a gatyádra, szórj az anyagra kb. negyed órára száraz kukorica- illetve búzakoprát, majd lesd meg, hogy eltűnt-e paca. Elvileg igen.

Rizs + kávédaráló

Ha van még köztetek olyan elvetemült vagy – a szó nemes értelmében - régimódi kávérajongó, aki darálja a kávét, az néhanapján tegyen egy adag nyers rizst bele, őrölje porrá, és örvendezzen - a rizsszemek megtisztítják a darálónkat a bennragadt maradék kávétól és szennyeződésektől!

Olívaolaj + gyanta

A gyerek kint játszott a kertben, és gyantás kézzel-lábbal-nadrággal ért vissza, majd huppant rá a kanapéra? Önts egy teáskanálnyi olívaolajat egy rongyra, dörzsöld a foltba, hagyd hatni picit – fellazítja a sűrű, ragacsos gyantát! Ezután tisztítsd ki a foltot mosószeres vízzel.

(via huffingtonpost)

Hozzászólások (4)

Törölt felhasználó

A Cola motorkerékpár és kamionok motorjának tisztítására is kiváló... Vajon mit tesz a gyomrunkkal?

vivien.88

Szerintem sok benne az elvileg, meg az állítólag, akkor ezek most igazak???

Törölt felhasználó

sWaddyWaddy / swaddywaddy _ az ecet is kiváló tisztítószer, mégis megeszed! az nem zavar?

Navacica

Nem a cola tisztít, hanem a szénsav. Ugyanezt elérni sprite-tal is.

Címlapról ajánljuk

Ennyivel növekedtek egy év alatt az élelmiszerárak

Részletes beszámolót készített a Központi Statisztikai Hivatal arról, hogyan változtak az árak az elmúlt egy évben. Hétről hétre egyre több helyen olvasható az, milyen ütemben növekednek az élelmiszerárak, most pedig az is kiderült, mennyivel drágább ma ételt vásárolni, mint egy évvel ezelőtt.

Nosalty

További cikkek