7 tipp a tökéletes otthoni pizzához

Felejtsd el a házhozszállítást. Ha egyszer megtanulod, hogyan süthetsz otthon tökéletes pizzát, akkor soha többé nem fogod majd a rendeléses étlapokat böngészni!

Kelt pizzatészta recept

Ahogy az olasz ételeknél általában, úgy a pizza esetében is minden az alapanyagok minőségén múlik! Nem szabad kompromisszumot kötni a liszt, az olívaolaj de még a víz esetében sem. A jó pizzatészta önmagában is ízletes, anélkül is jó rágcsálni, hogy bármivel megpakolnánk, de ezt csak akkor érjük el, ha azt a kevés hozzávalót körültekintően megválogatjuk. Aztán persze jöhetnek a feltétek, de mindig tartsuk szem előtt, hogy a kevesebb több! Nézzünk szét a kamrában, és alkossuk meg a saját változatunkat, nem kell feltétlenül a klasszikus ízekhez ragaszkodnunk. De nézzük, hogy mi kell a tökéletes pizzához:

1. A víz

Ha biztosra akarunk menni, akkor még a vízre is odafigyelünk, mégpedig hogy szűrt vagy palackozott vizet használunk. Ennek oka, hogy a vízben lévő kalcium túl keménnyé teheti a tésztát, a magas ásványianyag-tartalom pedig túl sóssá. Tehát tisztított víz használatával könnyebb elérni a megfelelő állagot és ízt.

2. Az élesztő

Lehet pizzát készíteni szárított élesztőből is, de természetesen a tészta nem lesz ugyanolyan. Friss élesztőből, langyos vízből és néhány kanál lisztből készített kovásszal a fermentációs, kelési folyamat lassabb, de biztosabb a végeredmény.

Kelt pizzatészta recept

3. A liszt

Jelen esetben ne az univerzális használatra kitalált finomlisztet vegyük le a polcról, hanem keressük a '00' jelzéssel ellátott változatot. Ez egészen finomra van őrölve, és nagyszerűen használható pizzákhoz és egyéb tésztákhoz is.

4. Olívaolaj

Csakis extra szűz olívaolajat adjunk a tésztához, mert leginkább ez befolyásolja majd az ízét. Nem éri meg trükközni.

5. A sütés

A sütéshez csavarjuk fel maximumra a sütőnket, és a tepsit is melegítsük elő. Így keletkeznek majd rajta azok a szép kis hólyagok. Logikus is, hiszen hagyományosan kemencében készült ételről van szó, ott meg aztán van forróság rendesen.

Paradicsomos pizzaszósz recept

6. A paradicsomszósz

Ha boltban nem tudunk jó minőségűt venni, amíg a tészta kel, vígan elkészíthetjük. Én koktélparadicsomból szeretem, mert ez már önmagában is elég édes, és rendszerint nagyon ízgazdag. Kevés só, egy csipet oregano és bazsalikom kell hozzá. Fontos, hogy sűrűre főzzük, hogy a víz nagy része távozzon belőle, és ne áztassa el a pizzát.

7. A sajt

A pizzára én minimum két féle sajtot teszek: mozzarellát és parmezánt. A mozzarellát felhasználás előtt alaposan csöpögtessük le, mert szintén szétáztathatja a tésztát. Érdemes egyszer valódi bivalytejből készült változattal is kipróbálni, ígérem, hogy isteni lesz!

(via thrillist)

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Tejfölös csirkereceptek

Csirkemell vagy csirkecomb egy-egy finom egytálételben, ráadásul tejföllel gazdagon elegyítve? Ugye hogy máris vágytok egy isteni, tejfölös csirkereceptre?

Nosalty

További cikkek

Ha ilyen tésztát vettél, ne edd meg, azonnal vidd vissza

A Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) arra kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosítóadatokkal megegyező tortellinit ne fogyasszák el! Az érintett termék bármelyik Spar üzletbe visszavihető, a termék teljes vételárát visszafizetik.