Ahogy az olasz ételeknél általában, úgy a pizza esetében is minden az alapanyagok minőségén múlik! Nem szabad kompromisszumot kötni a liszt, az olívaolaj de még a víz esetében sem. A jó pizzatészta önmagában is ízletes, anélkül is jó rágcsálni, hogy bármivel megpakolnánk, de ezt csak akkor érjük el, ha azt a kevés hozzávalót körültekintően megválogatjuk. Aztán persze jöhetnek a feltétek, de mindig tartsuk szem előtt, hogy a kevesebb több! Nézzünk szét a kamrában, és alkossuk meg a saját változatunkat, nem kell feltétlenül a klasszikus ízekhez ragaszkodnunk. De nézzük, hogy mi kell a tökéletes pizzához:
1. A víz
Ha biztosra akarunk menni, akkor még a vízre is odafigyelünk, mégpedig hogy szűrt vagy palackozott vizet használunk. Ennek oka, hogy a vízben lévő kalcium túl keménnyé teheti a tésztát, a magas ásványianyag-tartalom pedig túl sóssá. Tehát tisztított víz használatával könnyebb elérni a megfelelő állagot és ízt.
2. Az élesztő
Lehet pizzát készíteni szárított élesztőből is, de természetesen a tészta nem lesz ugyanolyan. Friss élesztőből, langyos vízből és néhány kanál lisztből készített kovásszal a fermentációs, kelési folyamat lassabb, de biztosabb a végeredmény.
3. A liszt
Jelen esetben ne az univerzális használatra kitalált finomlisztet vegyük le a polcról, hanem keressük a '00' jelzéssel ellátott változatot. Ez egészen finomra van őrölve, és nagyszerűen használható pizzákhoz és egyéb tésztákhoz is.
4. Olívaolaj
Csakis extra szűz olívaolajat adjunk a tésztához, mert leginkább ez befolyásolja majd az ízét. Nem éri meg trükközni.
5. A sütés
A sütéshez csavarjuk fel maximumra a sütőnket, és a tepsit is melegítsük elő. Így keletkeznek majd rajta azok a szép kis hólyagok. Logikus is, hiszen hagyományosan kemencében készült ételről van szó, ott meg aztán van forróság rendesen.
6. A paradicsomszósz
Ha boltban nem tudunk jó minőségűt venni, amíg a tészta kel, vígan elkészíthetjük. Én koktélparadicsomból szeretem, mert ez már önmagában is elég édes, és rendszerint nagyon ízgazdag. Kevés só, egy csipet oregano és bazsalikom kell hozzá. Fontos, hogy sűrűre főzzük, hogy a víz nagy része távozzon belőle, és ne áztassa el a pizzát.
7. A sajt
A pizzára én minimum két féle sajtot teszek: mozzarellát és parmezánt. A mozzarellát felhasználás előtt alaposan csöpögtessük le, mert szintén szétáztathatja a tésztát. Érdemes egyszer valódi bivalytejből készült változattal is kipróbálni, ígérem, hogy isteni lesz!
(via thrillist)