7 kifejezés, amelyet egyre gyakrabban hallunk a cukrászatban - ismered őket?

Most gyorstalpalónkból megtudhatod, mit jelent valójában a 'curd' vagy a 'sablé'. Cukrászati kifejezéseket magyarázunk meg!

A cukrászatban nem ritka, hogy olyan sütemény-összetevőkről hallunk, hogy hirtelen azt sem tudjuk, milyen országban járunk. A következőkben igyekszünk a leggyakoribb ilyen kifejezéseket megmagyarázni, hogy egyik desszertet se fedje balladai homály.

Tarte:

jelentése: tortácska! Hát nem édes?! De! Ez az a kör alakú sütemény, amelyet egyszemélyes tortának is nevezhetünk (bár ha nagyobb méretben készítik, akár sokszemélyes tortácska is válhat belőle). Lényege, hogy kívül egy finom linzerréteg található, amit megtöltenek valamilyen krémmel. Legismertebb fajtája a citrom tarte.

Curd:

leggyakrabban úgy halljuk, hogy a citrommal együtt emlegetik, ez nem véletlen, hiszen a cukrászatban a lemon curd az egyik legismertebb fajtája. Ez az az isteni citromkrém, ami például a citrom tarte-ba is kerül, de számos más gyümölcsből is készülhet. Angliában abszolút kedvenc, otthon is előszeretettel készítik, és pirítósra is kenik, kekszekkel is fogyasztják.

Meringue:

aggodalomra semmi ok, nem a tánciskolába iratkoztunk be véletlenül. A meringue nem összekeverendő a merengue-gel, ezzel a karibi tánccal, bár legalább olyan élvezetes, az biztos. Ez az a fehér csoda, ami a habverő végén olyan szépen csillog, amikor például habcsókot készítünk. A cukrászatban nagyon alap elem, ez az a cukros tojáshabos csoda, ami többek között a tarte-ok, a pavlova vagy épp a macaron egyik „alapfeltétele”.

Ezt olvastad már?

Idén a legédesebb a Balaton - még a finomságokra sem lesz gondotok!

Sablé:

nem más, mint egy omlós linzer, és rendszerint a torták legalján találkozni vele. Egy keksz-szerű, stabil réteg, amely elbír magán rengeteg krémet vagy más ínyencséget.

Mousse:

ó, az a mennyei mousse. Valószínűleg sokak számára egyáltalán nem idegen ez a francia szó, amely nemes egyszerűséggel habot jelent. De nem akármilyen habról van itt szó. A mousse egy légiesen könnyű, különös textúra, amely pohárdesszertként, monodesszertekben, de tortaként is kiválóan működik. Az íze szinte akármi lehet, de azért az emberiség legnagyobb hányada a „csoki” előtagot szereti a legjobban együtt látni vele.

Ganache:

Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, akkor ez egyfajta csokoládékrém. De miért is akarnánk leegyszerűsíteni, amikor egy ilyen csodálatos összetevőről beszélhetünk? A ganache a cukrászat egyik legfontosabb alapkészítménye, amely csokoládéból és valamilyen folyadékból, rendszerint tejszínből áll. Ez az az olvadó, lágy, krémes csoki, amit leggyakrabban a torták és sütemények külső rétegeként láthatunk.

Coulis:

ezt a francia kifejezést kulinak kell ejteni, és egyre gyakrabban hallhatjuk a cukrászatban. A szó tulajdonképpen szószt jelent, amelyet leggyakrabban valamilyen gyümölcsből készítenek el. A lényege, hogy meglehetősen sűrű, homogén, sőt általában pürésítik és át is passzírozzák.

Popsicle:

a fagylalt és a nyalóka egyvelege, azaz minden, ami a mélyhűtőben tartandó és pálcikás. Érdekesség, hogy már több, mint százéves műfaj, legnagyobb népszerűségét azonban az utóbbi években érte el, amikor már nemcsak a nagyipari gyártók kínálatában érhető el, hanem létezik olyan üzlet, mely kimondottan erre szakosodott, és szinte kézműves módon készíti a pálcikás csodákat. Sőt, ma már létezik az úgynevezett pupsicle is, ami egyenesen a kutyáknak készül.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Édes Város

*A cikk az Édes Város együttműködésével jött létre.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek