Ezt a 6 dolgot mostantól így tisztítsd

A takarítás örök körforgás – vágysz rá, hogy tiszta legyen a lakás és benne minden szeglet, de van, amit akaratlanul is kihagysz, és máris csorbul a célzott tökéletesség.

Vendégek jönnek, vagy egyszerűen csak letelt az a kritikus időintervallum, amikor már nem bírod tovább a koszt? Porszívóztál, letörölted a port, felmostál, kinyaltad a fürdőt és a konyhát, és azt hiszed, végre leülhetsz nyugodtan? Rossz hírünk van. Van 6 dolog, amit szinte biztos, hogy nem megfelelően tisztítottál, illetve kihagytad a sorból. Lássuk:

1. WC-kagyló a perem alatt

Csillog-villog a wc-d oda meg vissza, a csésze, az ülőke, sőt, a perem külseje is makulátlan? Egy dolgot viszont tuti, hogy kihagytál: a wc-perem ALATTI részt, ahonnan kizúdul a víz – itt ugyanis rendesen fel tud halmozódni minden, amit most nem neveznék néven. Készíts wc-papírból egy szivarhoz hasonló erős fertőtlenítőbe mártott rolnit (de kisebb fejű wc-kefével is működik), tartsd oda, és ecseteld be a felületet, húzogasd végig, majd öblíts - ismételgesd sokszor, amíg nem lesz tiszta a felület.

Én a cikk megírása után megtettem, hát, nem hülyeség.

2. Szemetesvödör

Kíváncsi lennék, nálatok hogy van, de nekem szinte mindig kiszakad valahogy a szemeteszsákom, és belefolyik a vödörbe valami nyilvánvalóan büdös és zsíros lé, mondjuk egy halkonzervből. Szóval, amit ajánlunk, az az, hogy 1-2 hetente öblítsétek át házi ecetes vagy citromos-vizes fertőtlenítővel a vödröt, mert sokszor tényleg nem elég csak a zacskót összekötni és kidobni – a kellemetlen szagok magából a kukából erednek.

3. Törölközők

A szakértők szerint megtévedve a reklámoktól bizony túl sok mosószert és öblítőt használunk. Kiderült, hogy az eltúlzott kemikália a legtöbb mosógép programjával nem öblíthető ki maradéktalanul, így egy része benne marad a textilben. Mosás után isteni az illatuk, tény, de az első beletörülközés után, mikor nedvessé válik a törülköző, és próbál újra kiszáradni, érezhetővé válik, hogy dohosodni kezd. Használjunk kevesebb mosószert és 1-2 kupak ecetet mosásnál - ezt a mosógép is meghálálja, és ez valóban frissé varázsolja majd a törcsiket. Az öblítő pedig állítólag szintén felesleges: egy vegyszer, amit ki sem öblítünk, ezzel pedig csökkentjük a törölközők nedvszívóképességet. (Egyébként az ecetes-szódabikarbónás mosás a nagyon büdi ruháknál is kiváló módszer.)

4. Hajszálak/szőrszálak/állatszőr

Szerintem az egyik legkiállhatatlanabb probléma egy lakásban. Nekem nincs kisállatom, de a hajam előszeretettel hullik - sötét bútoron viszont a szőke nem mutat jól. Ugyanez a probléma pedig fennáll - és fokozódik - , ha kutyánk/macskánk/hörcsögünk is van. Tuti módszer, hogy húzunk egy gumikesztyűt, bevizezzük, és mindent, de mindent végigsimítunk vele. Szuperül összeszedi, amivel a porszívó sem bírt!

5. Lepedők

Ennek nem fogtok örülni: a témában igen jártas szakik szerint, mivel életünk egyharmadát alvással töltjük, nem mindegy, mennyire tiszta a lepedő, amivel leginkább érintkezik sokszor majdnem csupasz testünk. Nem kérdezem, ti milyen sűrűn váltotok lepedőt, de gyanítom, kevesen tesszük hetente. Na most, a szakértő szerint, a normális idő 1-2 hét, de annak, aki ágybaviszi a kekszet, csipszet, vagy akár ott is reggelizik/vacsorázik, nem hogy hetente, de inkább 3 naponta kellene cserélni a textilt! Most azért elgondolkoztam.

6. Kések a mosogatógépben

Azt hiszem, akinek van mosogatógépe, hajlamos nagyon örülni neki, hogy soha többé nem kell kézzel mosogatnia, így mindent bevág a gépbe. Na, aki esetleg nem tudná: az éles késeket kifejezetten nem ajánlott betenni, ugyanis tompulnak, vesztenek élükből. Mindig győződjünk meg arról, amiben nem vagyunk biztosak, hogy mosogatógép-biztos-e! (Ez sokszor angolul szerepel a terméken: dishwasher safe. Ezt keressük.)

Olvastad már?

Szépülj a spájzból, mert minden adott!

(via huffingtonpost)

Címlapról ajánljuk