Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ezt a 6 dolgot mostantól így tisztítsd

A takarítás örök körforgás – vágysz rá, hogy tiszta legyen a lakás és benne minden szeglet, de van, amit akaratlanul is kihagysz, és máris csorbul a célzott tökéletesség.

Vendégek jönnek, vagy egyszerűen csak letelt az a kritikus időintervallum, amikor már nem bírod tovább a koszt? Porszívóztál, letörölted a port, felmostál, kinyaltad a fürdőt és a konyhát, és azt hiszed, végre leülhetsz nyugodtan? Rossz hírünk van. Van 6 dolog, amit szinte biztos, hogy nem megfelelően tisztítottál, illetve kihagytad a sorból. Lássuk:

1. WC-kagyló a perem alatt

Csillog-villog a wc-d oda meg vissza, a csésze, az ülőke, sőt, a perem külseje is makulátlan? Egy dolgot viszont tuti, hogy kihagytál: a wc-perem ALATTI részt, ahonnan kizúdul a víz – itt ugyanis rendesen fel tud halmozódni minden, amit most nem neveznék néven. Készíts wc-papírból egy szivarhoz hasonló erős fertőtlenítőbe mártott rolnit (de kisebb fejű wc-kefével is működik), tartsd oda, és ecseteld be a felületet, húzogasd végig, majd öblíts - ismételgesd sokszor, amíg nem lesz tiszta a felület.

Én a cikk megírása után megtettem, hát, nem hülyeség.

2. Szemetesvödör

Kíváncsi lennék, nálatok hogy van, de nekem szinte mindig kiszakad valahogy a szemeteszsákom, és belefolyik a vödörbe valami nyilvánvalóan büdös és zsíros lé, mondjuk egy halkonzervből. Szóval, amit ajánlunk, az az, hogy 1-2 hetente öblítsétek át házi ecetes vagy citromos-vizes fertőtlenítővel a vödröt, mert sokszor tényleg nem elég csak a zacskót összekötni és kidobni – a kellemetlen szagok magából a kukából erednek.

3. Törölközők

A szakértők szerint megtévedve a reklámoktól bizony túl sok mosószert és öblítőt használunk. Kiderült, hogy az eltúlzott kemikália a legtöbb mosógép programjával nem öblíthető ki maradéktalanul, így egy része benne marad a textilben. Mosás után isteni az illatuk, tény, de az első beletörülközés után, mikor nedvessé válik a törülköző, és próbál újra kiszáradni, érezhetővé válik, hogy dohosodni kezd. Használjunk kevesebb mosószert és 1-2 kupak ecetet mosásnál - ezt a mosógép is meghálálja, és ez valóban frissé varázsolja majd a törcsiket. Az öblítő pedig állítólag szintén felesleges: egy vegyszer, amit ki sem öblítünk, ezzel pedig csökkentjük a törölközők nedvszívóképességet. (Egyébként az ecetes-szódabikarbónás mosás a nagyon büdi ruháknál is kiváló módszer.)

4. Hajszálak/szőrszálak/állatszőr

Szerintem az egyik legkiállhatatlanabb probléma egy lakásban. Nekem nincs kisállatom, de a hajam előszeretettel hullik - sötét bútoron viszont a szőke nem mutat jól. Ugyanez a probléma pedig fennáll - és fokozódik - , ha kutyánk/macskánk/hörcsögünk is van. Tuti módszer, hogy húzunk egy gumikesztyűt, bevizezzük, és mindent, de mindent végigsimítunk vele. Szuperül összeszedi, amivel a porszívó sem bírt!

5. Lepedők

Ennek nem fogtok örülni: a témában igen jártas szakik szerint, mivel életünk egyharmadát alvással töltjük, nem mindegy, mennyire tiszta a lepedő, amivel leginkább érintkezik sokszor majdnem csupasz testünk. Nem kérdezem, ti milyen sűrűn váltotok lepedőt, de gyanítom, kevesen tesszük hetente. Na most, a szakértő szerint, a normális idő 1-2 hét, de annak, aki ágybaviszi a kekszet, csipszet, vagy akár ott is reggelizik/vacsorázik, nem hogy hetente, de inkább 3 naponta kellene cserélni a textilt! Most azért elgondolkoztam.

6. Kések a mosogatógépben

Azt hiszem, akinek van mosogatógépe, hajlamos nagyon örülni neki, hogy soha többé nem kell kézzel mosogatnia, így mindent bevág a gépbe. Na, aki esetleg nem tudná: az éles késeket kifejezetten nem ajánlott betenni, ugyanis tompulnak, vesztenek élükből. Mindig győződjünk meg arról, amiben nem vagyunk biztosak, hogy mosogatógép-biztos-e! (Ez sokszor angolul szerepel a terméken: dishwasher safe. Ezt keressük.)

Olvastad már?

Szépülj a spájzból, mert minden adott!

(via huffingtonpost)

Szólj hozzá!

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

juhasz_era
juhasz_era Mon, 2017-07-24 16:12

Huh, erről a perem alatti takarításról eszembe jutott, hogy múltkor szörföltem a csatornák között, és végül egy műsornál álltam meg (igen, matiné idő alatt ez volt a legérdekesebb :D), ahol a perem nélküli WC-kről volt szó, talán a Falforgatókban volt? Mindenesetre nyomoztam picit utána, és tényleg vannak ilyenek, itt Magyarországon is: http://www.szerelvenybolt.hu/szaniter/fajanszok/wc-cseszek/kolo-style-fa... ! Bár lehet, hogy ez csak nekem meglepetés... Mindenesetre ha én ezt tudom felújítás előtt is, tuti, hogy nem a mostani peremes kagylónkra szavazok!

Hasibecker
Hasibecker Fri, 2016-07-01 20:48

Jó pár évvel ezelőtt olvastam valahol, hogy a kárpitról és a szőnyegről a leggyorsabban és hatékonyan az alblaktisztító-lehúzóval (aminek az egyik fele gumírozott) lehet a hajat és az állatszőrt összeszedni. Nekünk ugyan nincs állatunk viszont nagyon hullik a hajam, én voltam a legjobban meglepődve mikor első alkalommal ezt a módszert alkalmaztam és megláttam a végeredményt. Próbáljátok ki!

HellCat
HellCat Fri, 2016-07-01 20:35

meghökkentem a lepedős résznél, én ugyanis minden vasárnap este, vagy hétfő reggel új ágyneműt húzok. És soha-de soha nem eszem az ágyban. Bárhol máshol igen, de ágyban nem :) a többi tippet pedig köszi!

njuca
njuca Thu, 2015-02-05 12:48

A szemetesbe vastagabb zacskót szoktam tenni, ritkán szakad ki. Ez is segítség, így nem kell olyan sűrűn takarítani.

Mária fehérvári
Mária fehérvári Wed, 2015-02-04 10:31

köszi pont így takarítok .De vc pucolás jó ötlet :) én mm használok kefét az csak a bacikat szaporítja

Artemisz
Artemisz Tue, 2015-02-03 23:16

A mosózsák -szerintem- isteni találmány.
Amíg kisebbek voltak a gyerekeim, időnként beleőszültem a mosás utáni zokniválogatásba. Most már viszont, hogy felnőtt méretű a lábuk, gyakorlatilag lehetetlen megkülönböztetni a zoknijaikat (pláne, hogy mindenki feketét visel a 46-os lábára...) Ezért vannak személyre szóló mosózsákok, amibe sk. KÖTELEZŐ gyűjteni (beletenni) a szennyes zoknikat. (Mindenkinek a magáét.) Mosáskor be a cipzár, zutty a mosógépbe, aztán átforgatva szárítani a zsákban, és amikor megszáradt, mindenki megkapja a saját mosózsákját és mindeni szépen behajtogatja saját maga és elhelyezi a fiókjában... Mert az én időm és energiám is véges...
A zokniknak van még egy sajátságos tulajdonságuk: imádnak kilyukadni. Tisztességes (és bolond) nő (én) a kis lyukakat még megvarrogatja, de nagy lyuk esetén kuka... Azaz, szó sincs kukáról, mert a kiselejtezett zokni, nejlon harisnya(!!!) (nejlon térdfix, bokafix) kiváló portörlő! (KIselejtezésre ítélt gatyák, atléták szintén.) A nejlonharisnya a legkiválóbb porösszeszedő. Konyhában lecsöppent olaj (bármi) feltörlésére is kiváló a lyukas zokni. Utána természetesen már kuka, nem mosom ki. Érdekes, mindig van egy zsák effajta portörlőm...

dragonlfy
dragonfly / dragonlfy Sat, 2015-01-31 17:41

Nekem 2 macskám van már 10 éve, úgyhogy állandóan küzdök a macskaszőrrel. A legjobban valóban a gumikesztyű vált be, de én kertész kesztyűt használok, aminek csak a belső oldala gumi, az viszont extra erős. Bevizezni nem szoktam, csak felhúzom és erőteljes mozdulatokkal összehúzom a szőrt a kárpitokról és a textilekről. Ezerszer jobb, gyorsabb és persze takarékosabb mint a szőrleszedő henger, amit korábban használtam. Ja, és drogériában is lehet ilyet venni, nem csak barkácsáruházban.

szacsiga
szacsiga / szacsiga Fri, 2015-01-30 11:25

Nekünk a wckefén van egy plusz kis mini kefe, ami direkt a peremalatti bacik ellen van :)

Lepedő/ágynemű mosás télen kifejezetten problematikus, minden csuromvíz (ablak, falpenész stb.)

manka10
manka10 Thu, 2015-01-29 21:26

Nem értem a hajszálak és szőrszálak takarításánál, hogy mire húzzuk a bevizezett gumikesztyűt? Én a szőnyegről a hajszálakat és szöszmöszöket csomagragasztóval szoktam felszedni ami szuper.