Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így űzd ki a lakásodból a molylepkéket

A molylepkékkel nehéz leszámolni, de nem lehetetlen. Ha megfogadod tanácsainkat, neked is sikerül majd megszabadulni tőlük a gardróbodban.

A ruhamolyok szörnyen veszélyes és alattomos lényeg: mindig – de tényleg mindig – a legkedvesebb ruhadarabokba költöznek be először, és azokon rágnak lyukakat. A helyzet ilyenkor egyértelmű: azonnal fel kell velük venni a harcot, és ki kell űzni őket minden ruhásszekrényből. De vajon mi a leghatékonyabb stratégia velük szemben? A Vogue kiderítette, mi pedig eláruljuk nektek. 

Ürítsd ki a ruhásszekrényedet

A ruhamolyok kiűzését kezdd a teljes ruhásszekrény kiürítésével. A molyok imádják a sötét, meleg és zavartalan sarkokat, meg kell hát zavarni őket! Ha pontosan nem tudod, melyik szekrénybe költöztek be, akkor az a rossz hírünk, hogy sajnos az összes szóba jöhető szekrényt ki kell pakolnod. Vegyél ki mindent a szekrényből, hogy tényleg láss minden sarkot és kis mélyedést.

Töröld át a polcokat

Ha üres a szekrény, törölj át alaposan minden polcot egy általános tisztítószerrel átitatott ronggyal, külön figyelmet szentelve minden kis résznek, mert a molylárvák  már bárhol ott lehetnek.

Moss ki mindent

A szekrényben található összes ruhát mosd ki újra. Sőt, a szekrényt rejtő szoba textiljeiről se feledkezz meg: a függönyökről, ágytakarókról és díszpárnákról. Ne tartson vissza az sem, hogy ez hatalmas munka és sok idő, de tényleg fontos, hogy a szekrénybe visszakerülő ruhák egészen biztosan lárvamentesek legyenek.

Használd a fagyasztót

A molyok és lárváik nem bírják a hideget, éppen ezért jó ötlet, hogy néhány ruhadarabot a fagyasztód segítségével molymentesíts. Tedd be ruhadarabot egy zacskóba, majd tárold a fagyasztóban 48 órán át. Ezt a kétnapos jeges kalandot biztosan nem fogják túlélni a molylepkék.

Levendula

Ha tiszta a ruhásszekrény és minden ruha, akkor jöhet a visszapakolás és nagymamáink molyok elleni fegyvere, a levendula, amit többféle formában is alkalmazhatsz: szárított virágként, párnácskákban, vagy akár illóolajként. A molyok utálják a levendulát, így távol tarthatod őket, de fontos tudni, hogy a lárvák elpusztításában nem lesz segítségedre, így az alapos szekrénytakarítás és a ruhák átmosásra mindenképpen szükségszerű.

Tartsd tisztán a ruháidat

A molyok imádják az emberi verejtéket és az ételmaradékokat, ezért ügyelj rá, hogy a szekrényekbe mindig csak tökéletesen megtisztított ruhák kerüljenek. A kötöttárura még jobban figyelj – ez is kedvenc molycsemege lehet.

Használj a tároláshoz ruhás zsákokat

A szekrényed rendszerezésében és a molyok távol tartásához is nagy segítség, ha a problémásabb ruhadarabokat – például a kötött holmikat – zipp-záros, jól záródó ruhás zsákokban tárolod a szekrényben is, ezzel megakadályozva a molyokat abban, hogy hozzáférjenek az anyaghoz.

Légy résen

A molyok – sokszor önhibádon kívül -, de bármikor visszatérhetnek. Figyeld folymatosan a ruháidat, és ha újra felfedezed rajtuk a bosszantó kis lyukakat, vagy a lárvák nyomait, akkor már pontosan fogod tudni, mit kell tenned: sajnos elölről kell kezdened minden óvintézkedést.

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!