6 hiba, amit mindenki elkövet a borospoharak tisztításánál és tárolásánál

A borosüvegek tárolására valószínűleg a legtöbben odafigyelnek, na de mi a helyzet a borospoharakkal? Hogy kell őket tárolni és tisztítani, hogy minél hosszabb ideig lehessen belőlük a fehér, rózsaszín vagy épp vörös nedűt szürcsölni? Szakértői tippek következnek.

Maximilian Riedel, a Riedel üveggyártó 11. generációs ügyvezetője osztott meg néhány tippet, amivel a lehető leghosszabb ideig tudod megőrizni borospoharaid épségét. Hat hibára hívta fel a figyelmet, és azt is elárulta, mi a helyes mód a sérülékeny üvegnemű tisztítására és tárolására.

Első hiba: nem teszed a mosogatógépbe a poharakat

Ha attól tartottál eddig, hogy a mosogatógépben megrepedhet a vékony üvegnemű, akkor Riedel maga ajánlja, hogy nyugodtan pakold be a ezeket is. Szerinte a kézi mosogatás során sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve a poharak, mint a gépben. Ehhez azt javasolja, hogy külön mosd őket, hogy nehogy rájuk essen valami, de ha a többi edénnyel együtt kerülnek a gépbe, akkor is győződj meg róla, hogy biztonságos távolságra vannak mindentől. Lehetőség szerint a felső részre tedd őket, és ha van, használd a pohártartókat. A mosogatótabletta kiválasztásnál pedig figyelj, hogy olyat használj, amit kimondottan üveghez fejlesztettek.

Második hiba: kézi mosogatásnál szivacsot használsz

Persze nem mindig van lehetőség gépi mosogatásra, de mit lehet tenni ilyenkor a poharak biztonsága érdekében? Először is, ne ugyanazzal a szivaccsal mosogasd őket, mint az összes többi edényt, mert az megsértheti őket. Riedel egy puha, tiszta ruhát és némi meleg vizet javasol a poharak tisztítására, igény esetén pedig egy csepp öblítőszert is be lehet vetni. Ha környezettudatos szeretnél lenni, akkor ecetet is használhatsz. És csak semmi szappan! Meglepő, de maga Riedel és más borszakértők is hanyagolják a szappant a poharak tisztítása során.

Harmadik hiba: rosszul tartod a poharat a mosogatóban

Riedel elmondása szerint sokan rosszul tartják tisztítás közben a poharat. Ügyelj rá, hogy sose fogd egyszerre a pohár alját és tetejét, mert ezzel nyomást gyakorolsz az üvegre, amitől megpattanhat. És figyelj rá, hogy alacsonyan tartsd a mosogató fölött a poharat, így nem koppan olyan nagyot, ha véletlenül kiesik a kezedből. Tisztításnál elsősorban a peremre és a pohár külsejére koncentrálj, mert ahogy Riedel mondja, a belseje ritkán lesz koszos. Ha belül is szeretnéd kitisztítani, akkor egy kis vízzel és mosogatógép-öblítővel jó alaposan öblítsd ki, majd tiszta vízzel mosd át a poharat.

Negyedik hiba: fejjel lefelé szárítod őket egy fémrácson

Mosogatás után a szárításnál is elkövethetsz pár hibát, amitől megsérülhetnek a poharak. Ne tedd őket fejjel lefelé fémre vagy fára, mert kicsorbulhat a szélük, vagy ha feltétlenül ragaszkodsz ehhez, egy konyharuhát tegyél alájuk, így biztonságban lesznek. Ugyanakkor ennek az eljárásnak az a veszélye, hogy a vízcseppek nyomot hagynak az üvegen. Sokkal célravezetőbb, ha mosogatás után azonnal eltörölgeted a poharakat a csillogó végeredmény érdekében.

Ötödik hiba: csak egy rongyot használsz a szárításhoz

A szárítás sem mindegy, mivel történik. A sima konyharuháktól csíkos lehet a poharad, ezért a szakember azt tanácsolja, hogy két mikroszálas rongyot használj. Az egyikkel fogd, a másikkal pedig törölgesd. Az extra csillogásért pedig tartsd gőzölgő víz fölé a poharat, mielőtt szárazra törölgetnéd.

Hatodik hiba: a konyhában tárolod a poharaid

Sok szakember azt tanácsolja, hogy az eredeti csomagolásában tárolják a poharakat, Riedel szerint azonban ettől furcsa, karton ízt kap a pohár, és ezáltal az ital, ezért ő ellene van ennek. A lényeg azonban, hogy távol legyenek a tűzhelytől és a sütőtől, és egy zárt szekrényben várakozzanak a használatra, mert így nem tapad rájuk az ételszag és a por. Végül fontos, hogy a talpukon tárold a poharakat, hogy ne pattanjon le a szélük, amikor megfogod őket.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

#HÁZICSEMEGE: Kanálka

Egy testvérpár áll a Kanálka mögött, akik az egészséges életmód jegyében varázsolnak az asztalokra különféle krémeket, zöldségszirmokat és chutney-kat, a vásárlók legnagyobb örömére.

Macsuga Viktória

#HÁZICSEMEGE: LYS Candles

A LYS Candles kézzel öntött prémium gyertyái természetes illóolajokkal készülnek szója-, repce- és kókuszviasz felhasználásával, de egyedi porcelánokra is lecsaphatsz a kínálatból.

Nosalty

#HÁZICSEMEGE: Mamka lekvár

Egy üveg lekvár a napsugarak, a föld, a növények ízét és zamatát zárja magába, és önmagában is isteni, de a süteményeket is egy új szintre emeli. A Mamka házi és adalékanyagmentes lekvárokat, szörpöket, eceteket és más finomságokat készít, amikkel tökéletes lehet az ünnepi menü.

Szász Nóri

Forrásunk volt: Thekitchn.com

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!