5+1 dolog, amit nem tudtál a sóletről - kóstolj végig párat a Sóletfesztiválon vasárnap!

Augusztus 26-án kóstoljátok meg a város legjobb sóletjeit! Vasárnap 11 órától várja a 4. Sóletfesztivál az érdeklődőket, tradicionális zsidó ételekkel és sok zenével.

Tudjátok, miről híres még a budapesti zsidó negyed az örökké pörgő romkocsmák és varázslatos zsinagógák mellett? Minden évben, ezúttal augusztus 26-án, itt kóstolhatjátok meg a város legjobb sóletjeit! Vasárnap 11 órától várja a 4. Sóletfesztivál az érdeklődőket a világ minden tájáról sólettel, tradicionális zsidó ételekkel és színpadi programokkal. A színpadon a klezmer zenét a Klezmerész és a Shabbatsong biztosítja, a gyerekeket az Iszkiri zenekar szórakoztatja, az este két zárókoncertjét pedig Oláh Gergő és a Nigun adja. A koncertek között élőben jelentkezik Köves Slomó rabbi és Katz Dávid népszerű műsora, a Kérdezd a rabbit! Az idén először a közönség is megszavazhatja kedvenc sóletjét, melynek eredményét Wossala Rozina fogja kihirdetni, a szavazók közötti sorsolás révén pedig értékes nyeremények is gazdára találnak majd.

Időpont:2018. augusztus 26. (vasárnap)11:00-21:00 óráigHelyszín:Budapest, VII. ker. Kazinczy utca

És jöjjön 5 dolog, amit lehet, hogy nem tudsz a sóletről:

1. Előrelátó háziasszonyok

A Sábát ideje alatt, azaz péntek napnyugtatától szombat napnyugtáig a zsidó vallás előírásai szerint tilos dolgozni, például tüzet gyújtani. Ebből vezetik le, hogy nem szabad főzni, sőt, ételt melegíteni sem. A sólet pontosan ennek a szabálynak köszönheti népszerűségét. A zsidó háziasszonyok még napnyugta előtt felteszik főni a hozzávalókat, amelyek aztán letakarva, lassú tűzön, az éjszaka és a következő délelőtt folyamán elkészülnek, így biztosítva másnap délre a meleg ételt.

2. Ezerarcú sólet

Az Izraelben tartott 1989-es országos sóletfesztiválon 131 különböző recept alapján készült sólet. Ez nem csoda, hiszen a receptek vidékenként változnak. Az alapvető hozzávalók – a burgonya, a bab, az árpa és a hús – szinte mindenütt jelen vannak, ezen túl pedig csak a képzelet és az ízlésünk szab határt.

3. Az a dolog, ami forró

A közvélekedéssel ellentétben a sólet elnevezés nem Izraelből, de nem is a Közel-Keletről származik. A szó az Európában élő askenázi zsidó közösségekhez köthető, és minden bizonnyal a latin calentem és az ófrancia chalant kifejezésekből erednek, amelyek jelentése: „az a dolog, ami forró” vagy „felmelegíteni”. Egy másik vélekedés szerint a francia chaud, azaz „meleg” és lent, vagyis „lassan” szavak összetételéből született a sólet elnevezés.

4. Ősi eledel

A sólet az egyik legrégebbi fogás, amit említenek a történelmi feljegyzések. Az askenázi zsidók által készített változatát például a Bécsben élő Yitzhak rabbi már 1180-ban megemlítette egyik írásában.

5. Sabbat hercegnő titka

Heinrich Heine, a zsidó származású német romantikus költő minden bizonnyal oda volt a sóletért, hiszen még versbe is foglalta. A Sabbat hercegnő románca című 1851-es művében hosszú versszakokon keresztül magasztalja az általa sáletként emlegetett „gyönyörkenyeret” vagy „kóser ambróziát”, amivel a hercegnő boldoggá teszi hercegét.

+1. Sóletet mindenkinek!

A sólet az az étel, amit nem érdemes három-négy személyre főzni. Akkor lesz igazán ízletes, ha nagyobb mennyiségben készül. A rekordot minden bizonnyal a Sóletfesztivál tartja, ahol minden évben több ezer adag sólettel készülnek a szervezők. Az idei fesztivál érdekessége, hogy egy izraeli mester chef irányításával készül négy ország sóletkülönlegessége, így a magyar verzió mellett lehet majd kóstolni izraeli, marokkói és iraki sóletet is.

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Lencsefőzelék egyszerűen

Egyszerű, pénztárcabarát főzelékféle, ami nemcsak az újév első napján tökéletes választás, hanem bármelyik télies hétvégén. Laktató és ízletes, ráadásul gyorsan elkészül, ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...