50 édesség, amit el kell készítened

50 emblematikus édesség, alapreceptek, tippek és trükkök: november közepén jön a kulináris bakancslista kezdő és haladó desszertkalandoroknak egyaránt.

Előkészület: 3 évSütési idő: 2 hónapHozzávalók:

  • 6,4 kg vaj
  • 11,5 kg liszt
  • 8,9 kg cukor
  • 194 tojás
  • 5 kg csokoládé
  • 11 l tejszín

Elkészítés:Keress magadnak egy célt, és végy egy adag elszántságot. Szedd össze a bátorságodat, és ne csak mondogasd, csináld is meg, indítsd el végre azt az istenverte blogot! Lelkesen főzz tovább, egészen addig, amíg egy őrültséggel szembe nem találod magad: add fel addigi munkád és minden elképzelésed a jövődről, majd vágj bele valami újba, abba, amire szíved mélyén vágytál. Elvégre ezt akartad, nem?Igyekezz megőrizni a lelkesedésed, még akkor is, ha néha azt gondolod, hogy nem tudsz mit kitalálni, és elveszett az ihlet – majd visszajön. Szitálj, keverj, gyúrj és tanulj, amennyit csak tudsz. Ne félj, ha úgy érezd, hogy soha nem fogsz mindent tudni, ez így van rendjén! Te csak szitáld, keverd, gyúrd tovább, amíg össze nem áll.

Valahogy így nézne ki az elmúlt három év receptje, amikor is olyan utat jártam be, amiről a kezdetekben tényleg csak álmodozni mertem. Emlékszem, anno azt mondtam magamnak, hogy milyen jó is lenne, ha egyszer az én nevem is ott állhatna egy szakácskönyv borítóján, aztán tessék, itt a pillanat, amikor arról írok, hogy ez bizony valóra vált.

Igazi szerzői könyv lett ez: én állítottam össze a tartalmat, én sütöttem le, én fotóztam, sőt még azt sem bírtam ki, hogy a tördelésbe ne szóljak bele. Tudtam, milyen borítót szeretnék, meg azt is, hogy milyen papíron látnám ezt szívesen. Persze azért közben rengeteg segítséget kaptam, főleg Dacota kolléganőmtől, akinek elképesztő hálás vagyok.

De miről is szól ez a könyv? Egyfajta kulináris bakancslista, hiszen szeretem a listákat. Listát írok nyaralás előtt, listát írok bevásárláshoz. Listát írtam akkor is, amikor szerettem volna többet fotózni, így összeszedtem magamnak egy hónapra előre, melyik nap mit kell megörökítenem. De listát írtunk néhány éve arról is, hogy azon a nyáron mit akarunk átélni.

Vannak örökre szóló listák, ahol nem adsz magadnak szoros határidőt, azok az „egyszer az életben” típusú tennivalók. Szerepelhet ezen bármi, a kliséktől kezdve a leggyakorlatiasabb célokig minden. Mit gondolsz, egy olyan embernek, aki megszállottan a gasztronómia szerelmese, vajon mi szerepel a listáján? Hát persze, hogy receptek!

Büszke vagyok magamra, mert most egy jókora adagot kihúzhatok belőle. Hajtogattam leveles tésztát, nyújtottam rétest, megsütöttem egy hatlapos tortát, és még sorolhatnám. Amellett, hogy a cél teljesítésekor önmagunkat vállon veregethetjük, ez kiváló tanulási folyamat is. Rengeteg új technikát, fizikai törvényt, de önmagamat is jobban megismertem – és megismerheted te is, ha végigcsinálod. Nem, nem állítom, hogy egyszerű, dehogy! Kell hozzá kitartás és elhivatottság, de korántsem lehetetlen mind az ötven receptet végigfőzni, közben rengeteg élményt kapsz cserébe, na meg finomabbnál finomabb édességeket!

Sosem fogom elfelejteni, hogy a kint tomboló negyvenfokos hőségben álltam neki kisgatyában bejglit sütni, vagy azt a pillanatot, amikor értetlenül álltunk az asztal közepére tett rétestészta felett, és kezdtünk a lepedővel zsonglőrködni, hogy a tésztát valamilyen módon megnyújtsuk.

Bízom benne, hogy ha nekiállsz, és végigsütöd az összes receptet, akkor te is ugyanolyan jól fogsz szórakozol, ahogy én, azt pedig lefogadom, hogy közben rengeteget tanulsz majd!

50 édesség, amit el kell készítened - kattints az előrendeléshez!

Címlapról ajánljuk

Sós sütemények karácsonyra

A sós sütemények különlegesebbé teszik az ünnepi menüt, kiváló alternatívát nyújtva az édességek mellett. Kényeztesd te is családodat saját készítésű sós ínyencségekkel ezen a karácsonyon!

Nosalty

További cikkek