5 tuti recept a hétvégi bográcsozáshoz

Idén kegyesek hozzánk az égiek, mert az elmúlt évekkel ellentétben most rendre hétvégére köszönt be a jó idő, amit ajánlatos is kihasználni és a szabadban főzni!

Nem akarok ünneprontó lenne, de a nyárból pusztán csak egy hónap van hátra, így aki eddig nem tette, az most ragadja meg az alkalmat és a bográcsot, aztán irány ki a kertbe tüzet rakni! A legtöbb hagyományos egytálételt minden gond nélkül megfőzhetjük szabad tűzön is: csirkepörkölt, tarhonyás hús, slambuc, babgulyás - egytől-egyig jól áll nekik a bogrács, na meg a füstös íz! Tényleg nem lehet összehasonlítani a konyhában készült verziókkal, mert ugyan egyik sem rosszabb a másiknál, de teljesen más a végeredmény.

A leggyakoribb hiba, amit elkövethetünk (főleg néhány hűsítő sör után), hogy leég, de legalábbis kicsit odakap az étel. Figyeljünk hát, hogy ne nyaldossa a tűz a bogrács alját, elég hőt kap az anélkül is, illetve tessék sűrűn rázogatni és kavarni! Arról se feledkezzünk meg, miután jóízűen befaltuk az elkészült finomságot, hogy nem szabad elégedetten hátradőlni, hiszen ott van még a takarítás, amit nem éri meg sokáig halogatni. A bográcsra érdemes vigyázni, tisztítás után olajjal vagy zsírral kikenni, hogy óvjuk a rozsdától, és semmiképp ne hagyjuk a szabad ég alatt, mert jön egy kis eső, és rögtön megjelennek majd rajta a barna foltok.

  1. 1.

    Bográcsos marhalábszárpörkölt

  2. 2.

    Mohácsi halászlé

  3. 3.

    Bográcsban főtt vörösboros csülökpörkölt

  4. 4.

    Babgulyás bográcsban Károly konyhájából

  5. 5.

    Tarhonyás bográcsos

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?