5 tuti recept a hétvégi bográcsozáshoz

Idén kegyesek hozzánk az égiek, mert az elmúlt évekkel ellentétben most rendre hétvégére köszönt be a jó idő, amit ajánlatos is kihasználni és a szabadban főzni!

Nem akarok ünneprontó lenne, de a nyárból pusztán csak egy hónap van hátra, így aki eddig nem tette, az most ragadja meg az alkalmat és a bográcsot, aztán irány ki a kertbe tüzet rakni! A legtöbb hagyományos egytálételt minden gond nélkül megfőzhetjük szabad tűzön is: csirkepörkölt, tarhonyás hús, slambuc, babgulyás - egytől-egyig jól áll nekik a bogrács, na meg a füstös íz! Tényleg nem lehet összehasonlítani a konyhában készült verziókkal, mert ugyan egyik sem rosszabb a másiknál, de teljesen más a végeredmény.

A leggyakoribb hiba, amit elkövethetünk (főleg néhány hűsítő sör után), hogy leég, de legalábbis kicsit odakap az étel. Figyeljünk hát, hogy ne nyaldossa a tűz a bogrács alját, elég hőt kap az anélkül is, illetve tessék sűrűn rázogatni és kavarni! Arról se feledkezzünk meg, miután jóízűen befaltuk az elkészült finomságot, hogy nem szabad elégedetten hátradőlni, hiszen ott van még a takarítás, amit nem éri meg sokáig halogatni. A bográcsra érdemes vigyázni, tisztítás után olajjal vagy zsírral kikenni, hogy óvjuk a rozsdától, és semmiképp ne hagyjuk a szabad ég alatt, mert jön egy kis eső, és rögtön megjelennek majd rajta a barna foltok.

 1. 1.

  Bográcsos marhalábszárpörkölt

 2. 2.

  Mohácsi halászlé

 3. 3.

  Bográcsban főtt vörösboros csülökpörkölt

 4. 4.

  Babgulyás bográcsban Károly konyhájából

 5. 5.

  Tarhonyás bográcsos

Címlapról ajánljuk

További cikkek