5 tévhit a konyhából, amit jobb, ha elfelejtünk

Vannak olyan konyhai állítások, amiket tényként kezelünk, pedig sok közülük csak tévhit. Mire gondolunk? Elmondjuk! 

1. A gombát nem kell megmosni

Tévhit: a gomba megszívja magát vízzel, ha megmossuk és elveszíti jellegzetes ízét. Helyette alaposan le kell csak törölgetni, hogy eltávolítsuk a földet róla.Igazság: egy gyors öblítéstől nem lesz semmi baja a gombának. Sőt a gomba több mint 90 százalékban vízből áll, ha meg is szívja egy kicsit magát, attól csak nedvesebb lesz és nem változik meg az íze.

2. A mikrosütő megöli a tápanyagokat

Ma már mikró nélkül elképzelhetetlennek tűnik egy konyha. De tényleg igaz az az állítás, hogy kiöl mindent, ami egészséges?

A Harvard szakértője szerint nincs okunk az aggodalomra, sőt azt állítja, hogy a mikrózás jobb az ételnek, mint a forralás és sok más főzési módszer. “A legjobb módszer, ami a leginkább megtartja az ételek tápanyagértékét, ha gyorsan főzzük, hevítjük a legrövidebb ideig, és csak kevés folyadékot adunk hozzá. A mikrosütőben főzés kimeríti az összes kritériumot.”

3. Az alkohol elpárolog főzés közben

Nem minden esetben…: az alkohol nem feltétlenül tűnik el a sütés során, hátrahagyva az ízét. Attól függően, hogy hogyan, milyen hőmérsékleten, mennyi ideig és mekkora edényben készítjük el az ételt, az alkohol 5-87 százaléka megmaradhat.

4. Az olajtól majd nem ragad össze a főtt tészta

Az olaj a víz tetején úszkál, így amikor leszűrjük a tésztát, akkor kenődik rá a tésztára, amivel könnyedén el is ronthatjuk az ételünket, mert megakadályozza, hogy a szósz rendesen rátapadjon. A szakértők szerint úgy előzhetjük meg a tészta összeragadását, hogy sok vízben főzzük, forrásban tartjuk, és gyakran megkeverjük.

5. A kávét lehet a hűtőben tartani

A hűtőben vagy fagyasztóban tartott kávé könnyedén benedvesedhet, ami megváltoztathatja a kávé ízét. A National Coffee Association javaslata szerint a legjobb kávétárolási mód, ha egy légmentesen záródó üvegbe vagy kerámiatartóba tesszük, és hűvös, sötét helyen tartjuk a kávénkat.

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?