5 recept okrából - miből?

Ez a zöldségféle a trópusi illetve a szubtrópusi vidékeken terjedt el: Indiától Ausztráliáig közkedvelt, de Amerikában is jól ismerik.

Észak-Afrikában évezredek óta termesztik az okrát. Itthon is voltak ilyen próbálkozások - kisebb-nagyobb sikerrel - , de még mindig nagyon kevesen ismerik. Számtalan ország fogyasztja napi renderességgel köretként vagy fűszernövényként. Magyarországon különlegességnek számít, azonban nem lehetetlen a beszerzése.

Küllemre, illetve méreteit tekintve is leginkább egy éretlen paprikára hasonlít: halványzöld, ropogós külső héjjal és rengeteg "maggal" rendelkezik. Főzés közben pektintartalma miatt ragacsossá válik, és ezzel igencsak besűríti az ételeket.

Vannak országok, ahol leginkább levesként, van ahol egyfajta lecsóként használják. Remek választás lehet sütve-főzve, sőt, még nyersen is, például salátákhoz.

Még több okra receptet, itt találsz!

 1. 1.

  Egészben sült jérce okrával

 2. 2.

  Okrás marharagu

 3. 3.

  Okra-tekercs

 4. 4.

  Okra curry

 5. 5.

  Gumbo csirkével és rákkal

Hozzászólások (6)

Marcsus

Kedves Nora! Hol lehet kapni frissen? Mert konzer egész más.

Törölt felhasználó

Köszönöm Nora, Meg tudtál lepni ezzel a növénnyel . "Holtig tanul a pap" - mondják, de nagy igazság van benne ! A pektin, mint a gyümölcs összetev?je , a lekvár, dzsemek bef?zéséhez használják ! (Dzsem fix) Az alma tartalmazza nagyobb mennyiségben. Az OKRA érdekessé válhat , mint többcélú hasznosítású növény ? (tartósító ipar) Köszönöm ! Ellák Tisztelettel : Ellák

Törölt felhasználó

Kedves Marcsi, igen tényleg nem ugyanaz. :( Esetleg a szép kis india-ban (Wesselényi utca) kéne érdekl?dni utána, hátha...

Törölt felhasználó

Sziasztok! A Culinarisban láttam tegnap szép friss okrát! Bp, Perc utca, de van másik üzletük is! :-)

arkantak

A nyelvsuliban törökök csinálják a menzán, és ott ettem el?ször okrapörit. Állati ronda, viszont izgalmas és finom. Érdemes kipróbálni.

Törölt felhasználó

Frisset én csakis a Kohinoor Bazárban a József körúton, vagy a Józsefvárosi piacon, vietnami árusoknál szoktam venni. Náluk a legszebb!!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.