5 recept okrából - miből?

Ez a zöldségféle a trópusi illetve a szubtrópusi vidékeken terjedt el: Indiától Ausztráliáig közkedvelt, de Amerikában is jól ismerik.

Észak-Afrikában évezredek óta termesztik az okrát. Itthon is voltak ilyen próbálkozások - kisebb-nagyobb sikerrel - , de még mindig nagyon kevesen ismerik. Számtalan ország fogyasztja napi renderességgel köretként vagy fűszernövényként. Magyarországon különlegességnek számít, azonban nem lehetetlen a beszerzése.

Küllemre, illetve méreteit tekintve is leginkább egy éretlen paprikára hasonlít: halványzöld, ropogós külső héjjal és rengeteg "maggal" rendelkezik. Főzés közben pektintartalma miatt ragacsossá válik, és ezzel igencsak besűríti az ételeket.

Vannak országok, ahol leginkább levesként, van ahol egyfajta lecsóként használják. Remek választás lehet sütve-főzve, sőt, még nyersen is, például salátákhoz.

Még több okra receptet, itt találsz!

 1. 1.

  Egészben sült jérce okrával

 2. 2.

  Okrás marharagu

 3. 3.

  Okra-tekercs

 4. 4.

  Okra curry

 5. 5.

  Gumbo csirkével és rákkal

Címlapról ajánljuk

További cikkek

11 retró menzás étel, amitől még ma is megdobban a...

Sokunk gasztronómiai ízlésének kőkemény alapját azok a retró menzás ételek adják, amelyeket nap mint nap fogyasztottunk az óvodában, iskolában és gimnáziumban. Ennyi év folyamatos traktálása bizony mély nyomot hagy az emberen, nézzük most ennek a pozitív oldalát.