5 lakberendezési baki, amitől sokkal kisebbnek látszik a lakás

Milyen bakikat kerüljünk el mindenképpen, ha szeretnénk, hogy kicsi lakásunk nagyobbnak tűnjön?

A KSH 2015-ös felmérése szerint a magyarok átlagosan 80 négyzetméteren élnek, és a lakások 7 %-a túlzsúfolt. Ez az átlagszám a családi házak és a lakások alapterületét is figyelembe véve alakult ki, így valószínűsíthető - és a mindennapi tapasztalataink is igazolják ezt -, hogy sok család él nyolcvan négyzetméternél sokkal kisebb lakásokban. Ráadásul az elmúlt 15 évben az új lakások mérete átlagosan 15 négyzetméterrel csökkent. Leginkább a kiszolgáló- és tárolóhelyiségeken spórolnak az ingatlanfejlesztők -írja a Profit7.

Az eddigiek alapján úgy tűnik, sokunkat érint az a probléma, hogyan tudjuk úgy berendezni szűkös életterünket, hogy az a lehetőségekhez mérten tágas és levegős hatást keltsen, ráadásképpen minden holmink el is férjen benne.

Lássunk öt lakberendezési bakit, amit semmiképpen se kövessünk el!

1 / Súlyos, nagy ülőgarnitúrák

A kis terekbe bezsúfolt, nagy méretű bútorok nagyban csökkentik a térérzetünket. Érdemes vékony lábakon álló, légies ülőbútorokat vásárolnunk, sőt, a kis méretű tárolóbútorokat, könyvespolcokat is jó, ha a falra szereljük, így a nagyobb, összefüggő padlófelület növelni tudja a teret.

Ezen a kis helyen sok, nagy bútort zsúfoltak össze
A vékony lábú székek és az áttetsző plexilábon álló étkezőasztal levegőssé teszik a teret

2 / Sok ajtó, küszöb, többféle padlóburkolat

Igen gyakori választás manapság az egyterű konyha-nappali élettér kialakítása. Ebben az esetben is érdemes megfontolni, hogy azonos burkolat legyen a teljes térben. A magas kopásállóságú faburkolat jó választás lehet, ha keveset használjuk a konyhát. Ha szeretünk sütni-főzni, akár olcsó és fényes műgyanta burkolatban is gondolkozhatunk, amit ahol szeretnénk, szőnyeggel tehetünk barátságosabbá. Ha megoldható, érdemes minimálisra csökkenteni az ajtók számát a lakásban, esetleg tolóajtót választani a hagyományos verziók helyett. A küszöbök mellőzése és a világos burkolatok beépítése is hatásos térnövelő trükk.

Negatív példa: Ez a látványos, de sötét burkolatpárosítás egy nagyobb teret jobban feldobna. Ebben a kicsi helyiségben inkább zavarossá teszi az összhatást
Pozitív példa: Ebben az aprócska lakásban a konyha és a nappali is egybefüggő keményfa-burkolatot kapott

+1 ötlet: Lakásfelújítás hitelből? Itt hasonlítsd össze a bankok ajánlatait!

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleket a minősítést elnyert bankoknál, takarékszövetkezeteknél, vagy ezek közvetítőinél igényelhetik az érdeklődők. Az egyes hiteltermékek közvetlenül is összevethetők egymással itt, a Termékösszehasonlító menüpont alatt.

3 / Sötét falak

A lakberendezési magazinokban látott, sötét türkiz vagy ragyogó indigókék falak nagyon vonzóak tudnak lenni, mélységet adnak a térnek, elegáns hatást keltenek. Ezzel együtt érdemes megfontolni, hogy egy kis méretű helyiségben jó választás-e egy ilyen sötét fal, mert nagyon össze tudja nyomni a teret. Ha egy kuckószerű szobára vágyunk, nyugodtan válasszunk színes falakat, de ha szempont a sok fény és a tágasság érzete, inkább világos színre fessük a falakat. Ha nem tudunk lemondani kedvenc sötét színünkről, díszpárnákon vagy akár a bútorok kárpitján csempésszük be a lakásba! Hozzá kell tennünk, a sötét falak is tudnak térérzetet okozni, éppen azáltal, hogy elnyelik a fényt, így elmossák a szoba kontúrjait. Ez a hatás azonban egy speciális, talán kissé nyomott hangulatot eredményez. Jól gondoljuk meg, erre vágyunk-e!

Negatív példa: Ebbe a szép szobába nem sok fény jut be
Pozitív példa: Ebben a barcelonai lakásban csak egyes bútoroknak, illetve a függönynek van erős színe. A falak fehérek

4 / Nyitott tárolók

A nyitott tárolók nagyon mutatósak tudnak lenni, ha amúgy van annyi tárolóhelyünk, ahova mindent elsüllyeszthetünk, amit nem szeretnénk szem előtt tudni. Egy kis lakásban erre általában nem iagzán van mód. Az okosan megtervezett, a padlótól a plafonig érő beépített szekrényekben rengeteg holmi elfér, ráadásul ezek a szekrények gyakorlatilag helyettesíteni tudják optikailag a falfelületet, így noha levesznek a helyiség alapterületéből, mégis rendezett, nyugodt hatást keltenek, és nagyobbnak mutatják a teret.

Negatív példa: A nyitott tárolókban nem csupán beporosodnak a ruháid, de zavarossá teszik, összenyomják a teret
Pozitív példa: A világos beépített szekrényekben sok minden elfér, ráadásul az egységes képet nyújtó bútorfal egyes elemei ajtóként is funkcionálnak

5 / Sötét színű felső szekrények a konyhában

Egy kicsike konyhában nem nagyon engedhetjük meg azt a luxust magunknak, hogy a konyhabútorunknak ne legyenek felső szekrényei, pedig ez egyértelműen kellemesebb térérzetet biztosítana. Így a felső szekrények kiválasztásakor törekedjünk arra, hogy világos színűek legyenek, akkor is, ha az alsó szekrények kedvenc színünkben pompáznak. A térnövelő trükk része lehet az is, ha a felső szekrények színe azonos a fal színével. Jó megoldás, ha a hűtőszekrény illetve a sütő be van építve a konyhabútorba. Az egységes hatás önmagában nagyobbnak láttatja a teret.

Negatív példa: Ebben a picike konyhában elég nyomasztóak a sötét bútorok
Pozitív példa: Ennek az elegáns konyhának a felső konyhaszekrényei szinte egybeolvadnak a fallal

Tudj meg többet az MNB Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel programjáról itt!

Címlapról ajánljuk

Inkább az ára számít egy terméknek, mint a minősége

Az Auchan szakértői szerint manapság egyre inkább az ár számít, amikor édességet vásárolunk az ünnepekre. A fogyasztói kosárba jellemzően kevesebb termék kerül a tavalyi évekhez képest, és az előre elkészített csomagok és díszkosarak helyett is a vásárlók inkább maguk állítják össze az édességcsomagokat. Egyre népszerűbbek a sajátmárkás és a kimért termékek.

Nosalty

További cikkek

Vendégváró falatok karácsonyra

Talán már ki is küldtük az első meghívásokat a családnak, barátoknak, meg is van a kiválasztott nap, most már csak egy dolog kell: vendégváró falatok karácsonyra. Az alábbi listából válogathatunk sósat, édeset, amit csak szeretnénk.