2024 izgi ételtrendjei, melyeket Magyarországra is várunk

A jóslatok természete, hogy vagy megvalósulnak, vagy nem… az emberiség mégis töretlenül újra és újra jóslatokba bocsátkozik. E szokásunk egyik fő szezonja az új év. Lássuk, hogy a 2024-re előrevetített gasztrotrendekből vajon mi valósulhat meg Magyarországon is! A The New York Times prognózisát szemléztük.

  • A levesek éve: kultúrák találkozása a levesesfazékban

Bíró Lajos egy igazi jövőbelátó az ételtrendeket illetően, ugyanis a Specialty Food Association trendfigyelői előtt már több nemzet leveseit fuzionálta egy levesestányérban. A kultúrák és levesbetétek találkozását jövendöli a világ gasztronómiáját szemmel tartó New York Times, amelynek írója úgy fogalmazott, hogy a leves az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy belemerüljünk a kambodzsai, szingapúri és indonéz ételek növekvő népszerűségének témájába.

Őszintén szólva nem lennék mérges, ha 2024 a leves éve lenne!

– idézik ugyanitt a Jenny Zeglert, a Mintel Food and Drink igazgatóját, és minket, magyarokat nem is kell erről az ételtrendről különösebben győzködni! 

Bíró Lajos, Buja Disznó(k) / forrás
  • A hajdina már a kanyarban

„Ez a hajdina éve lesz” – ezt pedig Cathy Strange, a Whole Foods Market élelmiszerkultúra-nagykövete nyilatkoztatta ki. Valójában már évek óta téma a hajdina porondra kerülése, és mi csak drukkolhatunk ennek az ételtrendnek, hiszen Magyarországon is megterem, az Őrség büszkesége. Korábban csak a megrögzött bioboltba járók ették és vették a hajdinát, de a menő séfek már évek óta preferálják. A hajdina gluténmentes, gazdag fehérjében és rostban egyaránt, pörkölve pedig kifejezetten izgalmas ízű. És mennyivel környezettudatosabb választás, mint a Dél-Amerikából a fél világon átszállíttatott quinoát használni gluténmentes köretként.

  • Az új szitokszó az „ultrafeldolgozott”

Az elmúlt években már sokat cikkeztek róla, hogy nem lehet eléggé komolyan venni az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeit. A Mintel Food and Drink 2024-es globális élelmiszer- és italtrend-jelentése szerint még csak most jön a nagy robbanás: ami megtörtént a fehér cukorral vagy a gluténnal, ez várható a nagyiparilag módosított, finomított ételek piacán is. Érdemes okosan olvasni az erről szóló híreket, cikkeket, hiszen nem az ördögöt kell a falra festeni, hanem tudatosan vásárolni és olvasni az élelmiszercímkéket. Azzal pedig csak jól járhatunk, ha minél több természetes élelmiszer kerül a tányérunkra, eszement mennyiségű instant leves, hidrogenizált olajokkal teli fagyasztott pizza és csupa cukor és tartósítószeres péksütemények helyett.

  • A mesterséges intelligencia már spájzban

A mesterséges intelligencia itt van, ha tetszik, ha nem. Bár sokan a távolabbi jövőbe helyezik az MI megjelenését az étkezésünkben, valójában már itt van, velünk. Sokan beszélő robotokkal azonosítják az MI-t, ami persze nem sci-fi filmekbe illően jelenik meg a mindennapjainkban. Az élelmiszerek előállításától kezdve a fogyasztói döntéseink meghozásáig már jelen van az életünkben a mesterséges intelligencia, amelyet használ a mezőgazdaság, a kereskedelem és a vendéglátás is. Mint arra a New York Times rávilágít, az ember a mesterséges intelligenciával közösen dolgozik a szorosabb élelmiszer-ellátási láncok kialakításán, az ételpazarlás csökkentésén a nagykonyhákban és a precíziós gazdálkodási technikák kidolgozásában.

De nem csak a színfalak mögött találkozhatunk az MI-vel. Simon de Montfort Walker, az Oracle Food and Beverage & Central Industry Solutions alelnök és ügyvezető igazgatója elmondta, hogy egy már létező, mesterséges intelligencia által vezérelt rendszer például lehetővé teszi, hogy a pincér elbeszélgessen a vendéggel, és az elhangzott preferenciákra vonatkozó információkkal kiegészített rendelést egy fülhallgató segítségével küldje a konyhába. És ez még csak a kezdet.

Forrásunk volt.

Szerző: Haranghy Orsi

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


A 2024-es évről:

Címlapról ajánljuk

További cikkek