11 kihagyhatatlan Márton-napi libalakoma - itt libázz be!

Közeleg Márton napja, összegyűjtöttünk remek budapesti éttermeket, ahol csodálatos libás fogásokat kóstolhattok. Nézzétek, miket ajánlunk!

November 11, Márton napja. Ez a nap a 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért a hagyományokhoz kapcsolódóan még ma is könnyedén belecsúszhatunk egy takaros kis libalakomába. Szerencsére a budapesti kínálatot elnézve egyáltalán nem ment ki a divatból ez a szokás, több olyan helyet is tudunk ajánlani, ahol a következő napokban degeszre eheti magát az ember.

„Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” Ki merne ekkorát kockáztatni?

Tehát ahhoz, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani, most nagy evésbe és ivásba kell kezdeni. A népszokás szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, de már le lehet vágni a tömött libát, így sok más választás nem is marat, mint a libaleves és libasült. A Márton-napi lúdvacsora után „Márton poharával”, azaz az éppen kiforrott újborral volt szokás koccintani. Ezzel erőt és egészséget töltöttek magukba. Kövessük hát a remek példát!

Éttermek, ahol elsőosztályú libalakomára számíthatsz:

  • Gundel

Múlt, jövő, liba!A Gundelben egész novemberben hagyományos Márton-napi libás fogások lesznek az étlapon. Nem is csoda, hiszen itt nagy hagyománya van ezeknek az ételeknek. A libamáj örök sztár, a libaleves a téli étlap egyik állandó szereplője, a libacomb a kacsacombbal „versenyez” népszerűségét tekintve. A Gundelben ez alkalommal a zsírok helyett az ízek dominálnak, az újbort pedig az érett borok váltják.

A menüben szerepel libamáj duó, libaragu leves és ludaskása is, de az édesszájúak a lúdláb tortával is találkozhatnak. A 7 fogásos degusztációs libamenü fogásai külön külön is megtalálhatóak lesznek az étlapon. A legtöbb elem természetesen libából készül vagy a libához kapcsolódik.

  • Araz

Az Arazban 6 napon keresztül lehet majd elérni a libás menüt. November 11-16-ig. Többféle libaleves, konfitált libacomb, sólet és Márton-napi kenyér is akad majd itt.

Emellett elérhető lesz egy komplett Márton-napi menüajánlat, amiket borokkal egészítenek ki.

  • Hilton - LÁNG Bistro & Grill étterem

2019. november 10-én vasárnap a Hiltonban, a Sunday Brunch keretében kínálnak libás ételeket 12.00 és 15.00 óra között. A már megszokott vasárnapi kínálat mellett most libás fogások és újborok is színesítik a büféebéd kínálatát. A Márton-napi svédasztalos vasárnapi ebédhez korlátlan pezsgő-, sör-, bor-, üdítő-, ásványvíz-, kávé- és teafogyasztást is tartozik.

De ha erről lecsúsznátok, november 11-15. között akár ebédre vagy vacsorára is érdemes lesz betérni hozzájuk. Többek között lesz libaválogatás, hagyományos Márton-napi libaleves maceszgombóccal és ropogós sült libacomb is.

  • Földes Józsi Vendéglője

Ha egy hagyományos, budai vendéglőt választanátok, Földes Józsihoz 8 napon keresztül mehettek libázni. A megszokott libasült mellett helyet kapnak a séf mesterművei, amik új szintre emelnek mindent, amit eddig a libáról tudtál.

Libamájpástétom zöld dióval, hirtelen sült kaláccsal? Rántott libamáj kovászolt mandulamorzsában, birsalmás rizottóval? Lesznek itt csavarok bőven!

  • Kiosk Buda és Kiosk Budapest

A Kiosk Budaés Kiosk Budapest sem maradhatnak ki a sorból, ha fantasztikusan finom Márton-napi ételkülönlegességekről beszélünk.Már el is startoltak libanapok, és egészen november 17-ig lehet kóstolni a remek fogásokat.

Az étlapon ropogós libacomb és libamáj, isteni libaleves, de klasszikusan újragondolt libamájpástétom is szerepel, de nehezen tudnánk kihagyni a réz edényben sült sóletet, ami füstölt libamellet, füstölt tojást és ropogós kovászos kenyeret ígér. A desszertnek is hagyjunk helyet, a flódnival és a smarnival is csak jól járhatunk.

  • Pesti disznó

Hétfőn még a disznó is libázik… meg borozik!Mondjuk a Pesti disznóban a libamáj terrine gyakori vendég, így nagy rizikót nem vállal, aki ide tér be. De lesz libaborscs füstölt libamellel, libazúzapörkölt tarhonyával és savanyú uborkával is a belváros szívében.

  • Paris Budapest Étterem

A Paris Budapest Étterem igazi ünnepé varázsolja a Márton-napot is. A meseszép kilátással rendelkező Duna-parti étterembe fel lehet venni a csinosabb szettünket és randi hangulatba lehet jönni.

November 11. és 17. között végig találni náluk finom falatokat. Itt is vannak különlegességek, mint például a csicsóka krémleves töpörtyűvel, vagy a libamell áfonyaszósszal, mángold raguval és petrezselyemgyökérrel. A Libacomb - lilakáposzta mille-feuille - birsalmaszósz kombinációról már nem is beszélve. Az ebédhez vagy vacsorához asztalt foglalni erősen ajánlott!

  • Tigris

A Tigrisnél nem csak ezekben a napokban van a liba fókuszban. Náluk az év 365 napján ott a máj a terítéken. Legyen szó natúr libamájról kamillazselével és sárgabarack gyönggyel, mangalica sonkás libamájról paprikával és epergyönggyel, vagy akár szarvasgombás libamájról aszalt szilvával és étcsokoládéval, Jámbor László mesterszakács kreációi igazán közkedveltek. Nem véletlen, hogy az étterem a Michelin Kalauznak is állandó szereplője.

  • IX. Márton-napi Borfesztivál a Gellértben

Ha nem a libaevésre, hanem inkább a borivásra koncentrálnánk, akkor a Gellértet érdemes választani. A több száz bor korlátlan kóstolására mintegy 3000 m2-en lesz lehetőség, és minőségi pálinkákért sem kell külön fizetni. Pénteken fellép a Lóci játszik, szombaton pedig a The Biebers.

Biztos vagyok benne, hogy ahogy minden évben, idén is rengeteg ember lesz kíváncsi a rendezvényre, így ezt a mókát tényleg csak azoknak ajánlom, akik szívesen nyüzsögnének és szórakoznának egy nagyot.

  • Szent Márton-napi libakóstoló a Csodás Magyarország szervezésében

Nagy örömömre egy ingyenes programot is találtam nektek. Szombaton, az Akvárium előtti tér telik meg élettel. November 9-én 10 és 14 óra között keresd a Csodás Magyarország food truckot, ahol Krausz Gábor mesterszakács kínálja ingyenes, négyfogásos Szent Márton-napi menüjét.

A menü az alábbi:

  • Libacomb rolád mákos nudlival és édesköményes párolt káposztával
  • Sült libakolbász narancsos lila káposzta krémmel és snidlinges polentával
  • Libamáj quiche aszalt szilvával,pirított fenyőmaggal és körte chips-szel
  • Konfitált libamell sütőtökös-almás rétessel és meggy jue-vel

Az ingyenes kóstoló mellett VR-utazás és nyereményjáték is lesz. Ha ráértek, mindenképpen érdemes arra nézni.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?