Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

10 remek szakácskönyv, ami pompásan mutat a karácsonyfa alatt

Karácsonyi ajándéknak - akár saját magadnak is - remek választás lehet egy szép és praktikus szakácskönyv. Bemutatunk nektek 10 klassz kötetet. Irány a könyvesbolt!

1. Bereznay Tamás – Egyserpenyős receptek

Ár: 4990 Ft / BOOOK Kiadó

A puhafedelű, minimalista határozottsággal kidolgozott, szép kiállítású kötet minden oldalpárján egy-egy izgalmas egytálételt mutat be Bereznay Tamás. A szerző, aki többek között a Hentesek című főzőműsor házigazdája is, bebizonyítja, hogy egy serpenyőben akár csicseriborsósalátát, fasírtot, de vadragulevest is el lehet készíteni. A receptek között akad egzotikusan szokatlan fogás is, mint például szecsuáni stílusú ragacsos sertéshasaalja, de olyan ismeretlen ismerős is, mint a bajor kolbásszal és zellerrel készült paprikás krumpli.

2. Kaiser Ottó – Magyar tájak, magyar ízek

Ár: 5995 Ft / Scolar Kiadó

Kaiser Ottó fotográfus és Laczkó Ottó mesterszakács együttműködéséből született meg az a kötet, ami nyolc magyarországi régió hagyományos finomságait mutatja be egy kevés történelmi, művelődéstörténeti és földrajzi kitérővel. A kötetben szereplő ételeket nem csupán a szép képekkel illusztrált receptek teszik vonzóvá, hanem az is, hogy a szerző megismerteti az olvasóval azt a világot is, ahol ezek a fogások megszülettek.

3. Lajos Mari, Hemző Károly – 199 Mesés Olasz Étel

Ár: 5300 Ft / Central Médiacsoport Zrt.

A hetvenes években műfordítóként és szinkrondramaturgként is tevékenykedő Lajos Mari és fotós férje, Hemző Károly a hetvenes és a nyolcvanas évek fordulóján rukkolt elő szokatlanul látványos és igényes ételfotókkal díszített szakácskönyvsorozatával. A koncepció újszerűsége a látványos, színes képekben rejlett. Hihetetlenül népszerű sorozatuk legújabb kötete Lajos Mari Olaszország iránt érzett szerelmének gyümölcse. A szerző 35 év receptterméséből válogatta ki azt a 199 olasz finomságot, amelyekhez minden hozzávaló idehaza is könnyen beszerezhető. A kötetet azoknak ajánljuk, akik szeretik az olasz konyhát, de nem szívesen kalandoznak messzire a biztonságos, magyaros ízektől. 
 

4. Steiner Kristóf – Kristóf lakomái / Vegán kalandozás a világ körül

Ár: 4490 Ft / Kulcslyuk Kiadó 

Steiner Kristóf meggyőződéses vegán. Egyszer elmesélte, milyen erős hatással volt rá az, hogy Özge kutyájának a combja félelmetesen hasonlított arra a libacombra, amit ő jóízűen falatozott – ezután az élmény után már nem szívesen evett húst. Ám hiába a szigorú etika, Kristóf nem akar megtéríteni senkit, egyszerűen fontosnak tartja bemutatni, milyen finomak tudnak lenni az állati eredetű összetevőktől mentes kaják is. Talán éppen derűs nyitottsága az, ami miatt sokan kipróbálják receptjeit, és el is ismerik, hogy teljes értékű, finom ételek készülhetnek csak növényi alapanyagokból is. Legújabb, Kristóf lakomái – Vegán kalandozások a világ körül című kötetében a Balkán, a Közel- és Távol-Kelet ízeit idéző receptekkel találkozhattok. Ezen felül Kristóf mesél arról, mit jelent számára a vegán és ökotudatos életforma – persze nem erőszakosan, hanem egyszerűen, őszintén.

5. Hegyi Barbara – Abraka babra / Monológok a konyhámból

Ár: 5990 Ft / Park Könyvkiadó

Hegyi Barbara saját konyhájában, saját kertjében fogadta a fotósokat, és – ezt ő maga hangsúlyozza ki – saját receptjeit készítette el a fotózásra. Az ételek valódiak, a színésznőnek fontos volt, hogy természetes alapanyagokból, igazi ételeket mutasson be olvasóinak. A színésznő személyes történetekkel tette hitelessé a négy évszak segítségével tagolt kötet receptjeit. A kötet a 2011-es első kiadás után idén újra kapható.
 

6. Váncsa István – Lakoma 2. / Az itáliai konyhák legfinomabb ételeiből

Ár: 4490 Ft / Libri Könyvkiadó 

Kevesen képesek arra, hogy olyan változatos és nyelvileg igényes módon írjanak receptet, mint Váncsa István. A komoly irodalomjegyzékkel is ellátott, nem mindennapi kutatómunkával összeállított kötet azonban nem csupán egy szakácskönyv: a szerző anekdotázó, szórakoztató módon mesél is benne az olasz konyháról. A közel 700 oldalas könyv szerkezetét az olasz étkezések négyes tagolásához igazította Váncsa. Elsőként az Antipastikról (előételek), ezután a Primikről (első fogás, leggyakrabban tészta), majd a Secondikról (húsos fogások) és a Dolcikról (édességek) olvashatunk.

7. Széll Tamás, Mautner Zsófia – Hazai ízutazás (Lidl konyha)

Akik a Lidl-ben vásárolnak, minden elköltött 6000 forint után kapnak egy matricát. Az, aki öt darabot összegyűjtött, átveheti a könyvet a kasszánál. 

Mautner Zsófia és Széll Tamás immár három éve dolgozik együtt a Lidl csapatával, idén pedig megjelent a harmadik közös szakácskönyvük is. A kötet bevezetője szerint a szerzők a korszerű magyar konyhát szeretnék bemutatni, ismerős ételeket, amelyeket korszerű konyhatechnológiai eljárásokkal készítenek szezonális, friss alapanyagokból. Előételeket, leveseket, tésztaételeket, főételeket, halakat és desszerteket, de szószokat, savanyúságokat is bemutat a kötet ragyogóan színes képek segítségével. A könyvből meg lehet tanulni, hogyan készül egy XXI. századi kelkáposzta-főzelék, sütőben sült ludaskása vagy piskótatortát borsodóval. Majdnem minden ételhez bort is kínál a Lidl borszakértője.

8. Tóthné Libor Mária – Limara péksége

Ár: 5500 Ft / Csipet Kiadó

Tóthné Libor Mária, a Limara Péksége blog szerzője a kelt tészták avatott szakértője. Immár a nyolcadik kiadást is megélt kötete, a Limara péksége megismerteti az olvasókat azokkal a technikai trükkökkel, amelyek nélkül nem tudunk szép kifliket, kenyereket, édes finomságokat készíteni. A könyv erénye éppen az, hogy pontos, jól követhető sorvezetőül szolgálhat akár egy kezdőnek is. Az ízlésesen tördelt, hangulatos képekkel díszített kötet igazán szép ajándék lehet minden gasztromegszállottnak.

9. Szulák Andrea – Jutalomfalatok

Ár: 4999 Ft / Athenaeum Kiadó

Szulák Andrea könyve bevezetőjében leszögezi, hogy amit az olvasó a kezében tart, az nem szakácskönyv. Minek nevezzünk akkor egy olyan könyvet, amiben 40 étel receptje szerepel? Az énekesnő maga sem ad megfejtést erre a fogós kérdésre, de a kötetet lapozgatva kiderül, mire is célozhatott, amikor ezt a kategorikus kijelentést megfogalmazta. A titok nyitva az, hogy Szulák Andrea nem csupán a tojáslikőr, a tejben főtt bableves vagy a csokis avokádóhab elkészítésének titkaiba avatja be az olvasókat, hanem azokba a személyes történeteibe is, amelyek az egyes fogásokhoz kötődnek.

10. Jamie Oliver – Karácsonyi receptek

Ár: 7500 Ft / Park Könyvkiadó

A sztárszakács közel 400 oldalas Karácsonyi receptek című kötete  17 év munkájának eredménye: az ünnepi asztalra szánt recepteket hosszasan fejlesztette Jamie és csapata. A könyv minden oldalpárján egy-egy fenséges fogás kapott helyet – köztük számos olyan is akad, amely nem csupán egy ünnepi asztalon állja meg a helyét. Például a gesztenyés fasírt, a mázas, kolbászos kelbimbó vagy a mandulás, sajtos karfiol egy vasárnapi ebéd egyik fogásaként is tökéletesek. Izgalmas sütemények, sőt, elegáns italok, savanyúságok, mártások elkészítésének trükkjeit is elleshetjük Jamie-től.

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!