Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

10 budapesti gyrosost teszteltek le, hogy kiderüljön, veszélyesek-e ránk az ételeik

Két vendéglátóhely esetén lényegesen magasabb volt az adalékanyag koncentrációja a húsban, de még így is jóval az elfogadott határérték alatt voltak.

Tíz különböző budapesti vendéglátóhelyen vizsgálta a gyroshús hozzáadott foszfáttartalmát a Tudatos Vásárlók Egyesülete. 2017 végén nagy vihart kavart a médiában, hogy az Európai Parlament átmenetileg korlátozta volna a gyroshús foszfáttal való kezelését, ezért sokan vészharangot kongattak a gyros fölött. A TVE arra volt kíváncsi, hogy valóban kell-e félni a gyrostól.

Miért a foszfor?

A foszfát természetes módon megtalálható az élelmiszereinkben, de az élelmiszeripar jelentős mennyiségben használja azért, hogy növelje a termékek élvezeti értékét. A túlzott foszforbevitel viszont felboríthatja a szervezet egyensúlyát, és betegségek kialakulásához vezethet.

A gyroshús foszfáttartalmát laboratóriumban ellenőrizték. Míg két termék egyáltalán nem tartalmazott hozzáadott foszfátot (Gyradiko Estia, Istanbul Kebab), és további hat termék csak kis mértékben, addig két vendéglátóhely esetén lényegesen magasabb (Kerkyra, Kyros Gyros) volt az adalékanyag koncentrációja.

Készíts gyrost otthon:


A Kyros Gyrosban kínált húsban így is csak kevéssel haladta meg az EU-ban engedélyezett 5.000 mg/kg érték felét. Jó hír, hogy a legrosszabbul szereplő gyrosból is több mint nyolcat kéne megennünk egyszerre, ahhoz hogy meghaladjuk az EFSA szerint még elfogadható napi 3.000mg-os felső egészségügyi értéket.

A TVE labortesztjével párhuzamosan a Dívány.hu csapata a négy gyrost kóstolt meg: a két határérték alattit, illetve a két magasabb foszfáttartalmút. Érdekesség, hogy a magasabb foszfáttartalmúak jobb eredményt értek el az ízteszten.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!