1 vacsora – 3 joghurtos étel

Általában későn érek a tejes pulthoz, amikor a görög joghurtnak már se híre, se hamva. Most azonban nyakon csíptem egy pár dobozzal, és rögtön be is indult a fantáziám.

Belőlünk egy kisebb fajta joghurtgyár is megélne – szoktam mondogatni. Általában egyszerre 8 poharas joghurtot vásárolok, gondolván, így két napig nem kell újból boltba szaladnom érte. Ez persze nem igaz, mert azon nyomban kiürül a hűtőnk polca. Ennek én örülök, hiszen sokkal jobb, mintha csokoládét ennének a gyerekek a tejes finomság helyett.

Francia joghurtos süti recept

Mostanság már nagyobb kiszerelésű natúr joghurtot veszek, amit friss vagy fagyasztott gyümölcsökkel turmixolok össze. Így több gyümölcs kerül a joghurtba, és ha mézzel édesítjük, még finomabb, desszertszerűbb, szinte már édesség számba menő krémet adhatok a gyerkőcöknek. Csak arra kell figyelnem, hogy elég alapanyagot vásároljak. Legutóbb már fel is címkéztem a dobozokat: “Ezt ne edd meg!” felirat került a vacsorához szükséges példányokra. Natúr görög joghurtot ugyanis tényleg elég nehéz beszerezni - vagy lehet, hogy csak én érek mindig későn oda a tejes pulthoz? Szóval, vigyáznom kellett a zsákmányra, ezért készültek a feliratok.

Tandori csirkenyárs recept

Joghurtos ételsor

Főételnek indiai tandori masalás-gyömbéres csirkenyársakat készítettem. Ekkora fűszerezést már rég csaptam: natúr joghurtba kevertem a kilencféle fűszert és némi citromlevet, majd összeturmixoltam az egészet, és ezzel pácoltam be a csirkemellet. Ez a recept eredetileg grillsütéshez íródott, de grillsütő és jó idő híján sütőbe fektettem a nyársakat. Az első eresztést kicsit kiszárítottam, mert attól tartottam, hogy nem sül át a hús. Második körben viszont már fantasztikus nyársak készültek. A fűszerekben gazdag húshoz raita-t adtam, amiből dupla adag készült, mégis kevésnek bizonyult. Sebaj, legközelebb az uborkákat is felcímkézem.

Tudtad?

A raita az indiai konyha egyik legalapvetőbb fogása. Általában csípős fogások mellé kínálják hűsítőként, de előételként, mártogatós szószként is tálalják.

Itt még nem zárult le a joghurtos ételek sora. Édesség gyanánt egy francia süteményt sütöttem, mely teljes kiőrlésű lisztből készül. Mindezt egy hétköznapi estén rittyentettem össze, úgyhogy a süti tésztájának a bekeverése már nem az előírások szerint ment. A hozzávalókat pillanatok kavartam össze egy nagy tálban. Jól gondoltam, semmivel sem volt nehezebb, mint egy muffin tésztájának az elkészítése, a végeredmény viszont sokkal tetszetősebbre és ízletesebbre sikeredett.

Jövő héten gyermekbarát céklaételekkel kísérletezek, addig is együnk minél több joghurtos csodát!

Gréti

Címlapról ajánljuk

„Minél kevesebb fűszert használunk, annál jobban megismerjük az étel igazi...

A koreai konyha az utóbbi időben világszerte kiemelt figyelemnek örvend. Részben, mert ez a mindent elsöprő koreai hullám, az úgynevezett hallyu egyik zászlóshajója, részben, mert hagyományos konyhatechnikai eljárásaival fenntartható példát mutat. És nem kis részben azért, mert globalizáció ide, nagyvárosokba begyűrűző nyugati éttermek oda, a koreaiak egy része ma is szinte szakrális viszonyt ápol az étellel.

Balázs Barbara

További cikkek