Szekszárdi pincepörkölt recept

Szekszárdi pincepörkölt
Szekszárdi pincepörkölt
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Legkedvesebb budai báromban találkoztam Lőrinccel, akiről pár perc ismeretség után kiderült, hogy a magyar konyha egyik legnagyobb ismerője, és nem mellesleg egyik legjobb szakácsa is. A pici bár törzsvendégei egy igazi gasztonómiai közösséget alkotnak, minden trükkjüket és receptjüket megvitatják egymással, és egyöntetűen állítják, hogy Lőrinc szekszárdi pincepörköltje hibátlan. Így hát az eredetileg bográcsreceptet otthoni körülmények között én is elkészítettem. A hatás nem maradt el: mindenki megnyalta a tíz ujját utána!

hozzávalók / 4 adag

  • ½ kg marhalábszár
  • ½ kg sertéscsülök
  • 10 dkg zsírszalonna
  • ½ kg hagyma
  • 1 db paprika
  • 2 db paradicsom
  • ½ kg burgonya
  • ½ kg marhamáj
  • 2 dl szekszárdi kékfrankos
  • 2 db babérlevél
  • fűszerpaprika
  • kömény
  • só, bors

ajánlat

Szeptember, október a szüret időszaka. Ez az egytálétel finom szekszárdi vörösborok kíséretében kitűnően előidézi a szüreti hangulatot. Hívjuk meg legkedvesebb barátainkat, családtagjainkat egy hétvégi ebédre, vacsorára, szervezzünk szüreti mulatságot saját otthonunkban!

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: szüret, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
szezon: ősz
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

vegyes pörkölt, csülökpörkölt marhamájjal, őszi pincepöri, marhapörkölt vele főtt burgonyával

elkészítés

  1. A húsokat megmossuk, a lábszárt fél ujjnyi csíkokra vágjuk, a csülköt, májat és a szalonnát kisebb kockákra.
  2. A zöldségeket tisztítjuk, a hagymát és a paprikát kicsi kockákra, a paradicsomot negyedekbe szeljük.
  3. A szalonna kockákat egy nagy lábasba (vagy szabad tűzön dupla mennyiségben bográcsba) szórjuk, és közepes lángon hagyjuk, hogy a zsírt jól kieressze magából.
  4. Ekkor jöhet a hagyma, amit aranybarnára pirítunk, és rögtön utána az apróra szeletelet paprika, hogy ízes alapot képezzünk a pörköltünknek.
  5. Félrehúzva az edényt pirospaprikát szórunk a zsiradékos alapra, mivel ebben másfélszer jobban kiadja színét és ízét, mint a későbbi vizes bázisúban.
  6. A sűrű zöldségalapra szórjuk a csíkozott marhalábszárat, sót, borsot és némi köményt. Az egészet jól átforgatjuk, és magasabb hőfokon összepirítjuk, ameddig a hús kérget kap.
  7. Ekkor jöhet a paradicsom és a babérlevél. Hagyjuk, hogy a hús engedjen levet, ebben pirítsuk folyamatos keverés mellett. Ha a saját leve mégis elfőne, először ne vizet, hanem vörösbort öntsünk utána, akár többször is.
  8. Háromnegyed óra múlva – folyamatos lassú pirítás mellett – adjuk hozzá a csülköt, és folytassuk a műveletet még további negyven percig. Közben ne hagyjuk kiszáradni, kis borral vagy vízzel segítsük a folyamatot.
  9. Amint minden hozzávaló megpuhult, terítsük szét a először a májat, majd a krumplikockákat a pörkölt tetején, engedjük fel egy kicsi vízzel, és fűszerezzük, ha úgy kívánja az étel.
  10. Most már csak 10 percig főzzük, majd letakarva hagyjuk állni egy negyed órácskát, utána tálalhatjuk. Erős zöldpaprikát és friss, puha kenyeret kis kosárkában ne felejtsünk az asztalra tenni. Jó étvágyat hozzá!
  • költség: 4000 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 10 553
elküldve: 4
receptkönyben: 165
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
149 recept

Hozzászólások (15)

torok.antalne
torok.antalneh, 2013-06-10 20:26

Jelentem 25 intézmény jelentkezett főző versenyre,mi ezzel a recepttel a második helyen végeztünk,nagyon szoros volt a mezőny,1 pontocskán múlott. Mi nagyon örültünk,és köszönjük a receptet,utólag bevallom,sertés csülök,és combbból készítettük,,de igy is nagyon finom volt.Még a nap is sütött,ami külön öröm volt a sok eső után.

Kitty_83
Kitty_83cs, 2012-11-08 01:00

Elkészítettem! Jelentem: abbahagyhatatlan! Bár a májat kihagytam belőle, de így is olyan betyár finom, hogy szinte szavakkal ki sem fejezhető! Az arányok tökéletesek, semmiből nem kell se több, se kevesebb. És igen, igen, igen: friss kenyér és házi savanyúság dukál hozzá! Egy szó, mint száz: köszönjük ezt a csodás receptet kedves Gréti! :)

Bagdi Gréta
Bagdi Grétacs, 2012-11-08 03:34

Óóó, Kitty, nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk a pörkölttel kapcsolatos szuper élményed! Én sem tudok eleget készíteni belőle! ...és ne feledkezzünk meg Lőrincről, akitől hallottam ezt a receptet, éljen soká! A friss kenyér és savanyúság, pedig valóban elengedhetetlen kiegészítői ennek a mennyei éteknek! Üdv, Gréti

mataka
matakav, 2012-09-30 12:08

Kedves Gréti!
Felséges a recept, mára elkészítettem, sikerült és isteni finom lett. Ünnepi fogásnak készült hiszen ma ünnepeljük 40. házassági évfordulónkat. Isten áldjon ezért a finomságért és köszönöm hogy megosztottad velünk!

Bagdi Gréta
Bagdi Grétav, 2012-09-30 14:57

Kedves Mataka!
A Jó Isten tartson még meg Benneteket egészségben és boldogságban a következő 40 évre minimum!
Nagyon örülök, hogy egy ici-picit hozzájárulhattam az ünnepi menü sikeréhez.
Üdvözlet és millió Gratuláció: Gréti

Bagdi Gréta
Bagdi Grétaszo, 2012-09-29 01:24

ilyen kiadós és ízletes pörköltet még nem készítettem korábban, úgyhogy bátran merem ajánlani! G

marianna9
marianna9sze, 2012-09-26 10:37

Nagyon guszta , el is készíteném ,de a marha májat nem lehet esetleg sertés májjal helyettesíteni? Nem nagyon lehet kapni a mi "körzetünkben".

Bagdi Gréta
Bagdi Grétasze, 2012-09-26 17:17

Kedves Marianna! Dehogynem, sőt az eredeti recept szerint sertésmájjal készítik. Én a piacon viszont gyönyörű marhamájat láttam és nem tudtam ellenállni neki...Jó étvágyat hozzá! Gréti

Bagdi Gréta
Bagdi Grétak, 2012-09-25 09:53

Nem bizony, a friss, puha házikenyér a lényeg, hogy biztosan ne maradjon egy csepp sem! Üdv, G

Sancho
Sanchosze, 2012-10-31 12:34

Elkészült, most várakozik, hogy megjelenjen. Igaz, hogy disznóból lett, s kissé másképp, de megvan. 25-en tekertük befele!

Legfrissebb cikkek

Tuti tipp narancsbőr ellen
Tuti tipp narancsbőr ellen
A cellulit, ismertebb nevén narancsbőr sok nő életét megkeseríti. De jó hírünk van: itt a megoldás kezelésére! Ismerjétek meg a Dr.Kelen kozmetikumokat. (x)
Böjti vacsorák a húsvéti sonka előtt
Böjti vacsorák a húsvéti sonka előtt
Manapság már kevesen böjtöljük végig a Húsvét előtti negyven napot, de az ünnepet megelőző időszakban mégis sokan igyekszünk csökkenteni húsfogyasztásunkat. Ebben segítünk.
Ismeretlen ismerősünk: a köles
Ismeretlen ismerősünk: a köles
Elsőre takarmánynak vagy madáreledelnek néznénk, pedig egy igazi kincs, amelyet a modernitás elfeledtetett velünk. Az utóbbi időben azonban kezdjük újra felfedezni a kölest.