Rántott csirkeszárny és comb, ahogy Mamika csinálta recept

Rántott csirkeszárny és comb, ahogy Mamika csinálta
Rántott csirkeszárny és comb, ahogy Mamika csinálta
80 perc / előkészület: 40 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A rántott csirkeszárnyat és combot, a nagymamám, Mamika készítette így el mindig. (Mrs.S.) Ezért amikor csinálom, és fogyasztjuk, a gyerekkorom idéződik fel. A finom illatok a konyhában, és a vasárnapi ebédek a nagyinál. Ő petrezselymes burgonyát, vagy főtt rizst adott hozzá, s elmaradhatatlan volt az almakompót, vagy körtekompót, esetleg meggybefőtt, természetesen minden a kertjéből, a háztartásából származott. Nálunk a gyerkőc jobban kedveli sült krumplival, és gyöngyhagymával.


hozzávalók / 6 adag

ajánlat

A receptben olajban sütjük, bár a nagyi zsírban, vagy libazsírban sütötte. Aki szereti, süsse nyugodtan abban.


receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
konyhatechnológia: rántott ételek
mikor: ebéd
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

rántott csirkeszárny, rántott hús, csirkemájas rántott csirkeszárny
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csirkecombokat megtisztítjuk, kettévágjuk, és kicsontozzuk, majd megsózva félrerakjuk.
  2. A májat megtisztítjuk, és félbevágjuk.
  3. A csirkeszárnyakat megtisztítjuk, megsózzuk.
  4. Egy megfelelő méretű májdarabot negfogunk, és amint a csirkeszárny végét visszahajtjuk, a májat a hajlatba dugjuk, és a szárnyvéggel becsípjük, hogy ne essen ki. Amúgy észre lehet venni, a háromszög közepe pontosan alkalmas egy máj belebújtatására, ha túl nagy a máj, vágjunk le belőle. Amint megvagyunk, félrerakjuk a megtöltött szárnyakat is.
  5. Előkészítjük a panírozáshoz a hozzávalókat, az egyik tálba beleöntjük a lisztet, amibe 1 tk őrölt fekete, vagy színesborsot teszünk, és összekavarjuk vele teljesen. A másik tálba felütjük a tojásokat, megsózzuk kissé, beleöntjük a tejet, és a petrezselyemzöldet is beleszórjuk, majd jól összekavarjuk. A harmadik tálba beleöntjük a zsemlemorzsát.
  6. Ezután a szokásos módon bepanírozzuk a húsokat.
  7. Olajat öntünk egy serpenyőbe, közepes hőmérsékletűre forrósítjuk fel. Ezután kisütjük a húsokat. Az első oldalukon mikor sülnek, a serpenyőt lefedjük, így sülnek 7-10 percig, majd a megfordítás után már nyitott serpenyőben sütjük, még további 7-10 percig. Ez az idő természetesen a hús vastagságától, és a csirke korától függ mindig.
  8. Ezután kirakjuk papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.
  9. Jó étvágyat!

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 43 830
elküldve: 1
receptkönyvben: 357
elkészítve: 9/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept
hirdetés

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fekete kökörcsin
Fekete kökörcsin cs, 2016-04-14 12:28

Van még valaki, aki mostanság kicsontozza a combokat? Én eddig soha nem csontoztam ki (nem is tudom, hogy kell), de az logikusnak hangzik, hogy akkor a sütési ideje azonos lesz a szárnyéhoz. Vélemény?

b-n
b-n v, 2013-03-10 13:37

A receptben ott van egy kis zavar, hogy a kicsontozott combok helyett is a szárnyakat írta, de ezt lehet érteni! Nem sikerült betölteni a májakat esztétikusan, de a hústű erre való. Sütőben sütöttem. Sok macerával és mosogatnivalóval jár, de a végeredményért megérte!

Tarackos
Tarackos / Tarackos v, 2011-10-23 10:26

Nagyon jó kis recept!Természetesen nem rontjuk el az ízét olajjal!Csakis zsírban sütjük.Speciál engem hidegen hagy,hogy a New Orleans-i néger zenészek hogy bundázzák a csirkéjüket.Jó falusi kukoricás 80-90dkg pipik(amit Pesten sehol nem kapsz)na ezekből lesz az igazi rántott csírke!Javaslom mellé a krumplipürét és a tejfeles uborkasalátát.Mennyei,de egy finom zsenge kapros tökfőzelékkel sem rossz.
Kézcsókom a nagymamának.

eve1122
Szabó Éva / eve1122 cs, 2010-07-01 21:28

Ja,ok..azt hittem a többesszám a csirkeszárnyakra vonatkozik :) amúgy írtam az oldaladon, nem tudom,észrevetted-e :)
amúgy jó ezekre a nagymamareceptekre meg az ízükre gondolni :) Az én nagymamám Rigó Jancsija a legtutibb :D

eve1122
Szabó Éva / eve1122 cs, 2010-07-01 00:12

Kedves Mrs Smith! De tényleg..a recept nem írja,mit kezdünk a 4 csirkecombbal..felhomályosítasz,lécci? :)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp cs, 2010-07-01 11:35

Kedves Éva! Bepanírozzuk, mint a csirkeszárnyakat! A 6. pontban írtam, hogy bepanírozzuk a húsokat. (szárny, comb) Remélem ízleni fog! Pusz: Mrs Smith

kh
Jahin / kh szo, 2010-06-05 22:33

Az én nagyim is pont így készítette a rántott csirkét,ez egy tuti recept.Én étolajban sütöm,ehhez adok 2-3
ek mangalicazsírt,mert a zsír sokkal jobban bírja a sütési hőt,az olaj magában könnyebben megég.
Üdv.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp szo, 2010-06-05 23:22

Kedves kh, valóban ez egy tuti recept, örülök, hogy Te is kedveled! :)) Az én nagyim is zsírban sütötte, való igaz. Nekem még nem jutott eszembe, hogy keverjem a zsírt és az olajat, no majd lehet kipróbálom! Az olajra valóban vigyázni kell jobban, hogy ne égjen meg, és szép színűre lehessen sütni a husikat, meg mást is benne, én is sokat kísérleteztem vele, és amikor másik tűzhelyünk lett, akkor megint...:-P No de sebaj, a végeredmény megéri! Azért ezt a zsír - dolgot ki fogom próbálni! Köszönöm: Mrs Smith

soroskovacs
soroskovacs p, 2010-05-07 12:30

Kicsit változtattam:a tojáshoz tej helyett tejfölt tettem,és raktam fűszereket a panírmorzsához is.Az eredmény:LENYŰGÖZŐ!!!!A petrezselyemzöld nagyon jó ötlet,nálunk egyébként is a család kedvence.Köszi a receptet!!!!!!!!!!!!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp szo, 2010-06-05 23:17

Ó kedves soroskovacs, csak most vettem észre a hozzászólásod! Bocsánat! Pedig nagyon boldoggá tud minket tenni, ha csak így közvetve is, de örömet tudtunk szerezni! Köszönjük a visszajelzést! Fogyasszátok egészséggel! A legjobbakat: Mrs Smith

Anci
Anci v, 2009-12-27 21:13

Kedves soma47. Nem sok az 1 tojáshoz az a 4 deci folyadék?

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp sze, 2009-10-28 22:51

Kedves Soma47! Nem akartalak megbántani, elhiszem,hogy finom az általad javasolt recept, de a hsz-ed kicsit úgy tűnt, mintha le akarnád beszélni az embereket ennek a változatnak a kipróbálásáról. Én ebben a receptben a régi magyar vidéki ízeket próbáltam meg feleleveníteni, s mivel ez a nagymamám vidéken egy grófnál volt anno szakácsnő, gondoltam tetszeni fog az embereknek az általa így elkészített rántottcsirke. Tovább akartam adni, hogy mások is kipróbálhassák, hogy megmaradjon ez a recept, s ne tűnjön el. Nekem ez volt, és most is ez a világ legfinomabb rántottcsirkéje, ezért ne vess meg!:) Elfogadom, hogy a New Orleans-i másoknak a világ legfinomabbja, de nem lehet, hogy mégiscsak éttermi? Biztos, hogy adott eseetben meg fogom kóstolni, de általában ha itthon készítek rántottcsirkét, nem az olcsóság az első szempont, fontosabb az íz. Másrészt azért mert valami amerikai, nem feltétlenül ugrok rá azonnal, előbb megvizsgálom, kedvemre valók-e az összetevők. A fűszerek jelen esetben nekem hiányoznának. Remélem nem bántalak meg, mert nem állt szándékomban! Javaslom, inkább rakd fel a New Orleans-i változatot Te is! Hadd legyen több lehetősége az olvasóknak a csirke bundázására! További jó főzögetést: Mrs Smith

soma47
Bloemcake / soma47 sze, 2009-10-28 19:06

Kedves szurósp!

Ez nem éttermi változat és nem tojás kérdése és főleg nem vízezett változat! Sőt!
Ezt úgy minősítik, hogy a világ legfinomabb rántottcsirkéje New Orleansból.. a jazz hazájából /remélem jó írom le/.

Talán egyszer megérné kipróbálni és nem minősíteni előtte.
Nagyon-nagyon finom és egészséges!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp szo, 2009-09-12 23:24

Kedves Soma47!
Sokféleképpen lehet bundázni a húsokat, ha valaki nem akar tojást bele rakni, nyugodtan használhat csak tejfölt egy kis tejjel hígitva ez például tojásérzékenyeknek ajánlható /igaz a csirkehús bőrét nekik le kell szedni/, de amit Mamika csinált, azt nem szívesen cserélem fel vizezett változattal, nekem azon a két tojáson nem múlik, s nem éttermi változatra vágyom otthon. A tengeri hal, vagy tintahal bundázásánál másabb változatokat szoktam használni. De a házias ízhez, a csirkehúsnál nálunk ez jön be.

soma47
Bloemcake / soma47 szo, 2009-09-12 22:26

Lányok, Asszonyok!
A rántott csirkehús elkészítésére van egy egyszerűbb, olcsóbb és más receptem. Sőt már minden rántani valót csak így csinálok. Legyen az hús vagy zöldség, hal stb.

1 tojást felverni villával, hozzáadni kb.2 dl tejet, szintén 2 dl. vízet, sót, összekeverni. Az előzetesen besózott húst ill. egyéb dolgot beleforgatni, utána lisztbe forgatni és már mehet is a forró olajba.

Ha tengeri halat sütök, akkor minden fajta zöldfűszert teszek felaprítva a tojásos keverékbe és ebben forgatom meg utána jöhet a liszt és a forró olaj. A liszt lehet fele-fele arányban finom ill. kukorica liszt.
Nagyon finom lesz a készre sült étel.
Jó étvágyat!

Gregor
Vadasi György / Gregor cs, 2009-09-03 16:34

Én bizony nem sajnálnám tőle a finom mangalica zsírt. Igaz, hogy mára már pofátlanul drága. Több mint 500 ft egy fél kg.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp sze, 2009-03-25 15:37

Ezen sokat nem szoktunk gondolkodni, mert van egy vizslánk... :) De persze egy kis csontot hozzá lehet főzni valamilyen borsóleves féléhez, kinek hogy tetszik!

koviani
koviani sze, 2009-03-25 13:03

A recept nagyon jól hangzik, de mi van a kicsontozott csirkecombokkal?

1367