Márványos pozsonyi kifli recept

Márványos pozsonyi kifli
Márványos pozsonyi kifli
90 perc / előkészület: 60 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Karácsonykor elengedhetetlen, nagyon finom, nagyon szeretjük! :)

Napokig eláll, ha van rá ideje. :)

 

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

ajánlat

A formázáshoz egy kis segítség, itt.

Ebből az adagból 2 bejglit is készíthetünk, a tésztát kalácsként feltekerve, ugyanezzel a lekenési módszerrel.

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

diós pozsonyi kifli, mákos pozsonyi kifli, pozsonyi kifli
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk.
  2. Hagyjuk pihenni addig, míg a töltelékhez a mákot vagy a diót összekeverjük a cukorral, citromhéjjal, és leforrázzuk a vízzel. Ezután tálcára terítjük egy ujjnyi vékonyan, és 5 cm szélesen, majd hosszában elvagdossuk 20 részre, és hagyjuk hűlni.
  3. A tésztát két felé, majd mind a két felét 10 egyenlő részre osztjuk, és azokból kis golyókat formázunk, így kapunk 20 golyót. Ezeket sorjában ellapogatjuk, oválisra nyújtjuk, és szélére helyezünk egy-egy előre felosztott töltelékdarabot, majd felcsavarjuk, hogy a tölteléket teljesen beborítsa a tészta, hengergetjük kicsit, és kiflit formázunk belőle úgy, hogy a vágás alul legyen.
  4. Ezután jön egy nagyon fontos rész, amitől márványos lesz a kifli. Lekenjük őket tojássárgájával, és hűtőbe tesszük, míg meg nem szárad rajta a sárgája, ha kivettük, fehérjével kenjük meg, és ekkor már előhagyhatjuk (kelesztjük), míg meg nem szárad az is. Ez nagyjából fél-fél óra, ezután 3 helyen megszurkáljuk őket.
  5. Végül előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 456
össznézettség: 62 867
elküldve: 43
receptkönyvben: 828
elkészítve: 48/63
Facebookon megjelent: 1

szakács

Besamel

Mióta szakács: 2011.08.22.
57 recept

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gazcsi
gazcsi k, 2014-09-02 12:30

A 0,3 dkg élesztő a 40 dkg liszthez nem kevés? Vagy elírás és 3 dkg akar lenni. Az élesztőt
csak belemorzsolom a tésztához valóba és összegyúrom, nem kell előtte megkeleszteni
és utána összeállítani a tésztát?
Köszi Csilla

bogisaci
bogisaci p, 2013-12-20 16:58

Remélem, még időben kapok választ a kérdésemre, mert ezt a receptet választottam a sok dicsérő hozzászólás miatt :-)
Az élesztőt simán belemorzsolom a többi hozzávalóval, vagy előtte meg kell futtatni egy kis tejjel? Ha igen, akkor mennyi tejben?
üdv: Saci

ppp123
ppp123 cs, 2013-12-19 12:59

A karácsonyi asztalon ismét helye lesz ennek a csodás sütinek. Köszönöm a receptet!
Békés, szeretet teljes karácsonyi ünnepet kívánok!

Pandapötty
PM / Pandapötty h, 2013-06-03 17:53

Nagyon jól néz ki :) elmentettem. Nálunk itt a péknél van hasonló, nem szégyellnek érte darabonként !!! 180 Ft-ot kérni. Én egyszerre megennék vagy 5-öt. Szuper a recept, tuti kipróbálom.

ppp123
ppp123 sze, 2013-05-08 18:29

Ez a recept CSÚCS!!!!!!!!!!! Már nagyon sokszor elkészítettem a családnak. 3 gyerek, 2 szülő, 2 nagyi. Ezért 1 kg lisztnél kezdődik a recept nekem. Készítettem már üresen is, mákosan, lekvárosan, diósan.... Ünnepre, oviba, karácsonyra, húsvétra, csak úgy napon! NAGYON-NAGYON jó recept!
Köszönöm

dorcs
dorcs k, 2013-01-15 16:22

Életemben most készítettem először karácsonyra pozsonyi kiflit és nem is kell másik recept! Nagyon finom lett, mindenkinek nagyon ízlett! Köszi!

zsuska
zsuska cs, 2013-01-03 15:20

Kedves Besamel!
Na ha valaki akkor én aztán nem vagyok egy sütő bajnok, de ez a recept valami csoda!! :)
Kipróbáltam kifliként is és most karácsonykor háromféle töltelékkel. A fenti adagot megdupláztam és három felé vettem..Hát anyukám aki aztán igazi kritikus...még ő is azt mondta, h tehetséges vagyok! Nos úgy gondoltam nem teljesen érdemtelen a dícsérete, de ebből neked is bőven kijár!! :) :) Köszönöm a receptet és BUÉK!! Zsuzsi

pitzburg
p2 / pitzburg v, 2012-12-16 16:45

Tavaly a recepted szerint készítettem a karácsonyi bejglit és annyira bevált, hogy idén is így teszek :)

Nagyné Nagy Mária
Nagyné Nagy Mária v, 2012-04-08 09:52

Kedves Besamel!
Kétszer készítettem el a süteményt a recepted alapján
és mondhatom, hogy nagy sikert arattam vele.
Nagyon finom, a tésztája különösen omlós, könnyű.
Egyetlen gondom volt csak, hogy hiába szúrkáltam
meg, csak kinyílt jó néhány. Ez az értékén nem változtatott,
csak esztétikailag. Biztosan sok volt benne a töltelék.
Nagyon köszönöm ezt a kiváló receptet.
Szép Ünnepet kívánok és további sikeres sütés-főzést.
Üdvözlettel: Mari

Boszi13
Boszi / Boszi13 p, 2012-03-16 19:42

Elkészítettem és nagyon finom lett. Egy dolgot "felülbíráltam" és víz helyett tejet tettem a mákhoz. Később hallottam, hogy azért jobb a víz, mert akkor nem lesz kemény. nekem tejjel sem volt problémám az állagával, de legközelebb a te javaslatod alapján vízzel készítem. Köszi ezt a jó receptet.
Üdv.Marcsi

bmtimi
bmtimi cs, 2012-02-23 14:08

Most lett kész, nagyon finom! Ritka az ilyen recept, hogy minden stimmel, a végeredmény mennyei.Köszönet érte!
Timi

cseresznyeskinga
cseresznyeskinga szo, 2012-01-21 18:16

Megcsináltam és isteni finom biztos hogy még megcsinálom.finom poronyó csak úgy elolvad az ember szájába.Köszönöm a receptet.Üdv.Kinga!

Szotyi78
Szotyi művek / Szotyi78 h, 2011-12-05 11:13

Megcsináltam a hétvégén, és annyira finom volt :) Nálam mákos és gesztenyés volt, és simán lekörözte bármelyik péknél, vagy cukrászdában kapható változatát. Köszönöm a receptet :) Üdv, Bea

Besamel
Besamel / Besamel p, 2012-01-27 21:20

Köszönöm a visszajelzésedet, nagyon jól esett és örülök, hogy ízlett! További jó sütögetést! :)
Szabina

563