Szülés után: több salátát!

Elérkezett a nagy pillanat, megszületett a kisbabánk! Alig várjuk, hogy újra normálisan étkezzünk, hogy a maradék súlyfeleslegünktől is megszabadulhassunk. Vigyázzunk azonban, szülés után sem mindegy, hogy mit eszünk!

Ahogy a várandósság időszaka, úgy a szülés utáni, a szoptatás alatti időszak sem a fogyókúrák ideje. Sőt próbálkozni sem igazán érdemes, hiszen hormonháztartásunk továbbra sincs normál állapotban, szervezetünk a különböző diétákra nem biztos, hogy jól vagy egyáltalán reagál-e.

Mari nagyi ötletei kismamáknak >>

Ebben az időszakban is fontos a kiegyensúlyozott étrend, az anya szervezetének minden tápanyagra szüksége van, különösen, hogy újszülöttjét továbbra is ő táplálja. Az anyatej termelése energiaigényes folyamat, bár továbbra sem kell kettő helyett ennie az édesanyának.

5 konyhai trükk a fogyás érdekében >>

A legmegfelelőbb energiaforrások a szénhidrátok, közülük is elsősorban az összetettek – fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonából készült pelyheket, kenyér- és tésztaféléket. A jó minőségű fehérje is elengedhetetlen a megfelelő minőségű anyatej termeléséhez – együnk tojást, joghurtot, kefirt, túróval készült ételeket, kevés zsiradékkal elkészített, könnyű húsételeket. Zsiradékok közül kiemelném az omega-3 zsírsavak jelentőségét, amelyeket a tengeri halak, a len-, a dióolaj biztosít az édesanya számára. Vitaminforrások természetesen a gyümölcsök és a zöldségek, egy finom gyümölcssaláta, friss zöldsaláta, egy gyors turmix az időhiányban szenvedő anyukáknak is jó szolgálatot tehet.

A kisbaba mellett alig van időnk az étkezésre, mégis figyeljünk oda, együnk gyakrabban keveset. Kérjünk bátran segítséget szüleinktől, barátainktól egy-egy ebéd erejéig, raktározzunk be gyorsan elkészíthető ételek receptjeiből.

Ne felejtsük el azt sem, hogy az anyatej termelésének fontos alapja a megfelelő mennyiségű, napi 2-3 liter folyadék, a rendszeresen étkezés, és minél több pihenés!

A szoptatás után új élet kezdődik! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...