Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Eperlikőr Hobbychef konyhájából

Eperlikőr Hobbychef konyhájából
Eperlikőr Hobbychef konyhájából
15 perc / előkészület: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Én Iránban a gyümölcslikőröket kitettem a napos teraszra érni. Nagyon finom lett. Most viszont a neten körülnézve azt láttam, hogy mindenki árnyékos, hűvös helyre teszi, s legalább egy hónapig érleli. Gondoltam, kipróbálom. Ma lefejtettem a likőrt két üvegbe, bő egy liter lett, 8,5 hónapig érett. Ízre kellemes, de talán túl édes (konty alá való). A cukor csak egy része alakult át alkohollá. Legközelebb visszatérek a már bevált módszerhez.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Először arra gondoltam, hogy fűszerezem, például mentalevéllel és szegfűszeggel, de aztán letettem róla. Aki akarja, próbálja ki úgy is!

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az epret alaposan megmossuk, leszedjük a csumáját, félbevágjuk, betesszük egy nagy üvegbe, és rászórjuk a cukrot rétegesen.
  2. Ráöntjük a vodkát, lezárjuk, és betesszük a spájzba.
  3. Érés után lefejtjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 565
elküldve: 0
receptkönyvben: 45
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Hobbychef

Mióta szakács: 2013.06.27.
738 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, szilveszter
mikor: mindig
elkészítési idő: 5-15 perc
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
kalória: átlagos
fogás: ital
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sokáig érlelt eperlikőr, házilag készített likőr, likőr eperből

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Njkatalin
Njkatalin Wed, 2015-01-07 13:35

Kedves Hobbychef, én rumos meggyet és konyakos megget szoktam eltenni télire főként sütemények és desszertek készítéséhez. Ugyan úgy készítem mint te az eper likört, azaz kimagozom a meggyet és szintén lerétegezem mint te csak rumot vagy konyakot öntök rá, az én receptem szerint is napon kell hagyni egy hétig majd jól lezárva mehet a spejzba. egy-két hónap után már használható és a lvét is leszűrve fogyasztani.

Hobbychef
Hobbychef / Hobbychef Wed, 2015-01-07 14:55

Kedves Katalin!

Nagyon finom lehet a rumos és konyakos meggy is. Egy időben kedves volt nálam is bonbon firmájában. Nyáron teszek el én is.

Hobbychef
Hobbychef / Hobbychef Thu, 2014-03-20 13:48

Kedves Boribon, rövidesen teszek egy új kísérletet. A cukor mennyiségén nem változtatok, de napon fogom érlelni. Iránban melegebb volt és a nap is szinte állandóan sütött. Minden évben csináltam 5 hektó bort is, Karácsonykor a harmadik lefejtés után már gyönyörű tiszta és élvezetes volt, mint egy óbor. Hiába, más klíma!

Több mint négy évet éltem Iránban, s számos alkalommal is kiutaztam ezenfelül oda (külkeresként közel 50 országban jártam). A blogomon - ahol közel 2 ezer recept van - (http://eshobbychef.blogspot. com/ van néhány iráni recept, illetve bejegyzés. Majd töltök fel ide is.
Köszönöm érdeklődésed.

Boribon
Boribon / Boribon Fri, 2014-03-21 02:00

Nagyon koszonom a valaszt! En Floridaban elek, itt gyakorlatilag mar nyar van, ugyhogy megprobalom a napon erlelest. Most kezdodott az eper szezon, pont ma vettem nagyon illatos epret, ez pont jo lesz hozza. Azt hiszem, egy picit csokkentem a cukor mennyiseget. Ja, es a blogodon feltetlenul megkeresem azokat az irani bejegyzeseket! Lejgobban az egytaletelek (khoresht) erdekelnek. Koszonom megegyszer.

niko80
Nikóka / niko80 Thu, 2014-03-20 11:05

Én is szoktam likőrt készíteni,vagyis közösen a férjemmel,de én még az apósomtól láttam.Ő is mindig a napon érlelte,mi is így csináljuk ahogy tőle láttuk!Ezt biztosan kipróbálom,köszönöm a feltöltést!

Hobbychef
Hobbychef / Hobbychef Fri, 2014-03-21 11:39

Nagyon kellemes lehet Floridában élni, bár a tornádókat nem igazán kedvelném. Nos, kb. 1 hónap legalább kell az érleléshez.

Boribon
Boribon / Boribon Thu, 2014-03-20 02:20

Kedves Hobbychef, en nagyon regen csinaltam eperlikort, de sajnos mar nem emlekszem az aranyokra. En nem szeretnem tul edesre, mit javasolsz: napos helyen erleleset vagy csokkentsem a cukor mennyiseget? Ha napos helyen erlelem, azt mennyi ideig kell? Koszonom a valaszodat elore is!
U.i. Iranban eltel? Akkor biztos ismersz perzsa recepteket, szivesen vennem azokat...

321
eper 1 kg
cukor 50 dkg
vodka 7 dl