Egy törött tányér szebb lehet, mint egy ép. Ismerkedj meg a Marcantonio különleges edényeivel!

A Marcantonio olasz designmárka arra esküszik, hogy a törött tányérok megjavítása izgalmasabb feladat, mint teljesen újak készítése - és vásárlása. 

A Marcantonio kortárs kintsugija

A nyugati világban egyre jellemzőbb az, ha valami elromlik, akkor azt egyszerűen kidobjuk, és veszünk egy új, szebb ruhát, lábost vagy éppen étkészletet. Sőt, még akkor is vásárolunk, ha tökéletesen használható eszközökkel vagyunk körülvéve. Ezzel szemben a 15. századi Japánban megszülető kintsugi műfaja művészetté emeli a törött, elhasznált dolgok javítását.

A Marcantonio kintsugi edényei

A kintsugi művészei régi, törött kerámiákat ragasztanak össze aranyporral kevert lakkal, ezzel mutatnak rá a tökéletlenségben rejlő szépségre, és így tisztelegnek a tárgy története előtt. A kintsugi szó jelentése nagyjából az, hogy "arannyal javítás".

Kintsugi a Marcantoniotól

A kintsugi tradicionális műfaját értelmezte át a Marcantonio olasz designmárka. A cég által aSelettinek készített porcelánkollekció egyes darabjai 24 karátos arannyal összeillesztett törött edényekből épülnek fel. A hagyományos kintsugitól eltérően a Marcantonio edényei nem egy törött tányér vagy csésze összeillesztésével nyerték el végső formájukat, hanem egy-egy szép darab több törött porcelánedényből lett kialakítva.

Kintsugi a Marcantoniotól

Az esztétikailag is látványoskintsugiművészete a japánwabi-sabigondolkozásmódhoz áll közel. Ez a nehezen lefordítható és értelmezhető fogalom talán az elmúlás és a tökéletlenség elfogadását helyezi a középpontba. Nem pusztán egyes tárgyak esztétikai jellegzetességeire, hanem egyfajta befogadói attitűdöt is jelöl. Awabiszó vidéki egyszerűséget, csendességet és frissességet jelöl, míg asabikifejezés az elmúlásban rejlő szépséget jelöli, azt, amikor egy tárgy patinájával, viseltességével már magán hordozza múlandóságának bizonyítékát.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Az Instagramon hasítanak a desszertpizzák. Nézegess csodás, lapos édességeket!

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...