Meglepő, de a ma ismert sushi ősét, a funazushit 3 évig érlelik....és nem találod ki, milyen halból készül

Meglepő, de a ma legtöbbünk által ismert sushi őse már 400 éves, és 3 évig tart, míg az asztalodra kerül...na de miből készül? Az se mindegy!

A sushitéma már jó ideje nem számít ismeretlennek vagy ördögtől valónak nálunk sem - évek óta tele vagyunk japán éttermekkel és házhoz szállító helyekkel, ahonnan hozzájuthatunk a pici, általában nyers hallal illetve zöldséggel vagy tojással töltött, ecetesrizs-alapú, norilapba tekert falatkákhoz.

Tudtátok azonban, hogy két alapvető sushifajta létezik?

Tudtátok azonban, hogy két alapvető sushifajta létezik?

Az egyik, az általunk ismert "gyors sushi", azaz a haya-nare, más néven “早鮨” (“hayazushi”), amit kézzel készítenek pillanatok alatt, és frissen is kell fogyasztani. Tulajdonképpen fast foodnak számít.

Fugazushi

Funazushi, az őssushi, ami pontyból készül

A másik pedig a "narezushi" (“なれ鮨” ), ami kifejezetten lassan érlelt (fermentált) halból készül. Ide tartozik minden sushik elődje, a 3 évig érlelt (!!!!) funazushi is, ami mintegy 400 éves történelemre tekint vissza Japánban. Tulajdonképpen egy speciális, fermentált hal ecetes rizzsel fogyasztva. Érdekesség, hogy a hal, amivel készül, kizárólag a japán Biwa tóból származó pontyfajta lehet!

Ennek a fogásnak szakértője Mariko Kitamura is, akit a videóból ismerhettek meg, és aki Takashimában családja 18. generációját képviselve foglalkozik narezushikészítéssel, férjével karöltve. Egészen elképesztő, de a családi vállalkozás 1619 óta működik!

NÉZZÉTEK MEG a GYÖNYÖRŰ VIDEÓT:

A narezushi olyan, mintha a prosciutto halverziója lenne - sósságában pedig a kaviárhoz hasonlít. A halat vértelenítik, kiszedik a belsőségeket, és sóban tárolják, 3 évig.

Az eljárás gyökere egyébként a hal- és hústartósításhoz köthető - ezzel a tejsavas, rizses, sós erjesztéssel (aminek a különleges íz is köszönhető) őrizték meg több száz évvel ezelőtt az ételek "frissességét."

via, via

címlapfotó

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?