Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meglepő, de a ma ismert sushi ősét, a funazushit 3 évig érlelik....és nem találod ki, milyen halból készül

Meglepő, de a ma legtöbbünk által ismert sushi őse már 400 éves, és 3 évig tart, míg az asztalodra kerül...na de miből készül? Az se mindegy!

A sushitéma már jó ideje nem számít ismeretlennek vagy ördögtől valónak nálunk sem - évek óta tele vagyunk japán éttermekkel és házhoz szállító helyekkel, ahonnan hozzájuthatunk a pici, általában nyers hallal illetve zöldséggel vagy tojással töltött, ecetesrizs-alapú, norilapba tekert falatkákhoz.

Tudtátok azonban, hogy két alapvető sushifajta létezik?

Tudtátok azonban, hogy két alapvető sushifajta létezik? 

Az egyik, az általunk ismert "gyors sushi", azaz a haya-nare, más néven “早鮨” (“hayazushi”), amit kézzel készítenek pillanatok alatt, és frissen is kell fogyasztani. Tulajdonképpen fast foodnak számít.

Funazushi, az őssushi, ami pontyból készül

A másik pedig a "narezushi" (“なれ鮨” ), ami kifejezetten lassan érlelt (fermentált) halból készül. Ide tartozik minden sushik elődje, a 3 évig érlelt (!!!!) funazushi is, ami mintegy 400 éves történelemre tekint vissza Japánban. Tulajdonképpen egy speciális, fermentált hal ecetes rizzsel fogyasztva. Érdekesség, hogy a hal, amivel készül, kizárólag a japán Biwa tóból származó pontyfajta lehet!

Ennek a fogásnak szakértője Mariko Kitamura is, akit a videóból ismerhettek meg, és aki Takashimában családja 18. generációját képviselve foglalkozik narezushikészítéssel, férjével karöltve. Egészen elképesztő, de a családi vállalkozás 1619 óta működik!

NÉZZÉTEK MEG a GYÖNYÖRŰ VIDEÓT:

A narezushi olyan, mintha a prosciutto halverziója lenne - sósságában pedig a kaviárhoz hasonlít. A halat vértelenítik, kiszedik a belsőségeket, és sóban tárolják, 3 évig.

Az eljárás gyökere egyébként a hal- és hústartósításhoz köthető - ezzel a tejsavas, rizses, sós erjesztéssel (aminek a különleges íz is köszönhető) őrizték meg több száz évvel ezelőtt az ételek "frissességét."

via, via

címlapfotó

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!