Érdemes-e megmosni a gyümölcsöt, mielőtt beleharapunk?

Érdemes-e megmosnunk a gyümölcsöt, mielőtt beleharapunk? Elárulom, a válaszon nem fogunk különösebben meglepődni.   

A mosatlan, úgymond "összefogdosott és földes" gyümölcsök elfogyasztását egyikünk édesanyja sem ajánlja nekünk jó szívvel. "Mosd meg, mielőtt megeszed!" - hangzik el nap mint nap ezer meg ezer háztartásban országszerte - aztán vagy megmossuk a gyümölcsöt, vagy úgy teszünk, mintha megmostuk volna, vagy hevesen tiltakozunk az intés ellen.

Az a helyzet, hogy az amerikai közegészségügyi hivatal, az (FDA) szerint akkor járunk el helyesen, ha megmossuk a zöldségeket, gyümölcsöket, mielőtt nyersen befaljuk őket - szóval Anyunak igaza van.

Az FDA folyó vízben, mindenféle tisztítószer nélkül javasolja elvégezni a műveletet.

A mosás végeztével tiszta papírtörlővel - ne a sokat használt konyharuhánkkal - dörzsöljük szárazra a gyümölcsök-zöldségek felületét. Sokat segítünk magunkon, ha külön vágódeszkát használunk a húsokhoz és mást a zöldségekhez, gyümölcsökhöz.

Mi a helyzet a csírákkal?

A csírák is nyersen vagy alig hőkezelve kerülnek az ételünkbe. Mivel ezeket nedves és meleg körülmények között nevelik, igen kedvező táptalajt biztosítanak a különböző baktériumoknak - az e.colinak, a lisztériának és a szalmonellának is. Folyó víz alatt mossuk át jól a csírát fogyasztás előtt, de gyerekek, terhes nők és gyenge immunrendszerrel bírók ne kockáztassanak, és hagyják ki az étrendjükből ezeket.

Ezzel együtt a Food Science & Nutrition lapban megjelent egy olyan tanulmány, ami azt állítja, az egyik legkellemetlenebb megbetegedést okozó kórokozót, az e.coli baktériumot nem lehet sima mosással eltávolítani a leveles zöldségek felületéről. Ezzel kapcsolatban azonban az a jó hírünk van, hogy az e.coli viszonylag ritkán van jelen az ételeink felszínén.

Marisa Bunning, a Colorado State University óraadója szerint fontos, hogy a gyümölcsöt-zöldséget csak a fogyasztás előtt tisztítsuk meg, mert a nedvesség kedvez a bacik elszaporodásának. Hozzátette, nem érdemes kefével pucoválni a gyümölcsök felszínét, de a szódabikarbónás áztatás is inkább árt, mint használ.

via TIME

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

szöveg

Címlapról ajánljuk

További cikkek