Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bezár a bulinegyed legrégibb kocsmája, a Wichmann

Bezár a bulinegyed legrégibb kocsmája, a Wichmann. A 32 éve működő műintézmény nemcsak a legrégibb kocsma volt a környéken, de itt volt a legjobb rántott húsos szendvics is.

2002 január, ronda latyakos, téli idő. Gimis csapatommal kedvenc Király utcában lévő teaházunkhoz igyekeztünk - itt ugyanis 16 éves korunk ellenére is kiszolgáltak minket vizipipával. A környék akkoriban nagyon máshogy nézett ki - nagyrészt bedeszkázott üzletek, omladozó vakolatok és szerény kínálatú zöldségesek tarkították a szürke és unalmas környéket. Mivel a Mozaikot sajnos zárva találtuk, a csapat egyik tagja bedobta, hogy menjünk el a "titkos" kocsmába, ami itt van egy sarokra, a Kazinczy elején. Kívülről nem látszik, hogy kocsma van bent, de olcsó, vicces, és a tulaj is híres. Mivel akkoriban döglött macskát könnyebb volt találni a Király utcában, mint kocsmát, ráálltunk. 

Beléptünk az ajtón, a helyi törzsközönség végigmérte tizenéves csapatunkat. Kértünk egy itallapot, a csap mögött álló pultos egy poharat törölgetve az állával a fal felé bökött - ott van. Tisztára, mint egy westernben. hát, így kezdődött az én kapcsolatom a Wichmannal. Később rendszeres látogatójuk lettem, és a mai napig, ha valamelyik külföldi ismerősöm Budapestre látogat, ez az egyik hely, ahová biztos elviszem - csak hogy lásson egy darab igazi retró Budapestet, és hogy megkóstolja a bulinegyed legjobb "street-food"-ját, a wichmannos rántott húsos szendvicset. 

Az azóta eltelt 16 évben rengeteg dolog változott a környéken, de a Wichmann állta a sarat.  A névadó Wichmann Tamás olimpiai ezüst és bronzérmes, kétszeres európai bajnok kenuvilágbajnok 1987-ben nyitotta klasszikus söröző-kiskocsmát, ami túlélte a rendszerváltást, a gomba módra szaporodó környékbeli bárok és szórakozóhelyek tündöklését és bukását, a környék ingatlanboomját, és még a brit stag-partysok hordáit is. 

A tulajdonos a korával indokolta a döntést, belefáradt az üzemeltetésbe. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz a hely sorsa. Annyi biztos, hogy az épületet, amiben a magyar kártyát feltalálták, ahol a századfordulón egy jó népszerű bordélyház működött, és még egy hónapig a Wichmann otthona, évek óta árulják. Ebben a hónapban még biztos nyitva tart a kultikus kiskocsma, úgyhogy még gyorsan igyatok egy nagy korsó hideg sört, és egyetek mellé egy rántott husis szendvicset.

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Bejutott a magyar csapat a Bocuse d'Ordöntőjébe!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!