Ez a rendkívül sós, kissé kesernyés ízű, húsos egynyári növényke a tengerek mellett él, 5-45 cm magasra nő. Magyarországon a Körös-Maros Nemzeti Parkban sós talajában és egyéb sós tavakban is megél. Európában a Balti-tenger, Atlanti-óceán és a Földközi-tenger partjain fordul elő. Kedveli a homokos, iszapos talajt.
Mivel jódban gazdag talajtípusokban él meg, jódtartalma miatt pajzsmirigy-megnagyobbodás esetén ajánlott a fogyasztása. Színe zöld, tört piros vagy sárga-zöld lehet.
Fogyasztása megfőzve, citromos, olívaolajas, fokhagymás szósszal leöntve ajánlott.
Mikor vegyem
Fogyasztása leginkább tavasszal ajánlott, mivel őszre nagyon átveszi a tenger sós ízét.
Letudhatjuk az ünnepi hajsza nagy részét, ha már most elkészítünk egyet-kettőt az alábbi hosszan elálló karácsonyi süteményekből. Nem fognak megromlani, bepenészedni, csak álljuk meg a folytonos rájuk járást!
A sós sütemények különlegesebbé teszik az ünnepi menüt, kiváló alternatívát nyújtva az édességek mellett. Kényeztesd te is családodat saját készítésű sós ínyencségekkel ezen a karácsonyon!