Ibolya

Leírás

A növényi részek triterpénvázas szaponinokat és szalicilsav-származékokat tartalmaznak. Főzete köptető hatású, a gyökeret és a gyökértörzset elsősorban légcső- és hörghurut kezelésében használják. A levelet és a virágot a népi gyógyászatban nyugtatóként is alkalmazzák. Az egész növény mézzel főzve nyálkaoldó, idegnyugtató, a magas vérnyomást csökkenti. Tinktúrája izombénulásnál hatékony bedörzsölőszer. Erős hatású, csak kis mennyiségben használjuk! Szalicilsav tartalma miatt főzete fejfájás, migrén csillapítására is kitűnő.
Virágát édességek díszítésére, cukrok, teák, ecetek illatosítására is felhasználják. Sok női parfüm virágillatának eleme az ibolyaillat. Levelét saláták készítésénél használhatjuk. Sőt a leveleket főve is fogyaszthatjuk levesek, szaftos ételek ízesítőjeként.

Ibolya

Forrás: kertlap.hu

Kalória
-
Fehérje
-
Szénhidrát
-
Zsír
-
Víz
-
Koleszterin
-
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Ibolya

fehérjetartalom

0 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

0 g

gramm ibolya?

Top ásványi anyagok

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0 g

Zsír

ásványi anyagok

szénhidrát

vitaminok

2 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek