Több okból is elkerülhetetlen a téli zöldséghiány a boltokban

Már most biztosan lehet látni, hogy az elkövetkező télen egyes zöldségek és gyümölcsök időszakosan hiányozni fognak az európai boltok polcairól, az elszabadult energiaárak mellett ugyanis nem lehet gazdaságosan megoldani a termelést.

Gyümölcs- és zöldséghiány várható az európai országok nagy részében, mert a jelenlegi mértékű energiaválság kellős közepén nem lehet gazdaságosan megoldani az üvegházas termelést. Persze ez csak egy nehezítő ok a sok közül, azonban már ez is épp elég ahhoz, hogy jelentős zöldséghiány alakulhasson ki a kontinensen. Vajon mit fogunk enni télen?

Ezért lesz elkerülhetetlen a téli zöldséghiány a boltokban

Mind a Copa-Cogeca, az uniós mezőgazdasági termelők szervezete, mind a FoodDrink Europe és a PFP, két nagy élelmiszer-termelői szövetség kénytelen volt üzemeket bezárni illetve a termelést csökkenteni.

Az élelmiszertermelés folyamata sok helyen jelentős mennyiségű energiát használ.

Többek között:

  • a műtrágyázás,
  • a betakarítás,
  • a hűtés és
  • a szállítás területén is megnövekedett költségekkel kénytelenek számolni a termelők.

Például az üvegházas termelés (amely a téli zöldségellátmány nagy részét biztosítja) is komoly problémákkal néz szembe, ugyanis azok gazdaságos működtetése egyszerűen lehetetlenné fog válni ilyen költségek mellett.

A legnagyobb svéd paradicsomtermesztő vállalat, a Nordic Greens már előre közölte, hogy elmarad náluk a téli vetés, mivel nem tudják kigazdálkodni a vele járó költségeket.

Elsősorban az olyan zöldségek esetében lehet számítani hiányra, amelyek télen nem szezonálisak, elsősorban importból származnak, és üvegházban termesztik őket. Többek között a paradicsom, paprika és uborka is ilyen.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?