Több okból is elkerülhetetlen a téli zöldséghiány a boltokban

Már most biztosan lehet látni, hogy az elkövetkező télen egyes zöldségek és gyümölcsök időszakosan hiányozni fognak az európai boltok polcairól, az elszabadult energiaárak mellett ugyanis nem lehet gazdaságosan megoldani a termelést.

Gyümölcs- és zöldséghiány várható az európai országok nagy részében, mert a jelenlegi mértékű energiaválság kellős közepén nem lehet gazdaságosan megoldani az üvegházas termelést. Persze ez csak egy nehezítő ok a sok közül, azonban már ez is épp elég ahhoz, hogy jelentős zöldséghiány alakulhasson ki a kontinensen. Vajon mit fogunk enni télen?

Ezért lesz elkerülhetetlen a téli zöldséghiány a boltokban

Mind a Copa-Cogeca, az uniós mezőgazdasági termelők szervezete, mind a FoodDrink Europe és a PFP, két nagy élelmiszer-termelői szövetség kénytelen volt üzemeket bezárni illetve a termelést csökkenteni.

Az élelmiszertermelés folyamata sok helyen jelentős mennyiségű energiát használ.

Többek között:

  • a műtrágyázás,
  • a betakarítás,
  • a hűtés és
  • a szállítás területén is megnövekedett költségekkel kénytelenek számolni a termelők.

Például az üvegházas termelés (amely a téli zöldségellátmány nagy részét biztosítja) is komoly problémákkal néz szembe, ugyanis azok gazdaságos működtetése egyszerűen lehetetlenné fog válni ilyen költségek mellett.

A legnagyobb svéd paradicsomtermesztő vállalat, a Nordic Greens már előre közölte, hogy elmarad náluk a téli vetés, mivel nem tudják kigazdálkodni a vele járó költségeket.

Elsősorban az olyan zöldségek esetében lehet számítani hiányra, amelyek télen nem szezonálisak, elsősorban importból származnak, és üvegházban termesztik őket. Többek között a paradicsom, paprika és uborka is ilyen.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek