Vitaminmegőrzés felsőfokon

A legjobb megoldás a zöldségek nyers fogyasztása után a párolás. De fedővel vagy anélkül? Sót tegyünk a vízbe? Csak zöldségeket készíthetünk ily módon? Íme a válaszok!

Lékué szilikon párolóbetét

Végre elérkezett a pillanat, mikor a bőség zavarában alig tudunk választani a piaci standok harsogóan friss kínálatából. A kosárban hazavitt zsákmány egy részét elropogtathatjuk magában, de a maradék elfogyasztásakor sem kell beérni kevesebb vitaminnal, ezért párolva készítsük el őket. Mindent a párolásról-gőzölésről, itt és most!

Miért?

Mert bő vízben főzéskor a zöldségek vitamintartalmuk több mint felét elveszítik, míg pároláskor ez a veszteség jóval kisebb, úgy 10–15%-ra tehető.

Mert párolással intenzívebb ízeket kapunk.

Mert alakbarát megoldás, hisz zsiradék hozzáadása nélkül készül az étel.

Mert gyors, és a mai felpörgött világban ez sem elhanyagolandó szempont.

Töltsd meg a karalábét! >>

Hogyan?

  • Pároláskor kevés vízben, lassan, alacsony lángon készítjük az ételt. Gőzöléskor vagy gőz feletti pároláskor az alapanyag nem érintkezik a folyadékkal, a gőzben puhul meg.
  • Sót nem szükséges tenni a vízbe, inkább zöldfűszereket használjunk az ízesítésre, aromája kellemesen átjárja az ételt párolás közben.
  • Az előkészített (mosott, pucolt) kisebb zöldségeket egészben is párolhatjuk, a nagyobbakat vágjuk néhány darabba.
  • Arra ügyeljünk, hogy a különböző zöldségeknek eltér a puhulási ideje. Célszerű egyszerre egyféle zöldséget párolni, így elkerülhető a túlfőzés. Vagy, ha mindenképpen ragaszkodunk többféle alapanyag egyidejű párolásához, kezdjük azzal, amelyet leghosszabban szükséges párolni, és szép sorban kerüljenek bele az egyre rövidebb párolást igénylő zöldségek.
  • Mindig lefedve pároljunk/gőzöljünk.
  • Ne készítsük túl a párolt ételeket, a zöldségek maradjanak frissek, roppanósak. Legyünk résen, egyes alapanyagok nagyon gyorsan elkészülnek, inkább többször ellenőrizzük villa beleszúrásával a puhulás mértékét.
  • Ha nem azonnal tálaljuk, a késznek nyilvánított zöldségeket tegyük rögtön jeges vizes fürdőbe, meggátolva ezzel a továbbfövést.

Nyers táplálkozás – jó ez nekünk? >>

Miben?

Ha (nagyon helyesen) a gőz feletti párolás mellett tesszük le a voksunkat, szükségünk lesz egy párolóbetétre vagy párolódobozra. Kevés vizet engedünk a lábas aljába, beleállítjuk a betétet, elrendezzük rajta a párolni kívánt dolgokat, és rátesszük az edény fedelét.

Még egyszerűbb a dolgunk, ha a Lékué kétszintes párolóbetétet használjuk, ebben egyszerre készíthetjük el a főételt (halat/húst és a köretet).

És a sütve párolásról hallottál már? Ha még nem, itt az ideje megismerkedni a Lékué párolódobozzal, melynek csak egy kis vizet kell önteni az aljára, beledobni a kívánt fűszereket, ráhelyezni a tálcát, arra a párolni kívánt finomságokat, behajtani a doboz tetejét, és irány a sütő!

Lékué párolódoboz

Még több Lékué párolóbetétért kattints a NoSalty Webshopra! >>

Mit?

A közhiedelemmel ellentétben nem csak zöldségeket készíthetünk ily módon. A húsok, halak hőkezelésének is egy sokkal kíméletesebb, egészségesebb módja a párolás, sőt nyársra is fűzhetjük a hús- vagy halfilékockákat a különféle zöldségekkel.

És mit ne pároljunk?

Szerencsére rövid azon zöldségek listája, amit nem javasolt párolással készíteni. Ilyen a bab és a lencse, melyek megpuhulásához nem elég a gőz vagy kevés víz, nem beszélve arról, hogy puffasztó hatásuk csökkenthető a fedő nélküli főzéssel.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...