Nyers táplálkozás – jó ez nekünk?

A nyers táplálkozás hagyománya messzire nyúló gyökerekkel ágazik a múltba: már az ősember is rengeteg bogyós gyümölcsöt, mindenféle terméseket fogyasztott eredeti állapotában.

Abban általános a megegyezés, hogy a zöldségek és gyümölcsök manapság is feldolgozatlan formájukban tartalmazzák a legtöbb vitamint és ásványi anyagot, melyek a hőkezelés hatására (negyven fok fölött) sajnos megsemmisülnek. A nyers táplálkozás ezért arra buzdít, hogy az ételeket olyan formában vegyük magunkhoz, ahogy azok megtermettek: sütés-főzés nélkül, úgy, hogy még a legtöbb, számunkra hasznos energiát tartalmazzák.

Csapvíz kontra ásványvíz >>

Persze manapság ezt nem túl könnyű megvalósítani, hiszen ez az életmód mindenféle előzetes kezeléstől mentes növények fogyasztását írja elő: fagyasztás, párolás sem megengedett, friss hajtások, zsenge termések illeszthetők bele az étrendbe. Úgy tartják, hogy az állati termékeknek, például egy szelet marhasültnek, nincsen semmilyen olyan energiatartalma, ami hasznos lehet az emberi szervezet számára, tehát nincs szükségünk húsra ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, sőt. Arra csak a szuperélelmiszerek képesek, a frissen termelt és szedett termések, melyek új lendületet adnak a szervezetnek.

Legalapvetőbb még az is, hogy semmilyen adalékanyagot, tartósítószert vagy ízfokozót, tehát mesterséges anyagokat nem tartalmazhatnak az élelmiszereink, azok csakis természetes formájukban fogyaszthatóak persze itt nem a fűszerekre gondolunk mint ízfokozókra, hanem az élelmiszergyártásban használt szintetikus összetevőkre. A nyers étkezésnek egyik válfaja a nyers vegán, ami olyan mértékben törekszik a természetességre, hogy kizárólag nyers és tisztán növényi eredetű táplálékokat engedélyez. A nyers ételek elkötelezettjei egyébként igyekeznek organikus eredetű ételeket magukhoz venni, egyik irányzatuk például csakis bio módon előállított élelmiszereket engedélyez.

Saláták receptjei között itt válogathatsz >>

Akárhogyan is, a nyers ételek kultuszában lehet igazság: a friss, vitaminban bővelkedő növények nagy mennyiségű fogyasztása biztos, hogy használ a testünknek, lelassítja az öregedési folyamatokat és felturbózza az immunrendszert. Persze léteznek ételek – pl: gazpacho, gyors krémlevesek –, melyeket egyébként is nyersen fogyasztunk, különösen nyáron. Ha valaki rászánja magát erre az életmódra vagy már hosszabb ideje nyers étkezést folytat, szívesen vennénk, ha beszámolna nekünk a tapasztalatairól!

Az ÖkoSalty korábbi cikkeiért ide kattints! >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Lencsefőzelék egyszerűen

Egyszerű, pénztárcabarát főzelékféle, ami nemcsak az újév első napján tökéletes választás, hanem bármelyik télies hétvégén. Laktató és ízletes, ráadásul gyorsan elkészül, ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...