Világszerte tombol az acaibowl-őrület – De tudjuk egyáltalán, mit eszünk?

A világ menő reggeliző helyei és kávézói már ismerik. Már több helyen kapható Budapesten is. Te tudod, hogy mi az az acai bowl? 

Igyekszem magamat minden aktuális divat őrülettől távol tartani, - és talán éppen ezért történhetett meg, hogy a Harry Potter első részét is sokkal később olvastam, mint a barátaim többsége -, de az acai bowl (ejtsd: ászáj bóvl) ügyében valahogy erősebb volt a kíváncsiságom a tömegekkel szemben való lázadásnál, és végül megkóstoltam.

A acai egy brazil bogyós gyümölcs, amelyet leginkább immunerősítő és antioxidáns hatása miatt tartanak nagyra világszerte. Emellett a kutatók számos egyéb pozitív hatásról is beszámoltak, mint például a bőrfeszesítő, a fogyasztó és a vérkeringés fokozó hatása. Mivel mostanáig csak egyszer kóstoltam, ezeket a jeleket (sajnos) nem tapasztaltam magamon.

Az acait leggyakrabban nyári reggeliként fogyasztják szerte a nagyvilágban selymes péppé őrölve, fagyasztva. Állagra, ízre, színre és élményre olyan, mint egy fagyi, csak éppen superfood mivoltából adódóan sokkal több extra van benne. Az acai bowl (tál) általában sok más finomságot is tartalmaz: banánt és más friss bogyós gyümölcsöket, például epret, málnát, áfonyát, szedret stb. és egy kis granolát vagy magokat, amik még adnak egy csavart az egésznek.

Gyerekkorunk és persze felnőttként is hozzászoktunk ahhoz, hogy aminek finom az íze (például Nutella) az hizlal és/vagy egészségtelen. Éppen ezért nehéz elhinni, hogy ez a brazil bogyós gyümölcs nem csak finom, de még nagyon hasznos is a szervezetünknek.

Az acai felhasználásakor az állag is nagyon fontos. Egy fagyott darab acai azért nem azt az élményt hozza, mint egy szépen feldíszített tál. Néhány helyen friss bogyós gyümölcsökkel és egy kis növényi tejjel lazítják, hogy elérje a – készítő szerinti – legtökéletesebb halmazállapotot. Mert szerintem ebben az acai is éppen olyan, mint bármelyik fagyi: mindenki másként szereti. Van, aki nyalni, más kanalazni szereti jobban, megint mások pedig leves módjára kanállal lassan, mélázva szürcsölgetni. Amit én kóstoltam, az éppenséggel fagyi állagú volt, éppen jónak mondanám, mert mire a tál elpusztításának végére értem, éppen annyira lett kellemesen lottyadt, hogy ne turmixként tekintsek rá, hanem azért még megőrizte méltóságát.

Az ízhatáson túl a vizuális élmény sem utolsó, hiszen a sok szín valósággal életre kel a tányéron és már szinte érezzük is, ahogyan a reggeli közben az extra energiák felénk áramlanak. Egyszerűen lehetetlen az acai bowl-t nem lefényképezni, mert szinte könyörög érte. Meg sem próbáltam ellenállni. Persze jól áll neki a mellette lévő eggs benedict is, de hát az vesse rám az első követ, aki a hollandis tojáscsodára nemet tud mondani. Fogadjunk, nektek sem menne!

És bizony az acai már nem csak egy nyugati hóbort többé, hanem itthon is kapható. Például az Anjuna Ice Pops és a Flow Specialty Coffee Bar & Bistro kínálatában. Ki kapott kedvet a megkóstolásához? Majd meséljétek el, milyen volt!

És ezt olvastad már az ízHuszáron?

6 új hullámos cukrászda, ami nem fog csalódást okozni

Címlapról ajánljuk

A korai zsenge zöldborsóból készült a késői tavasz legjobb pesztója

A jóidő apró, zsenge és zöld sztárja, a magyar konyha elengedhetetlen alapanyaga, a nosztalgikus nyári fejtegetések alanya. Reméljük, mindenki rájött, hogy melyik hüvelyesről van szó: igen, a zöldborsóról! Fogtuk az idei első friss termést, és nem megszokott módon pesztót készítettünk belőle. Bár az ötlet elsőre merésznek tűnhet, mégis muszáj lesz kipróbálnod otthon.

Kristyán Fanni