Így lehetsz jobb vendég a pincérek szerint

Egy étteremben, vendéglőben a pincér az egyik legfontosabb ember (a szakács mellett), aki az ételünket, italunkat szervírozza, tanácsot ad, és segít választani, ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan viselkedünk vele.

Három vendéglátóssal beszélgettünk, akik elárulták, miben kellene változniuk a vendégeknek ahhoz, hogy mindenki számára kellemesebb legyen az együtt töltött idő:

Kedves pincérnő
3 vendéglátós árulta el, miben kellene változniuk a vendégeknek

1.) Nem köszönünk

„Általában, ha bejön egy vendég az étterembe, akkor már le lehet róla olvasni, hogy milyen. Például a köszönés, vagyis annak hiánya alapján. Ez a dolog engem már az elején fel tud idegesíteni. Ha én előre köszönök és üdvözlöm, akkor elvárható lenne, hogy visszaköszön!” - magyarázza Misi, aki egy vidéki szállodában dolgozik. Hasonlóról beszélt Anna és Jani is, akik budapesti éttermekben felszolgálók:

Nem köszön, mintha szellemek lennénk. Helyet foglal, és várja a csodát, hogy észrevegyük

- mondja Anna.

Jani szerint néhány vendég a „kérem” és a „köszönöm” szavakat sem ismeri.

2.) Idegesítő, ismétlődő kérdések

A vendéglátósok abban egyetértettek, hogy ha a vendéget valami érdekli, vagy nem tud dönteni az étel, ital kapcsán, akkor tegyen fel kérdéseket. Vannak azonban olyan idegesítő kérdések, amiket nap mint nap többször is hallanak, és ezektől a falra tudnak mászni:

  • „Megoldható, hogy gyorsan kész legyen az étel? Sietünk!”
  • „Ennyi borravaló elég lesz?”
  • „Milyen minőségi borotok van, ami olcsó?”
  • „Merre van a mosdó?” (Amikor teljesen nyilvánvaló, hol van.)

Misi és Jani hozzáteszi, hogy a kérdések mellett az is zavaró, ha a vendégek csettintéssel jelzik feléjük, hogy akarnak valamit.

3.) Fontosabb a Wifi-jelszó, mint az együtt töltött idő

„Ne azért jöjjenek étterembe, hogy utána egymáshoz nem szólva csak a telefont nyomkodják” - hördül fel Anna, aki szerint egyre gyakoribb, hogy a párok elsőként a Wifi-jelszót kérik tőle, amikor az asztalnál helyet foglalnak.

A felszolgáló is ember, és vannak rossz napjai

Anna, Misi és Jani szerint is van miben változnia a vendégeknek, elsősorban abban, hogy emberként tekintenek rájuk:

a vendégek sokszor hajlamosak a pincért nem emberszámba venni, mivel kiszolgálja őket és fizetnek érte. Ez sokakból elő tudja hozni a lekezelő stílust. Elfelejtik, hogy ez is egy munka, aminek ugyanakkora értéke van, mint bármelyik másik állásnak

- mondja Misi.

Anna is tapasztalta már ezt a problémát:

„Néhányan a felszolgáló szóból csak a 'szolgáló'-t veszik észre, és úgy beszélnek, jeleznek, mintha mi senkik lennénk hozzájuk képest.”

Hol a jatt?

Végezetül a három vendéglátóst a borravalóról is kérdeztük:

  • Anna: „Jogos, hogy nem ad valaki borravalót, ha elmondja, mi volt az oka. Persze nem utólag, hanem a probléma felmerülésekor... Vannak helyek, ahol a számla már tartalmazza a szervízdíjat. Én kedvelem, hogy ilyen rendszerrel bíró étteremben dolgozok, mert például a franciák, olaszok nem adnának jattot.”
  • Misi:„Van, ahol a számlával együtt felszámolnak szervízdíjat is. Ilyenkor szerintem nem kötelező adni, de jól tud esni, ha egy plusz bankót otthagynak. Ez azért is fontos lehet, mert sok helyen viszont a pincér szinte csak a borravalóból él meg, mert így van kifizetve. Ahol meg lehet tartani a borravalót, ott az órabér alacsony, vagy csak egy minimális fixbér van. Összességében mindenki annyit ad, amennyit szeretne, de illik valamennyit adni.”
  • Jani: „A jatt egy fontos és meghatározó tényező a vendéglátásban. A vendég is minősíti magát, ha vastag borravalót hagy maga után. De ha elégedetlen, természetesen megértjük, hogy nem ad.”

Szerző: Fenes Gabriel

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban sincs hiány nálunk:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...