Végre kiderült, melyik a legjobb gyorséttermi sült krumpli

Egy időben négy gyorsétteremben tartottak helyszíni szemlét a NÉBIH ellenőrei, ahol a helyben kapható sült krumplik készítési körülményeit ellenőrizték.

Napjaink egyik legkedveltebb ételei között tartják számon a bő zsiradékban sült burgonyát, ami szinte valamennyi gyorsétkezde kínálatában megtalálható.A sült krumpli felnőttek és gyermekek körében egyaránt nagyon kedvelt ennivaló. Sokan otthonukban is gyakran készítik köretként, esetleg önmagában harapnivalóként ezt az ételt.

A NÉBIH munkatársai ezúttal négy gyorsétteremlánc (Burger King, BelFrit, McDonald’s, KFC) egy-egy üzletében vizsgálta a sült krumplik

  • előállítás körülményeit
  • a felhasznált alapanyagokat
  • az előállítás élelmiszerbiztonsági szabályozottságát és körülményeit
  • a higiéniai előírások teljesülését
  • a burgonyasütés technológiáját
  • és a késztermék kezelését
  • laboratóriumban ellenőrizték a használatban lévő sütőzsiradékot
  • próbavásárlás keretében a készterméket is megvizsgálták

A burgonya, ami sajnos nem magyar

Három helyszínen használnak gyorsfagyasztott, elősütött hasáb vagy szalmaburgonyát (Burger King, KFC, McDonald’s), melyet szigorú belső szabályozás mellett sütnek és tárolnak. A negyedik helyen pedig elősütött alapanyaggal dolgoznak. Az ellenőrzések idején egyik üzletben sem magyar előállítású burgonyát használtak fel - számolt be a vizsgálatról részletesebben a NÉBIH blogja, a Szupermenta.

A sütőzsiradék

Mind a négy vizsgált vendéglátóhelyen mintát vettek a használatban lévő, forró sütőolajból, és laboratóriumban vizsgálták, hogy poláros komponens tartalmuk megfelel-e a rendeletben meghatározott határértéknek. Jó hír, hogy a vizsgált használt sütőzsiradékok egy esetben sem lépték át a megállapított határértéket.

A sütéstechnológia

Három esetben automata sütőberendezéssel rendelkeznek az éttermek. A sütéshez növényi alapú sütőzsiradékot használnak, amelyet 12 sütés után, illetve 5 sütés után a rendszer folyamatosan átszűr, így eltávolítják a lebegő törmeléket, melynek jelenléte rontja a zsiradék minőségét. A sütőzsiradék elhasználtságának mértékét naponta többször ellenőrzik, amit regisztrálnak is. A zsiradék teljes cseréje a kapott érték alapján szükség szerint történik.

A sózás

A megsült burgonyát közvetlenül sütés után kézi szórással megsózzák. A készre sütött burgonyákat megfelelő hőmérsékleten tartják. Belső szabályzás alapján a sütést követő 7 percig adhatják ki a fogyasztónak, ezt követően az esetleges „maradékot” leselejtezik.

Az egyik étterem technológiája eltér a többiétől, mert a fogyasztó megrendelését követően, frissen sütik ki a burgonyát. A sózás, egyéb fűszerezés is a fogyasztó kérésére történik, vagy elmarad.

A gyorséttermi sült krumplik végső népszerűségi listája

Végezetül nem maradhatott ki a nagy sültkrumpli-tesztből a kóstolás. A sült krumplikat véletlenszerűen kiválasztott vásárlók pontozták íz, illat, állomány, szín és alak alapján, ebből állították össze a végleges listát:

  • Burger King
  • BelFrit
  • McDonald’s
  • KFC

Fontos megjegyzés, hogy a mért értékek tájékoztató jellegűek, a minta egyedisége, véletlenszerűsége és a homogenitás hiánya miatt következtetés levonására nem alkalmasak.

Ez is érdekelhet!

Ezeket olvastad már?

Sült krumpliból krémlevest!

Sült krumpliból leves? Igen, ez tényleg létezik. Ahogy más zöldségeknek, mint a paprika vagy a sárgarépa, úgy a krumplinak is jól áll a főzés előtti sütés.

Gréti
Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek