Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Végre kiderült, melyik a legjobb gyorséttermi sült krumpli

Egy időben négy gyorsétteremben tartottak helyszíni szemlét a NÉBIH ellenőrei, ahol a helyben kapható sült krumplik készítési körülményeit ellenőrizték.

Napjaink egyik legkedveltebb ételei között tartják számon a bő zsiradékban sült burgonyát, ami szinte valamennyi gyorsétkezde kínálatában megtalálható. A sült krumpli felnőttek és gyermekek körében egyaránt nagyon kedvelt ennivaló. Sokan otthonukban is gyakran készítik köretként, esetleg önmagában harapnivalóként ezt az ételt.

A NÉBIH munkatársai ezúttal négy gyorsétteremlánc (Burger King, BelFrit, McDonald’s, KFC) egy-egy üzletében vizsgálta a sült krumplik

 • előállítás körülményeit
 • a felhasznált alapanyagokat
 • az előállítás élelmiszerbiztonsági szabályozottságát és körülményeit
 • a higiéniai előírások teljesülését
 • a burgonyasütés technológiáját
 • és a késztermék kezelését
 • laboratóriumban ellenőrizték a használatban lévő sütőzsiradékot
 • próbavásárlás keretében a készterméket is megvizsgálták

 

A burgonya, ami sajnos nem magyar

Három helyszínen használnak gyorsfagyasztott, elősütött hasáb vagy szalmaburgonyát (Burger King, KFC, McDonald’s), melyet szigorú belső szabályozás mellett sütnek és tárolnak. A negyedik helyen pedig elősütött alapanyaggal dolgoznak. Az ellenőrzések idején egyik üzletben sem magyar előállítású burgonyát használtak fel – számolt be a vizsgálatról részletesebben a NÉBIH blogja, a Szupermenta.

A sütőzsiradék

Mind a négy vizsgált vendéglátóhelyen mintát vettek a használatban lévő, forró sütőolajból, és laboratóriumban vizsgálták, hogy poláros komponens tartalmuk megfelel-e a rendeletben meghatározott határértéknek. Jó hír, hogy a vizsgált használt sütőzsiradékok egy esetben sem lépték át a megállapított határértéket.

A sütéstechnológia

Három esetben automata sütőberendezéssel rendelkeznek az éttermek. A sütéshez növényi alapú sütőzsiradékot használnak, amelyet 12 sütés után, illetve 5 sütés után a rendszer folyamatosan átszűr, így eltávolítják a lebegő törmeléket, melynek jelenléte rontja a zsiradék minőségét. A sütőzsiradék elhasználtságának mértékét naponta többször ellenőrzik, amit regisztrálnak is. A zsiradék teljes cseréje a kapott érték alapján szükség szerint történik.

A sózás

A megsült burgonyát közvetlenül sütés után kézi szórással megsózzák. A készre sütött burgonyákat megfelelő hőmérsékleten tartják. Belső szabályzás alapján a sütést követő 7 percig adhatják ki a fogyasztónak, ezt követően az esetleges „maradékot” leselejtezik.

Az egyik étterem technológiája eltér a többiétől, mert a fogyasztó megrendelését követően, frissen sütik ki a burgonyát. A sózás, egyéb fűszerezés is a fogyasztó kérésére történik, vagy elmarad.

A gyorséttermi sült krumplik végső népszerűségi listája

Végezetül nem maradhatott ki a nagy sültkrumpli-tesztből a kóstolás. A sült krumplikat véletlenszerűen kiválasztott vásárlók pontozták íz, illat, állomány, szín és alak alapján, ebből állították össze a végleges listát:

 • Burger King
 • BelFrit
 • McDonald’s
 • KFC

Fontos megjegyzés, hogy a mért értékek tájékoztató jellegűek, a minta egyedisége, véletlenszerűsége és a homogenitás hiánya miatt következtetés levonására nem alkalmasak.

Ez is érdekelhet!

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kissy
Kissy Mon, 2017-05-01 13:53

nálam a Belfrit magasan vezet, aztán a mekis. a Burgernek szerintem kifejezetten vacak a krumplija, a KFC-vel nem lenne baj, ha néha meg is lenne sózva.