Vaníliás fehér torta karácsonyra

Egy különleges édességet szerettem volna készíteni, mely egyaránt méltó dísze az ünnepi asztalnak, és szolgál desszert-alternatívaként is a bejgli ellenzőinek.

Vaníliás fehér torta recept

Már nagyon rég óta szemezek ezzel a tortával, de még sosem veselkedtem neki a dolognak. Aztán jött a szerkesztőségi kihívás, sütni kellene valami olyan karácsonyi desszertet, ami eltér a megszokott ünnepi menü tételeitől, és akár még dísze is lehet az asztalnak. Így jött az ötlet, hogy az évek óta vágyott desszert elkészítése ne csak egy tologatott terv, hanem egy igazi ünnepi feladat legyen. Ez a magas, hófehér csoda egyébként is mindig is az év fénypontját, a karácsonyi ünnepeket juttatta eszembe.

Sokat nézelődtem a különböző fehér torta receptek között, hátha rálelek a tökéletes kombinációra, de nem volt egyszerű a feladat. Mindenképpen krémes külsőt akartam, nem fondantot vagy marcipánt, de nem akartam engedni a fehér színből sem. Idővel persze rájöttem, hogy ez a kettő együtt nem feltétlenül fog működni. A fehér csoki is kiesett, író nem volt kéznél, így maradt az egyszerű vajas krém, egy kis vaníliával megbolondítva. Így viszont persze nem hófehér a végeredmény, ezzel egy kicsit csaltam, de remélem ezt elnézitek nekem.

Vaníliás fehér torta recept

A másik kihívást a tortalapok elkészítése jelentette, mivel be kell valljam, hogy nincs otthon két pontosan egyforma, 20 centiméter körüli tortaformám. Ez már nem sokáig lesz így, mivel az új kihívást egy három tortalapból készült, hat lapos csodában találtam meg. Na de erről majd máskor... Szerencsére a sütést a Lecsó főzőiskolában ejtettem meg, ahol a rendelkezésemre állt két tizennyolc centiméteres példány, úgyhogy a forma kérdésében könnyű dolgom volt. A sütéssel azonban akadtak problémák. Egyszerre sütöttem a kettőt, ennek pedig a sütő nem igazán örült. Ez abban nyilvánult meg, hogy a torták közepe nem igazán akart rendesen átsülni, a szélük viszont egyre sötétebb árnyalatot öltött. Végül azért csak megszilárdultak, de lehet, hogy legközelebb inkább külön próbálkozom.

Vaníliás fehér torta recept

Fontos, hogy a torták sütésénél nagyon odafigyeljünk, hiszen ha száraz, nehéz tésztát kapunk, akkor megette a fene az egészet. Akkor az igazi, ha könnyű, világosbarna, és persze szilárd a közepe. A krém már gyerekjáték, én a közepét is jó vastagon megpakoltam, úgy az igazi. Ezzel persze érdemes vigyázni, nehogy megcsússzon a dolog. A tetejét, csak hogy igazán ünnepi legyen, cukorpálca darabokkal és gránátalmával díszítettem.

A Vaníliás fehér torta receptjét itt mentheted el

A dekorációt köszönjük a Butlers-nek! A helyszínt a Lecsó Főzőiskola biztosította.

Címlapról ajánljuk

További cikkek