Ünnepi csokoládés mandulatorta

E heti gasztrobloggerünk, Chloe, egy finom és egyszerű csokoládés mandulatortát ajánl – készítsétek el ti is, hogy már karácsony előtt ünnepi hangulatba kerüljetek!

Beköszöntöttek a mínuszok, és a táj is hófehérbe borult – mit jelent ez? Hogy végre bűntudat nélkül süthetjük a finomságokat, hisz tulajdonképpen a lakást fűtjük! Azt persze mindannyian tudjuk, hogy a december mindennek, csak a fogyókúrának nem hónapja, de attól még azért ott szokott motoszkálni a lelkiismeret-furdalás a sokadik elfogyasztott sütemény után. Szerencsére mára már sok család tűzi ki célul az egészséges életmódot, azonban ez az adventi készülődésben általában elbukik, hisz hogy lehetne egészséges az, amiben 15 dkg cukor van?Igenis lehet, de ez nem a csodaédesítőszereknek köszönhető (amúgy se együnk olyat, mert méreg), hanem szimplán felfogás kérdése. Lehet, hogy az a 15 dkg (egyébként barna, tehát kevésbé vészes) cukor a sütiben a felszedett kilókhoz vezető út egyik mérföldköve, de ugyanakkor az édesség – ne tagadjuk – igenis örömet okoz. Hivatalosan is, hisz mindenki tudja, hogy a csoki - amivel szintén nem spórolunk ilyenkor - boldogsághormont termel.Az öröm pedig, lássuk be, a legegészségesebb dolog. Legyen az a konyhában eltöltött idő, a sütés öröme, a családunkról való gondoskodás tudata vagy egyszerűen az eredmény elégedett elfogyasztása egy finom kávé mellett. Süssünk tehát sütit, ezerrel! Tökéletes egy nyugis adventi hétvégére ez a belül krémes, felül ropogós csokoládés mandulatorta. Később pedig akár a karácsonyi vacsoraasztalon is megállja a helyét!

{ GALÉRIA = title:Csokol%C3%A1d%C3%A9s%20mandulatorta%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7 }

Hozzávalók

  • 20 dkg jó minőségű étcsoki
  • 15 dkg barna cukor
  • 4 ek. víz
  • 17 dkg vaj, feldarabolva
  • 2 dkg őrölt mandula
  • 10 dkg hántolt, szeletelt mandula
  • 3 ek. liszt
  • 5 tojás, szétválasztva
  • késhegyni sütőpor

Elkészítése

  1. Kivajazunk egy 24 cm átmérőjű tortaformát.
  2. Egy lábasban megolvasztjuk az étcsokit. Hozzáöntjük a cukrot, és elkeverjük. Három percig melegítjük, közepes hőfokon, majd hozzáadjuk a vizet. Gyorsan elkeverjük a sercegő, lávaszerű keveréket. Ezután könnyedén elolvad a cukor.
  3. Mikor a keverék homogén, hozzákeverjük a vajat is, és levesszük a tűzről.
  4. A csokis masszához hozzáadjuk a sütőport, a lisztet és a kétféle mandulát. Elkeverjük, majd kitesszük a teraszra hűlni.
  5. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. Behozzuk a teraszról a csokis masszát, és belekeverjük a tojássárgáját. Az egészet óvatosan összeforgatjuk a tojásfehérjével.
  6. A tésztát a kivajazott sütőformába öntjük. 180 fokon 20-25 percig sütjük. Figyeljük a sütőt, mert sütőfüggő, mennyi idő alatt készül el. Akkor jó, ha a teteje felemelkedik és megrepedezik.

Chloe receptjei a NoSaltyn >>

Chloe blogja >>

Chloe blogja a Facebookon >>

Hozzászólások

tun76

Ezt feltétlenül elkészítem. Nem tennéd fel a nosalty-s receptjeid közé, hogy el tudjam menteni? :-) köszönettel tun

Törölt felhasználó

szia! megkérdezem, hogy olyat lehet-e :)

Törölt felhasználó

Szia kérdésem lenne,hogy lehet blogja valakinek?Mit kell tennem.Tudom,kicsit hülyén hangzik,ce már nem mai csibe vagyok, csak egy kis indítás kell.Köszi el?re is.

Törölt felhasználó

kedves Zsuzsa! az én blogom a blogspoton m?ködik, és egy gmail.es e-mail címre van szükség hozzá (ha nincs, akkor gmail.com-on a nagy hozzon létre egy fiókot gomb). Ha ez megvan, fel kell menni a blogspot.com-ra, bejelentkezni az e-mailcímmel, és onnantól kezdve lépésr?l lépésre segít az oldal :)

Évi néni

Ez a recept nagyon ott van. Csak ilyet szabadna ennünk. Biztosan elkészítem. Üdv: Évi néni

Törölt felhasználó

kedves Évi néni! nagy rajongója vagyok a receptjeinek, köszönöm a kommentet! Jó sütést :)

tun76

Ma megsütöttem. Már a recept olvasásakor tudtam, hogy ez hamar el fog fogyni... Nem bírom abbahagyni az evést... isteni... De áruld el légyszíves miért kell kih?teni a csokis keveréket? és miért kell f?zni? én simán vízg?zön megolvasztottam, hozzáraktam amit kell. (vízt?l kicsit bes?r?södött, de a vaj megoldotta a dolgot, bár a g?zön kellett hagyni egy kicsit. Utána szépen mindent hozzákevertem és nagyon ott van... Köszi, hogy megosztottad.

Törölt felhasználó

Szia! Én soha sem olvasztok csokit vízg?z felett, mert lusta vagyok :) pedig nemrég kaptam anyukámtól egy nagyon jó kis merül? forralót, de a sima lábasban olvasztás nekem jobban bejött, mert nem kell külön vizet forralni, csak odafigyelni, nehogy lekapja. F?zni tulajdonképpen nem kell, csak hagyni, hogy minden elolvadjon, de gondolom ez nálad is megvolt. Kih?teni azért kell, mert ha a tojássárgáját valami forróba tesszük, a forróság összekapja a tojást. Kb ahogy a rántotta készül :) Nem láttam még, de anyukám minden egyes sütésemnél elmondja, így mindig kih?töm inkább :)) egyébként nagyon örülök, hogy ízlik neked a torta! Nagyon szép ünnepeket kívánok :)

Törölt felhasználó

Szia, nagyon tetszik a recept és majdnem belefér a taplalkozasomba, azt a 3 kanál lisztet nem számítva... Szerinted helyettesithetem mandulaliszttel?

Törölt felhasználó

szia! szerintem úgy is simán m?ködik. Egy picit töményebb lesz, mint ez, de ilyen mértékekben már nem számít :D

Mazsola26

Szia! Remek recept. Megcsináltuk a lányommal. Egy gombóc vanília fagyival ettük, egyszer?en isteni!!! Köszi!!! :))

Törölt felhasználó

hú, de jól hangzik! :)) boldog ünnepet!

cloover

Szia! Nagyon tetszik a recept! Meg is csinálom, de szerinted 26 cm-es tortaformába, hogyan man?verezzek?

Mazsola26

Én is abban sütöttem meg. Picivel alacsonyabb lett, de az élvezeti értékén semmit sem rontott. :D

Törölt felhasználó

köszi Mazsola26! :))) jó sütést, boldog ünnepet nektek!!

Mazsola26

Jajj, nem akartam ám belekontárkodni... :)) Békés, boldog ünnepeket neked is!!

brditta

Ma István névnapozásra megsütöttük a tortát és az ünnepeltek nagyon elégedettek voltak, Szilveszterre is ilyet rendeltek. Amilyen egyszer? és követhet? volt az elkészítése annál 1000x jobb lett az az ízbomba, amit kaptunk. Erdei gyümölcsös szósszal tálaltuk. :) Nagyon köszönjük a receptet! :)

Törölt felhasználó

örülök, hogy bevált, boldog új évet nektek! :))

Törölt felhasználó

A holnapi szilveszteri bulira szerettem volna"el?re dolgozni". Ahha. Annyira finom, h oda már nem jut. "újratervezés" Holnap újra sütés... Szerencsére tényleg nagyon klassz haladós recept. ...és már rutinom is lett... Köszönöm szépen. BUÉK!

turikati

Szilveszterre elkészítettem, nagy sikert aratott. Vanília fagyival, tejszínhabbal és pirított mandula és feny?mag keverékével tálaltam. Igazi ünnepi desszert. Ajánlom mindenkinek. :)

mikka

Én is szilveszterre készítettem, és egy morzsa sem maradt bel?le. Nyírfacukorral és vaníliaaromával kissé édesített mascarponét és bogyós gyümölcsöket tettem a tetejére, így a gyümölcsök kicsit savanykás ízhatása szépen ellensúlyozta a torta tömény (de finom) csokiízét. Azt hiszem még lesz folytatása a dolognak. Ja, a lisztet is kihagytam, helyette darált dió került bele. Isteni volt!

Törölt felhasználó

Megsütöttem a tortát, mennyei volt!

dejongemoni

Na éppen kifogytunk a karácsonyi-szilveszteri sütib?l, itt az ideje, hogy újra süssek valamit. :)

Törölt felhasználó

Tökéletes lett! :) Nagyon köszönöm!

Törölt felhasználó

én még nem sütöttem meg majd meg fogom sütni

Címlapról ajánljuk

További cikkek