Újkrumpli - a fogyókúrázók kedvence

Végre itt az újkrumpli szezonja! Friss, zsenge termés, a jó idő első zöldségeinek egyike, ráadásul idősebb társához képest talán még finomabb is!

Újkrumpli saláta melegen recept

Az újburgonya a fogyókúrázók és a háztartást vezetők kedvence: előbbiek magas víz- és alacsony kalóriatartalma miatt kedvelik, utóbbiak azért, mert pikk-pakk köret, hámozás nélkül megfőzhető-süthető, isteni étel. Az újkrumpli szinte teljesen más öregebb társához képest: vasat, foszfort nagy mennyiségben tartalmaz és rengeteg éltető nedvességet. Május környékén már kapható a piacokon egy-egy helyen, igaz, javarészt még drágán, 500 forint körüli áron, persze ez hamarosan és fokozatosan lemegy 100-200 környékére.

Az előre hámozott krumpliszemeket jobb elkerülni, mert az újburgonya nagyon hamar veszít nedvességéből és így már korántsem biztos, hogy valóban friss áruhoz jutunk. Amúgy is: minek hámozni a kis szemeket, amikor megőrzik a vitamint főzés közben és sokkal finomabb a végeredmény. Mivel szinte hártyaszerű héjról van szó, fölösleges kalóriákkal sem bombázza a szervezetünket, de az értékes ásványi anyagokat, C-vitamint megőrzi, ha így használjuk fel. Mások nem szeretik, ha a krumplin rajta marad a héja, mert felpöndörödhet és ez zavaró étkezés közben. Ízlés dolga, annyi biztos, hogy túl sok főzés nem szükséges, sós vízben jó 7-8 perc alatt készen lesz, ha serpenyőbe tesszük (nekem ez a kedvencem), meg is piríthatjuk egy leheletnyi olívaolajon, a végén bolondítsuk friss zöldfűszerekkel.

Aki igényli, némi tejföllel, joghurttal is meglocsolhatja a végén a krumplit. Mindig apró szemeket válogassunk vásárláskor, ezek általában finomabbak, s vizsgáljuk meg alaposan őket: ne legyen egyik se puha, gumiszerű, mert akkor biztos, hogy már nem teljesen friss a zöldségünk.

NoSalty tipp

Semmi esetre se készüljön belőle krumplipüré! Vessük el a gondolatot, bármilyen csábító, ugyanis csak vizes katyvaszt fogunk kapni minden igyekezetünk ellenére.

10 dekájában mindössze 70 kalória található, így előszeretettel kísérleteznek vele a fogyni vágyók, hogy számos étkezésben kiváltsák az egyébként hizlaló köreteket és újburgonyával helyettesítik őket. Kétségtelenül nyerő elképzelés, de mint mindig, a túlzásba vitt, egyoldalú táplálkozást kerüljük.

Hozzászólások (6)

szilumilu

10 dkg-ban 70 kalória? Ezt meg hogy sikerült kiszámolni? A nyers krumpli sütés-f?zés nélkül lehet hogy 70 kalóriát tartalmaz, de nem elkészítve, sütve-f?zve, bármilyen ételként tálalva. 10 dkg sült krumpli 160 kalória, a leghízlalóbb ételek egyike. Semmi tápértéke, üres kalória, szénhidráttartalma is magas, keményít?tartalma úgyszintén, és diétába semmilyen formában nem illeszthet? be. Magas a glikémiás indexe is, úgyhogy már csak ezért sem. És ha azt vesszük, hogy 99%-ban nem esszük magában, hanem körteként, akkor meg végképp nem ajánlott. Hiába laktat, a vércukorszintet az egekbe emeli, az hirtelen visszaesik mert GI-je magas, és 1 óra múlva az ember megint éhes. Falun sok helyen a disznókkal etetnek krumplihéjat és krumplit, hogy hízzanak... na meg kukoricát...

Törölt felhasználó

nem vagyok dietetikus, nem tudok fejb?l kalória értékeket, de azért a sült krumpli nem a krumpli miatt magas kalóriaérték?, hanem a magába szívott olaj miatt. a f?tt újkrumpli bizonyára más értékeket mutat. a GI-r?l, szénhidráttartalomról nem nyilatkozom, ahhoz nem értek.

Törölt felhasználó

A kalóriatartalma tényleg nem sok,de aki fogyózik,az tudja,hogy a szénhidrátot kell kerülni,az pedig nem kevés az újkrumpliban.

Zsuzsamama56

Én fogyókúráztam a m?tétem után,és diabéteszes írta ki a diétát.Mell?zni kellett a szénhidrátot,így a burgonya is szerepelt a listán, minden formában kerülend?.

witch

Hat, nem tudom, de en ugy latom, hogy itt az ujkrumplirol van szo aminek magas a viztartalma. A sutest is csak leheletnyi olivaolajon ajanlja a cikk iroja.

Törölt felhasználó

Ez a cikk egy orbitális baromság.A burgonya minden formálya mèg kimondva is hizlal,nemhogy elfogyasztva.Fogyisok esl?számú tiltólistás kajája........pfffff. A paleo dièta is tiltó listára tette.Meg szerintem az összes többi.

Címlapról ajánljuk

11 húsleves-variáció, ami anyu és nagyi főztjére emlékeztet

Gőzölgő-aranyló húsleves, melybe annyi sárgarépa, zeller, fehérrépa, karalábé, cérnametélt és főtt hús kerül, amennyi nagyi merőkanalába belefér. Te milyen hússal szereted? Kerül bele nálatok gyömbér? Esetleg citrom? Próbálj ki különféle variációkat, és gubózz be egy tál isteni húslevessel, mert annál jobb nincs is!

Nosalty

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek