Újbor, liba és Márton nap minden mennyiségben!

Az ország egyik legpatinásabb szállodája, a Gellért immár harmadik alkalommal hívja a bor- és gasztrokultúra szerelmeseit a Márton napi Borfesztiválra. (x)

A fesztivál története 2011-ben kezdődött, ekkor döntött úgy a szálloda vezetősége, hogy hagyományteremtő szándékkal borfesztivált rendez Márton nap idején. A különleges helyszínen - azaz a Gellért patinás falai között - a vendégek egyszerre ízlelhetik meg a legkiválóbb pincészetek új- és óborait, valamint a mesterszakácsok által megálmodott libaételeket a libakolbásztól kezdve a libacombon keresztül egészen a libamájig, ezzel hangsúlyozva a gasztronómia és a borkultúra egységét.

Már az első rendezvény is nagy népszerűségnek örvendett, majd ezer látogatót vonzott az 50 kiállító borász, az érdekfeszítő borismereti előadások, és az estét méltóképpen lezáró Váczi Eszter koncert. A nagy érdeklődésnek köszönhetően tavaly már három naposra bővült a Márton napi Borfesztivál, 90 kiállító vonult fel, a nagyközönség többek között olyan pincészetek boraival ismerkedhetett, mint a Bock, a Dúzsi, a Frittmann, a Gere, a Nyakas vagy a Szeremley. Olyan új- és kézműves borokat kóstolhattak, amelyek hazánk legnevesebb borászainak munkáját dicsérik. A fesztivál adott otthont továbbá az ország top 25 séfjének receptjeit felvonultató, “A Mangalica” c. könyv bemutatójának, ezen kívül pedig két vidéki csúcsétterem is vendégszerepelt a Gellért Sörözőben Magyarország egy-egy híres borvidékéről. Esténként érdekfeszítő gasztronómiai előadások színesítették a programot, a fesztivál első két napján pedig sztárfellépők adtak koncertet.

A szándékból mára hagyomány lett, idén harmadjára üdvözölhetjük a Márton napi Borfesztivált. Az előttünk álló hétvégén - november 8-tól 10-ig - a Gellért épülete a Fürdőcsarnokkal összenyitva 3000 m2-es fesztiválszíntérré alakul át, és három napon át várja a vendégeket. Az eseményen, az előző évek hagyományait folytatva, a hazai borvidékek legjobb pincészeteit vonultatják fel, lehetőséget adva a bemutatkozásra. Alapvető céljuk a honi borkultúra népszerűsítése egyrészt a már méltán híres és elismert nagyobb pincészeteken keresztül, másrészt az eddig kevéssé ismert kisebb borászatok vendéglátásával.

Az estéket borvacsorákkal teszik csábítóvá. Ez alkalommal egy-egy négyfogásos vacsora keretében a tányérunkon keresztül átléphetjük Magyarország határait, és egy kulináris körútra indulhatunk négy európai nemzet jellegzetes Márton napi ételét megízlelve. A borvacsorák házigazdája Váncsa István lesz, aki egyedülálló stílusával és gasztronómiai szakértelmével színesíti az estét. A borfesztivál harmadik napján szenzációs Sunday Brunch invitál egy nemzetközi Márton napi gasztro-túrára az asztal körül, ahol természetesen főszerepet kap az újbor is.

Természetesen különleges, borok ihlette édességekből sem lesz hiány, Raj Ráchel tortatervező stílusosan lúdláb torta-variációval lepi meg a Márton napi Libator Túra vendégeit. A látványában és ízvilágában is egyedi és izgalmas tortakölteményeket az etyeki Kertész pincészet válogatott borait felhasználva álmodta meg. A desszert-kollekcióval, ahogy azt a művészien elkészített tortáinál megszokhattuk, ezúttal is minden érzékre igyekszik hatni, s olyan válogatást tervez, ami szemnek és szájnak egyaránt ingere lesz.

Esténként a Fürdőcsarnok videodiszkóval és koncertek sorával várja vendégeit, így a kulináris kalandozásokat kulturális csemegék teszik „ízesebbé”: fellép a Budapest Bár zenekar, a Kistehén Tánczenekar, a Kerekes Band és az Intim Torna Illegál. Természetesen nemcsak a nagyokat, a kicsiket is szeretettel várják. A fesztiválon sokszínű gyermekprogramokon keresztül ismerhetik meg hazánk és az európai kultúrkör Márton napi népszokásait. (x)

A Márton napi Borfesztiválról további információkat itt találsz >>>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>>

Címlapról ajánljuk

További cikkek