Egy újabb sikerdiéta? 5 nap koplalás - 25 nap dőzsölés!

Nem csak fogyást ígér ez a diéta, de állítólag csökkenti a daganatos, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség kialakulását és lassítja az öregedést is.

Valter Longo, a Dél-kaliforniai Egyetem (USC) az öregedés folyamataival foglalkozó biológus professzor tavalyi kutatásának eredményei szerint egy időszakos böjtölésen alapuló étrend, nem csak, hogy fogyáshoz vezet, de hosszútávú egészségvédő hatásai is vannak.

Olvastad már?

A citromos víz tényleg segít a fogyásban?

Miről szól ez az étrend?

A szabályok alapvetően nem túl bonyolultak: 5 napig alacsony kalóriatartalmú az étrend, a hónap többi napján normál az étkezés, és ezt a ciklust kell ismételni háromszor (vagy addig, amíg el nem érjük a kívánt hatást).

1. nap

  • Az 1. nap elfogyasztható energiamennyiség kb. 1100 kcal, ebből 10 energiaszázalék fehérje, 56% zsír, és 34% szénhidrát.
  • A reggeli zöld tea vagy kávé, 1 darab főtt tojás, egy szelet teljes kiőrlésű pirítós valamilyen mogyoróvajjal.
  • Ebédre salátát lehet enni fél avokádóval, olívaolajos-citromos öntettel, folyadékpótlásra vizet vagy teát javasolnak.
  • Vacsorára egy nagy tányér zöldségleves babbal és egy szelet teljes kiőrlésű rozskenyér jár.
  • Lehet nassolni is: az egész napra szóló adag 10 szem mandula vagy dió, egy alma, valamint kb. 15 dkg áfonya vagy 2 kocka 70 %-os étcsoki.

2.-5. nap

  • A 2-5. napig tartó időszakban a bevihető energiamennyiség még inkább csökken kb. 725 kcal-ra (egyéb étrendekben felnőttek átlagos bevitele 1500-2000 kcal), amely kalóriaeloszlási aránya: 9% fehérje, 44% zsír, 47% szénhidrát.
  • A reggeli egy zöld tea vagy kávé, az első napról már ismert teljes kiőrlésű pirítós valamilyen olajos magból készült kencével, és egy fél avokádó.
  • Az ebéd füstölt lazac zöldségekkel vagy tonhal konzerv dijoni mustárral.
  • Vacsorára egy adag saláta 4 db rákkal, vagy egy tál zöldségleves, esetleg vegetáriánus chili ehető.
  • A nassolásra megengedett mandula vagy dió száma itt már csak 5 darab, az 1 alma és az áfonya vagy a 2 kocka csoki marad.

Az 5 nap alatt bevihető energia mennyisége (főleg a 2-5. napokon) rendkívül alacsony, a diéta az ajánlottnál valamivel kevesebb fehérjét, több zsírt (főleg növényit és tengeri halakból származót), és kevesebb szénhidrátot tartalmaz.

A hónap további napjain a szokásos étrend követhető, nincs szükség semmilyen megszorításra, és az ígéret szerint három hónap alatt 3 %-ot csökkenhet a súlyunk, úgy, hogy az izmaink tömegéből sem vesztünk, és több betegség rizikófaktora is csökken.

Jó lesz ez nekem?

A diéta ötletét azok a korábbi kutatások adták, amelyekben az időszakos böjtölést vizsgálták, és azt mutatták, hogy a csak vizet és nagyon kevés energiát tartalmazó rövid távú éhezések segíthetnek bizonyos krónikus betegségek megelőzésében. A böjt a vörösvérsejtek, a máj és az izom sejtjeinek időleges veszteségéhez vezet, de a normál étkezés ismételt bevezetése után a sejtek képesek lehetnek a regenerálódásra.

Ez az 5 napos diéta a fenti hatásokat hivatott elérni, anélkül, hogy a szervezet hosszú távon hiányt szenvedne, és az 5 nap a legtöbb ember számára nem jelent leküzdhetetlen nehézséget.

A kutatásról érdemes azonban tudni, hogy kis számú résztvevővel zajlott, akik folyamatos orvosi ellenőrzés alatt álltak, így egyelőre nem vonhatunk le messzemenő következtetéseket sem a hatásosságáról sem az esetleges veszélyeiről. (Az állatokon végzett hasonló kutatásokban például az idősebb egerek egy része a megszokottnál hamarabb pusztult el.)

Időseknél, szívbetegeknél, cukorbetegeknél, legyengült immunrendszerrel rendelkezőknél ez a diéta kimondottan veszélyes lehet.

Ha a kalóriákat számoljuk az 5 napos "böjtölés" kb. ugyanannyi kalóriával csökkenti az energiabevitelt hosszú távon, mint egy nem ilyen szigorú böjtöt igénylő, életmódváltással járó diéta. Ráadásul egészségesebbek sem leszünk attól ha a hónapból fennmaradó 25 napon viszont a korábbi, valószínűleg nem az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozást követő étrendünket folytatjuk.

via Prevention.com

Címlapról ajánljuk

További cikkek