Új Desszertkönyv a Szamos jóvoltából

A Szamos Gourmet Ház különtermében mutatták be Borbély Béla cukrászmester legújabb alkotását: a Desszertkönyvet.

E héten hétfőn különleges könyvbemutatón jártunk. Borbély Béla cukrászmester második, desszertekről szóló kötetének bemutatóján összegyűlt a szakma “krémje.” A hallgatóság soraiban neves hazai cukrászdák tulajdonosai, főcukrászai képviseltették magukat: a budapesti Auguszt és Zila, az Érdi Pataki, és a füredi Bergmann is eljött Béla bácsi ünneplésére.

Az új Desszertkönyv

A rakpartot lezárták, így sokan késtek, így rájuk való tekintettel mi is később kezdtük el a bemutatót. Kelényi Szamos Gabriella nem jött zavarba, kitalálta a vendégek gondolatát: igazi háziasszonyként, kis tányérokon omlós, sós süteményeket, pogácsákat és frissítő kávét kínált az egybegyűlteknek. Közben röviden Béla Bácsiról kérdeztem, miként ismerték meg egymást. Gabriella tekintete a távolba meredt, majd készségesen válaszolt: “…ó, annak már igen sok éve, még fiatal fejlesztőmérnökként jött a céghez.”

Anna Pavlova Csemegetorta

De nem is volt több időnk beszélgetni, Németh Rita, a Szamos marketing vezetője Kelényi Gyulát, a kiadásról gondoskodó Szamos Marcipán Kft. tulajdonosát kérte fel, hogy a neves esemény kapcsán mondja el köszöntő beszédét. Szavaiból kiderült, milyen bensőséges kapcsolat fűzi Béla bácsihoz: méltatta munkásságát, a szakmáért tett fáradozásait, és hogy mindezt örömmel és a saját önmegvalósításán felül tette a “Mester.” Úgy gondolja, hogy a könyvben nem csak Béla bácsi szakmai tudását, de fantasztikus személyiségét, művészi egyéniségét, a szakmához való csodálatos hozzáállását is méltón örökítették meg a jövő nemzedéke számára.

Mézes Mackó hidegkonyhai készítmények

Kelényi úr után Kovács Sándor mestercukrász, a könyv szakmai lektora, korábban a Gerbeaud főcukrásza, üzemvezetője vette át a mikrofont. Elmondta, hogy volt szerencséje a könyvben fellelhető összes receptet ellenőrizni, és úgy gondolja, egy hiánypótló kiadványt vehetünk a kezünkbe. Kivétel nélkül magyar termékekről szól, Béla bácsi minden élettapasztalatával - nem csak a Szamosnál, de a Gundelben és az Atrium Hyattben szerzettekkel is. A kollégák számára új ötletekkel szolgál, de egyben tanulási lehetőséget is nyújt.

Borbély Béla

Végül a szerző, Béla bácsi intézett hozzánk néhány kedves mondatot, mert igazából jobban szeret festeni, mint beszélni - néhány műalkotása a könyvben is látható. Megköszönte a könyv alkotói munkájában résztvevők áldozatos munkáját. Elmondta, hogy a receptek anyagának elkészítését az Auguszt műhelyében kezdte el, majd a Szamos vörösvári üzemében fejezte be, tehát mindenki mellette állt a munka során. Béla bácsi úgy tartja, hogy kétféle gondolkodás létezik: a képi- és a süteményekben való gondolkodás. Amit este megálmodik, azt reggel megpróbálja elkészíteni, s ha működik az elgondolása, egy újabb receptúra születését ünnepelhetjük.

Kelényi Szamos Gabriella

A beszédek után Szamos Kelényi Gabriella a teremben felállított, üdítő látványt nyújtó kínáló asztalokhoz szólította az illatok által akkor már igen csak felcsigázott vendégeket. A tálcákon a könyvben szereplő desszertek közül egy porcelán stílusú Erdélyi málnatortát, egy Anna Pavlova tiszteletére készült málnás csemegetortát, és egy őszi gondolat Arany desszertként megvalósult banános-karamellás, kevert omlós tésztával készített krémszeletet kóstolhattunk meg. Ez még nem volt elég a jóból, hiszen Gabriella elmondta, hogy nemrégiben új termékekkel bővült egyes Szamos boltok kínálata és ezek nem sütemények, hanem a hajdani Mézes Mackó hidegkonyhai készítményei. Aki valaha járt ott, az tudja, milyen finom franciasalátájuk, töltött tojásuk és körözöttes tortácskáik voltak. Mostantól azonban ez nem csak múlt, hanem a jelen: egy véletlen találkozás során ugyanis megismerhették a Mézes Mackó akkori hidegkonyhai szakácsát, aki a jó ügy érdekében – miszerint ezeket a termékeket a mai fiatalsággal is meg kell ismertetni, és hagyományt tovább kell vinni – átadta az évek óta feledésbe merült recepteket. Ezek a finomságok várták kalandtúrára az egybegyűlteket, hogy felidézhessék régi emlékeiket. Az egyik úrember például fejből fújta az akkori árakat: “A kaszinótojás 1,80, a zsemle 40 fillérbe került, és már akkor magos-rozsosat kínáltak a saláták mellé.”

A falatozás közben sokan lapozgatták Béla bácsi könyvét, és még többen meg is vásárolták. Egyelőre csak a Szamos üzletében kapható, így kihasználták az adódó alkalmat - kisebbfajta sor is kialakult az alkotó autogramjáért. Mi is kivártuk a sorunk, majd arra kértük Béla bácsit, hogy dedikálja könyvét a NoSalty olvasóinak, melyből nemsokára ki is próbálunk pár receptet, és közkinccsé tesszük az oldalon.

A korábban megjelent bonbonos könyv

A fogadást követő kötetlen beszélgetés alatt Borbély Béla könyvét a szakmabeliek, és a süteményeket csak a cukrászda pultjairól ismerő emberek egyaránt szívesen forgatták, hiszen mindenki megtalálhatja benne a neki szóló szépséget, mondanivalót. Nem kell már sokáig várnunk, és megjelenik a sorozat harmadik kötete, melyben - a korábbi bonbonok és desszertek után - most a tortáé lesz a főszerep!

A Szamosról további információért kattints ide

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!