Új Desszertkönyv a Szamos jóvoltából

A Szamos Gourmet Ház különtermében mutatták be Borbély Béla cukrászmester legújabb alkotását: a Desszertkönyvet.

E héten hétfőn különleges könyvbemutatón jártunk. Borbély Béla cukrászmester második, desszertekről szóló kötetének bemutatóján összegyűlt a szakma “krémje.” A hallgatóság soraiban neves hazai cukrászdák tulajdonosai, főcukrászai képviseltették magukat: a budapesti Auguszt és Zila, az Érdi Pataki, és a füredi Bergmann is eljött Béla bácsi ünneplésére.

Az új Desszertkönyv

A rakpartot lezárták, így sokan késtek, így rájuk való tekintettel mi is később kezdtük el a bemutatót. Kelényi Szamos Gabriella nem jött zavarba, kitalálta a vendégek gondolatát: igazi háziasszonyként, kis tányérokon omlós, sós süteményeket, pogácsákat és frissítő kávét kínált az egybegyűlteknek. Közben röviden Béla Bácsiról kérdeztem, miként ismerték meg egymást. Gabriella tekintete a távolba meredt, majd készségesen válaszolt: “…ó, annak már igen sok éve, még fiatal fejlesztőmérnökként jött a céghez.”

Anna Pavlova Csemegetorta

De nem is volt több időnk beszélgetni, Németh Rita, a Szamos marketing vezetője Kelényi Gyulát, a kiadásról gondoskodó Szamos Marcipán Kft. tulajdonosát kérte fel, hogy a neves esemény kapcsán mondja el köszöntő beszédét. Szavaiból kiderült, milyen bensőséges kapcsolat fűzi Béla bácsihoz: méltatta munkásságát, a szakmáért tett fáradozásait, és hogy mindezt örömmel és a saját önmegvalósításán felül tette a “Mester.” Úgy gondolja, hogy a könyvben nem csak Béla bácsi szakmai tudását, de fantasztikus személyiségét, művészi egyéniségét, a szakmához való csodálatos hozzáállását is méltón örökítették meg a jövő nemzedéke számára.

Mézes Mackó hidegkonyhai készítmények

Kelényi úr után Kovács Sándor mestercukrász, a könyv szakmai lektora, korábban a Gerbeaud főcukrásza, üzemvezetője vette át a mikrofont. Elmondta, hogy volt szerencséje a könyvben fellelhető összes receptet ellenőrizni, és úgy gondolja, egy hiánypótló kiadványt vehetünk a kezünkbe. Kivétel nélkül magyar termékekről szól, Béla bácsi minden élettapasztalatával - nem csak a Szamosnál, de a Gundelben és az Atrium Hyattben szerzettekkel is. A kollégák számára új ötletekkel szolgál, de egyben tanulási lehetőséget is nyújt.

Borbély Béla

Végül a szerző, Béla bácsi intézett hozzánk néhány kedves mondatot, mert igazából jobban szeret festeni, mint beszélni - néhány műalkotása a könyvben is látható. Megköszönte a könyv alkotói munkájában résztvevők áldozatos munkáját. Elmondta, hogy a receptek anyagának elkészítését az Auguszt műhelyében kezdte el, majd a Szamos vörösvári üzemében fejezte be, tehát mindenki mellette állt a munka során. Béla bácsi úgy tartja, hogy kétféle gondolkodás létezik: a képi- és a süteményekben való gondolkodás. Amit este megálmodik, azt reggel megpróbálja elkészíteni, s ha működik az elgondolása, egy újabb receptúra születését ünnepelhetjük.

Kelényi Szamos Gabriella

A beszédek után Szamos Kelényi Gabriella a teremben felállított, üdítő látványt nyújtó kínáló asztalokhoz szólította az illatok által akkor már igen csak felcsigázott vendégeket. A tálcákon a könyvben szereplő desszertek közül egy porcelán stílusú Erdélyi málnatortát, egy Anna Pavlova tiszteletére készült málnás csemegetortát, és egy őszi gondolat Arany desszertként megvalósult banános-karamellás, kevert omlós tésztával készített krémszeletet kóstolhattunk meg. Ez még nem volt elég a jóból, hiszen Gabriella elmondta, hogy nemrégiben új termékekkel bővült egyes Szamos boltok kínálata és ezek nem sütemények, hanem a hajdani Mézes Mackó hidegkonyhai készítményei. Aki valaha járt ott, az tudja, milyen finom franciasalátájuk, töltött tojásuk és körözöttes tortácskáik voltak. Mostantól azonban ez nem csak múlt, hanem a jelen: egy véletlen találkozás során ugyanis megismerhették a Mézes Mackó akkori hidegkonyhai szakácsát, aki a jó ügy érdekében – miszerint ezeket a termékeket a mai fiatalsággal is meg kell ismertetni, és hagyományt tovább kell vinni – átadta az évek óta feledésbe merült recepteket. Ezek a finomságok várták kalandtúrára az egybegyűlteket, hogy felidézhessék régi emlékeiket. Az egyik úrember például fejből fújta az akkori árakat: “A kaszinótojás 1,80, a zsemle 40 fillérbe került, és már akkor magos-rozsosat kínáltak a saláták mellé.”

A falatozás közben sokan lapozgatták Béla bácsi könyvét, és még többen meg is vásárolták. Egyelőre csak a Szamos üzletében kapható, így kihasználták az adódó alkalmat - kisebbfajta sor is kialakult az alkotó autogramjáért. Mi is kivártuk a sorunk, majd arra kértük Béla bácsit, hogy dedikálja könyvét a NoSalty olvasóinak, melyből nemsokára ki is próbálunk pár receptet, és közkinccsé tesszük az oldalon.

A korábban megjelent bonbonos könyv

A fogadást követő kötetlen beszélgetés alatt Borbély Béla könyvét a szakmabeliek, és a süteményeket csak a cukrászda pultjairól ismerő emberek egyaránt szívesen forgatták, hiszen mindenki megtalálhatja benne a neki szóló szépséget, mondanivalót. Nem kell már sokáig várnunk, és megjelenik a sorozat harmadik kötete, melyben - a korábbi bonbonok és desszertek után - most a tortáé lesz a főszerep!

A Szamosról további információért kattints ide

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek