Tuti zsírégetők?

Időről-időre előbukkan 1-1 alapanyag, amelynek zsírégető hatásáról ódákat olvashatunk. De vajon valóban léteznek ilyen alapanyagok?

A legaktívabb fogyókúrás időszak a tavasz, hiszen mindenki a fürdőruhás napokra szeretné jó formába hozni magát, de így a nyár végén/ősz elején is sokan fellángolnak, hogy a lángos-fagyi kilóktól karácsonyig megszabaduljanak. Gyakran fordul elő ezért, hogy megpróbálunk olyan megoldásokat keresni, amelyek könnyű, gyors utat ígérnek a karcsúság eléréséhez. A sok csodamegoldás között szerepelnek az időről időre felbukkanó zsírégető hatású élelmiszerek és módszerek is.

Zsírégető csodaételek?

A zsírégetéssel kapcsolatosan leggyakrabban az ananász, az alma, a citrom, a grapefruit, a gyömbér, a fokhagyma, a zeller, a savanyú káposzta, a ginseng, a fahéj, a chili, a rozmaring, a feketebors, a zöld tea és a zöld kávé kerül a figyelem középpontjába.

Az igazság azonban az, hogy sajnos a fenti zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható hatóanyagok zsírégető, anyagcserefokozó hatása tudományosan általában kevéssé bizonyított. Ettől eltekintve persze fogyasztásuknak számos egyéb előnye van, pl. nagy mennyiségben tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat, magas ví-z és szerves savtartalmuk frissítő hatású, a bennük található élelmi rostok pedig jótékonyan befolyásolják a bélrendszer működését, és bizonyítottan hozzájárulnak a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez, valamint a vércukorszint szabályozásához. A fentiek mellett érdemes tudni még, hogy a zöldségek a gyümölcsök mellett a fűszerekben és a teában is megtalálhatóak az antioxidánsokként ismert jótékony hatású anyagok. Ezek olyan sejtvédő hatású vegyületek, amelyek az anyagcsere során, valamint egyes környezeti tényezők (pl. napsugárzás, környezetszennyezés) miatt létrejött szervezetünket károsító elemek, ún. szabad gyökök semlegesítésével védik az egészséget.

Létezik egyáltalán olyan, hogy zsírégetés?

Zsírégetés, azaz a zsír bontása akkor következik be, amikor a szervezet számára nem áll rendelkezésre elegendő – egyébként elsődleges energiaforrásként szolgáló – glükóz a májban, illetve az izmokban. A szervezetünk működéséhez szükséges glükózt a májban és az izmokban tároljuk, a „felesleges” tápanyagot pedig zsírszövet (plusz kilók) formájában tartalékoljuk.

Ha nem az ananász, akkor viszont mi égeti a zsírt?

Zsírszövet formájában rendelkezésre álló energiaraktárainkhoz fordulunk utánpótlásért például intenzív izommunka következtében, vagyis amikor az ember megfelelő intenzitással, kitartóan mozog. A testmozgás hatékonysága edzettségi állapot kérdése, de általában heti 2-3 alkalommal kb. 1 órás alacsony/közepes terhelést biztosító kardiómozgás (pl. intenzív gyaloglás, kerékpározás) elegendő. A számodra legalkalmasabb mozgásprogram összeállításához bátran kérd egy edző segítségét.

Testmozgás során a máj- és izomraktárakban pihenő glükóz kb. 20 perc alatt fogy el, ez után kezdi a szervezet a zsír formájában elraktározott energiát felhasználni. Az eredmények nyilván nem jelentkeznek egyik napról a másikra, légy kitartó, a zsírpárnák eltüntetése hosszadalmas folyamat, hiszen ha jobban belegondolsz, a felépülésük sem volt pillanatok műve. Ha gyorsabb sikerre vágysz, akkor mozogj gyakrabban, a mozgás intenzitásának vagy időtartamának növelése általában nem vezet jobb eredményre.

A tartós és eredményes fogyásnak tehát zsírégető hatású csodaszere – sajnos – nincs. A legjobb zsírégető, amely biztosan hat - nem károsítva az egészséget - , a gondosan és változatosan összeállított, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend és az edzettségi állapothoz igazodó rendszeres mozgás.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.

A legízesebb húsvéti töltelékek

A húsvéti töltelék elmaradhatatlan része az ünnepi felhozatalnak: a sonka mellett például kiválóan mutat majd a kedvenc ízeinkkel (és persze tojással) telepakolt felfújt.