Tudtad, hogy a fürdőszivacsod tulajdonképpen uborkából készül? Ez a luffa!

Szeretjük az érdekességeket, amelyek ételekkel kapcsolatosak, így megörültünk annak is, hogy a luffa-szivacs tulajdonképpen nem más, mint egy tökféle!

Szivaccsal fürdesz? Milyennel? Luffával? És gondoltál már arra, vajon honnan került a kezedbe? Sanszos, hogy legtöbben a tengerre vagy óceánra gondolnak első körben, pedig nem. Meglepő, de a furcsa kis növény a termőföldekről ékezik hozzád.

Elszáradt luffatermés

A luffa egészen pontosan a tökfélék családjába tartozik, és termése nagyon hasonlít egy jól megtermett cukkinihez vagy kígyóuborkához. Miután leszedték és meghámozták, felhasználhatjuk fürdő- vagy bőrhámlasztó szivacsként, mosogatószivacsként, takarításhoz, de akár kisállatunkat is megfürdethetjük vele.

Érdekesség a luffa-szivacsról:

A 2. világháborúig az USA legkedveltebb fürdőszivacsa volt, Japánból importálták. Pearl Harbor után azonban ez megszűnt. Azóta - sajnos leginkább - szintetikusan állítják elő.

Lógnak a luffatermések

A luffa előnye, hogy természetes, így az általános, gyári szivacsokkal ellentétben előállításakor nem hagy maga mögött akkora ökológiai lábnyomot, sőt, nem is büdösödik használat közben!

Állítólag az emberek 95%-a nem ismeri fel az eredeti luffa-szivacsot, ha hámozás után egyben látja, sőt, sokan elsőre bizarr kenyérfélének nézik, de hogy rájöjjenek, hogy ez egy tökféle, az végképp kizárt.

Ismerjétek meg Nathant, aki luffatermesztéssel foglalkozik Kaliforniában:

Melegházban vetik el a fekete magokat, amelyek 2 hónapon belül kikelnek. Később kiültetik a növényt, ami sárga virágokat hajt, majd következik a termés. Megjelennek a zöld uborkák, amik 6 hónap után elszáradnak, belül üregessé, hálóssá válnak, a héj pedig bebarnul. Ezután leszedik, meghámozzák, átmossák és kimagozzák, majd darabolják, és voilá, kezedben is a szivacs!

Ezt láttad már az ízHUSZÁR magazinon?

Olívaolajat könnyezik Szűz Mária szobra

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...