Triplacsavar: bor és kenyér a csipkés Kalmar csillár alatt

Visszatért kedvenc eseményünk, a Triplacsavar! Egy izgalmas szerda este a Fabrikában, ahol borokat, színeket, formákat, és hangokat kóstoltunk.

Szerda este a Fabrikába tévedtem, nem csak azért, hogy a csodás mid century lámpák alatt sütkérezzek (mint általában), hanem mert a harmadik alkalommal került megrendezésre a TRIPLACSAVAR, a Fabrika rendhagyó gasztroeseménye, ahol kenyér és borpárosításokat kóstolhattunk.

Amikor a kicsi, kedves bútorüzlet két évvel ezelőtt megnyitott a diplomata negyed peremén, mindenki kíváncsi lett, mi bújik ki a lelkes alapító Markó Barbara kezei közül. A Fabrika csapata, azóta is felújít, kicsinosít, és újra gondol klasszikus 50-es, 60-as és 70-es évekbeli kultikus vagy éppen megnyerő bútorokat. A helyet áthatja a tárgyak szeretete és újabban a frissen sütött kenyér és a borok illata.

Akiben a bor és kenyér hallatán nem éled ösztönös vágy a kóstolásra, abból hiányzik valamely gasztro-evolúciós gén.

Ha még a kézműves vajat hozzátesszük, akkor egy jóérzésű ember szemébe könny is szökik. Ha ez a vaj; legelési időszakban sárgább, télen pedig világosabb, ahogy egy vajnak lennie kell, akkor kifogytunk az ellenérvekből. Erre apellált Markó Barbara, a Fabrika háziasszonya is, amikor a Pipacs Pékséggel, Homoky Dorkával, Bussay Dorottyával és Csendes Dűlő Szőlőbirtokkal, valamint a Tekeresvölgyi Sajtműhellyel együttműködésben összeállították ezt a költői kóstoló menüt.

Először Bussay Dorottya Rajnai Rizlingje csendült fel, a Pipacs fehér kenyerével, mint egy klasszikus duó. A kovász és a borban lévő savak egyből párbeszédbe léptek és elkezdődött a hangos szürcsölés, szaglászás, vajazás és falatozás. Kóstolhattunk még Bussay Dorottya házasítását az Esküvét, sűrű, gyümölcsös savakkal, a Pipacs Pékség 4 magos kenyereivel, a Csendes Dűlő Szőlőbirtok Kéknyelű borát 2014-es évjáratban a Pipacs Mákos, kérges, szeplős fehér kenyerével, és szintén Csendes Hárslevelűt, a klasszikus Pipacs Rozsossal. Aki nem tudta mi az az „Alakor”, most meghallgathatta Tóth Márton, a Pipacs Pékség fejének (és kezének) tolmácsolásában és elfogyaszthatott hozzá egy finom, ízes Homoky Hárslevelűt. De a legnépszerűbb párosítást valószínűleg a 2015-ös Homoky Furmint Hárslevelű és a Pipacs Mazsolás alkotta, a maguk kellemesen édes, egyedülállóan karakteres ízével a konyhában repetát keresők szerint. Összesen 6, főleg 2015-ös évjáratú bor kóstoltunk, hat harmonizáló kenyérfélével.

Íme, a teljes menü:

Bussay Dorottya

Rajnai Rizling 2015’ – Pipacs Fehér

Csendes Dűlő Szőlőbirtok

Hárslevelű 2015’ – Pipacs Rozs

Homoky Dorka – Birtok Bor

Furmint Hárslevelű 2015’ – Pipacs Mazsolás

Bussay Dorottya

Esküvé 2015’ – Pipacs 4 Magos

Homoky Dorka – Sas alja

Hárslevelű 2015’ – Pipacs Alakor

Csendes Dűlő Szőlőbirtok

Kéknyelű 2014’ – Pipacs Mákos

Markó Barbara, a Fabrika tulajdonosa

Barbit közben arról kérdeztük, amiről csak akartuk...

Elégedett vagy az estével? Látom fel-alá rohangálsz? Most látlak igazán elemedben!

A Fabrikában a kezdetek óta szívesen rendezünk eseményeket, mert nagyon jó dolog látni, ahogy élettel telik meg a kiállítóterünk és műhelyünk. Szeretem a házigazda szerepet, miközben persze, a tárgyaimat is közelebbről szemügyre veheti a közönség.

Elmondanád, hogy jött az ötlet és miért pont a Bussay, Homoky és Csendes Dűlő Szőlőbirtok Dóráira és az ő finom boraikra esett a választás?

Homoky Dorka Sas alja Hárslevelű 2012-es borával kezdődött minden. Egy borvacsorán kóstoltam, és igazán katartikus pillanat volt,

rájöttem, hogy borban is pontosan ki lehet fejezni azt, amit színekkel, formákkal.

Oda is szaladtam hozzá, hogy nem fogja elhinni, de ez a bor olyan, mint az én kis boltom, és szeretném, ha egyszer csinálnánk valamit együtt. Budavári Dóri, akivel a Triplacsavart kitaláltuk, bemutatott később Bussay Dorottyának és Molnár Júlia Dórának (Csendes Dűlő Szőlőbirtok), és velük együtt összeállt egy nagyon eredeti és vidám kis borász csapat.

Balról: Markó Barbara, Budavári Dóra, Bussay Dorottya

A bor és kenyér párosításokat hogyan hoztátok össze A Pipacs Pékséggel? Mik voltak az alapelvek?

Kiderült, hogy a Pipacs Pékség ugyanazt az őszinte, szeretetteli, de ugyanakkor maximalista megközelítést képviseli a kenyérsütésben, mint mi a bútorok kapcsán. Ráadásulnyitottak az olyan kalandokra, mint egy ilyen rendhagyó kóstoló. Tóth Marci, a Pipacs egyik alapítója, csatlakozott a csapatunkhoz, és minden rendezvény előtt együtt kísérleteztük ki, hogyan reagálnak egymásra az ízek. A bor és kenyér találkozásában az ősi, szakrális dimenzió mellett ott van egy erős kémiai rokonság is: mindkét folyamatban fontos szerepet kap az erjedés, a Pipacs kenyerek ugyanis élesztő nélkül, kovásszal készülnek.

Népszerű ötlet volt a kenyereket a Tekeresvölgyi Sajtműhely vajával kínálni. Mindenki nyakig merült a kihelyezett tálkákba.

Szerettük volna megtartani a bor és kenyér találkozásának tisztaságát, nem készültünk krémekkel, falatkákkal, de a vaj még pont megfért ebben a puritán koncepcióban. Találnunk kellett tehát egy műhelyet, akik olyan vajat készítenek, ami emlékezetes, de közben tökéletesen simul a Pipacs kenyerekhez. Így került a képbe Kovács Zsófi és aTekeresvölgyi Sajtműhely.

Aki volt az előző két eseményen, megfigyelhette a váltakozó zenei kínálatot Most Dj Gandharvát hívtátok meg, legutóbbi viszont Babicsek Bernát és Révész Zsuzsi harmónikázott. Szerettük a zenét és nem kértem számot! Van már valaki tervben, a következő alkalomra?

Mindannyian nagyon szeretjük a zenét, ezért fontos volt, hogy ne csak unalmas háttérzene szólaljon meg ezeken az eseményeken. Mint házigazda megnyertem a lehetőséget, hogy olyan zenészeket hívjak, akik nagyon inspirálnak - Gandharva, azazPentelényi Pála Budabeats kiadó alapítója, ami a pesti zenei életben egy kicsi, de annál izgalmasabb szakmai műhelynek számít. Legutóbbi lemezük különösen közel áll hozzám, mert a60-as évek magyar jazz és egzotikus dallamai szólalnak meg rajta -

pont az a csodálatos kincskereső munka, amiről a mi napjaink is szólnak itt a Fabrikában.

Milyen párosításokra számíthatunk még? Tervezitek az esemény sorozat folytatását?

Minden alkalommal meglepődünk rajta, hogy mekkora az érdeklődés az esemény iránt, és hogy a Fabrika tere sajnos még úgy is kicsi hozzá, ha a bútorok nagy részét fájó szívvel elrejtem a raktárban. Ez a fő oka annak, hogy a jövőben más formát szeretnék adni az itteni eseményeknek,még ennél is intimebb, szűk körűbb gasztronómiai projekteknek adunk majd otthont.

Címlapról ajánljuk

Ehető ajándékok karácsonyra

Gongolkodjatok idén ehető ajándékban karácsonyra! Legyen szó bármilyen édes házi apróságról a gumicukortól a lekvárig, biztos, hogy örülni fognak az ajándékozottak!

Nosalty

További cikkek