Tömd a szilvát degeszre!

Elárasztották a szilvás receptek a NoSalty-t, de még mindig van a tarsolyunkban. Süss-főzz szilvával, ne csak édeset, hanem sósat is!

Na hát az van, hogy egyszerűen nem bírjuk abbahagyni. Az elmúlt hetekben szilvadömping volt, de egyrészt sok– és jó is – a szilva idén, másrészt egyre-másra jönnek az újabb és újabb kihagyhatatlan receptötletek. Például itt van ez a borban párolt szirupos szilva, amelyet egy kanál mascarpone valahogy máris elegáns desszertté tesz, főleg ha előkerül az olasz amaretti keksz, amely kesernyés-édes mandulás ízével és roppanós textúrájával még egy réteget ad az amúgy is izgalmas ízű édességhez. Szuperkönnyű, szuperegyszerű, és elég mindössze 4-5 alapanyag hozzá. Melegen, vagyis inkább langyosan ajánlom.

A Borban párolt szilva elkészítéséért kattints a fotóra!

Desszertekből, mármint a szilvás desszertekből Dunát lehet rekeszteni. Viszont a sós ételekből már kevesebbet tudunk felsorolni, pedig a szilva így is jól működik. Akár frissen, akár aszalva használjuk, szintén őszi, téli hangulatú sós ételek sorát varázsolhatjuk belőle. Például a baconbe göngyölt aszalt szilva jó páros, de miért ne próbálnánk meg friss szilvával? Csak tekerjünk körbe egy fél szilvát, majd alacsonyabb hőfokon, hogy a szilva is megpárolódjon, és a bacon is ropogós legyen, süssük készre. Veres Mari egyébként az Igazi őszi májkrém aszalt szilvával című cikkében nemcsak a májkrémről olvashattok, hanem találtok egy szuper kis baconbe göngyölt aszaltszilva-receptet is.

Még mindig az ismertebb szilvás ételek közt járva az aszalt vagy friss szilvával töltött húsokat (pulyka-, csirkemell, vagy sertés) is ajánlom, vagy gondolkozhatunk még a szilvával sült kacsacombokon is, de hasonlót készíthetünk, ha a kacsacombot saját zsírjában konfitáljuk, és mellé fokhagymagerezdeket és aszalt szilvát teszünk, valamint rozmaringgal, kakukkfűvel fűszerezzük. 3-4 óra sütőben, és a fokhagyma meg az aszalt szilva krémessé fő a zsírban. Remek kiegészítője az omlós kacsahúsnak.

A kevésbé ismert szilvás ételek frontján zászlóvivő lehet a szilvachutney, ami nagyon izgalmas ízkombináció, és szintén húsok mellé ajánlott, de sajtokhoz is kiváló. Különleges ízekben alig lemaradva pedig turmixgépben, olívaolaj, ecet, só és bors hozzáadásával érdekes szilvás vinaigrette-et készíthetünk salátákhoz.

Még van időnk szilvával kísérletezni, hiszen most jön csak az igazi vénasszonyok nyara, az őszi napsütés pedig kedvez az édes őszi szilvának, úgyhogy akad még szilva bőven a piacon. Én például biztos, hogy készítek egy adag chutney-t a közelgő téli hónapokra!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...